Η πορεία προς το Κάρντιφ, την πόλη των Κάστρων, στη νότια ακτή της Ουαλίας, περιλαμβάνει και δύσβατα μονοπάτια. Και οι οκτώ μονομάχοι της προημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, στο άκουσμα της κλήρωσης το μεσημέρι της Παρασκευής, κατάλαβαν πως ακόμα έχουν αρκετό δρόμο μπροστά τους. Τα δύσβατα μονοπάτια είναι πολλά και οι δυσκολίες προσπέρασης μεγάλες.
Ο Ιαν Ρας, πρεσβευτής του τελικού στο Κάρντιφ, «παρέδωσε» στις ομάδες τον χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουν για να περάσουν από αυτή τη φάση στην επόμενη. Για τα φαβορί, η διαδρομή φαντάζει ακόμα δυσκολότερη, καθώς ο Ουαλός που γνώρισε το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών φορώντας τη φανέλα της θρυλικής Λίβερπουλ τη δεκαετία του ’80, «φανέρωσε» στην κλήρωση δύο σούπερ ζευγάρια.
Η Μπάγερν θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους την Μπαρτσελόνα. Αναμετρήσεις με ιστορία, αλλά και ιδιαιτερότητες. Μονομαχίες στις οποίες θα λάβουν μέρος αρκετά από τα σημαντικότερα αστέρια του ποδοσφαίρου.
Η Μπάγερν λοιπόν έχει στον πάγκο τον Κάρλο Αντσελότι, τον ιταλό τεχνικό που της έκανε τεράστια ζημιά την περίοδο 2013-2014. Ο Αντσελότι ήταν τότε το αφεντικό στο Μπερναμπέου και οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί στην ημιτελική φάση. Στο πρώτο ματς, η Ρεάλ νίκησε 1-0, αλλά αυτό που χρειάστηκαν χρόνο για να ξεχάσουν οι Βαυαροί ήταν το δεύτερο, στην Αλιάντς Αρένα. Η Ρεάλ συνέτριψε 4-0 την Μπάγερν και στη συνέχεια κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, νικώντας στο Ντα Λουζ της Λισαβόνας την Ατλέτικο Μαδρίτης.

«Τα παιχνίδια με τη Ρεάλ θα είναι κάτι ιδιαίτερο για εμένα»
παραδέχθηκε ο Αντσελότι. «Θα είναι δύο συναρπαστικές αναμετρήσεις, αλλά εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και δεν ξεχνάμε πως ο στόχος μας είναι η κατάκτηση του τίτλου. Πιστεύω ότι μπορούμε να αποκλείσουμε τη Ρεάλ, παρότι είναι μία σπουδαία ομάδα με έναν εξαιρετικό προπονητή».

«Η Μπάγερν είναι από τους πλέον δύσκολους αντιπάλους που θα μπορούσαμε να έχουμε σε αυτή τη φάση»
δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Εμίλιο Μπουτραγκένιο. «Πρόκειται για δύο ομάδες που γνωρίζουν πολύ καλά η μία την άλλη, έχοντας κορυφαίους παίκτες στο ρόστερ τους. Χωρίς αμφιβολία θα θέλαμε να βρούμε την Μπάγερν στη συνέχεια της διοργάνωσης και έχω την εντύπωση ότι το ίδιο σκέφτεται και ο αντίπαλός μας».
Γιουβέντους εναντίον Μπαρτσελόνα λοιπόν. Πρόκειται για το ζευγάρι του τελικού το 2015 στο Βερολίνο, όταν οι Μπλαουγκράνα είχαν κατακτήσει το τρόπαιο επικρατώντας 3-1. Ο αντιπρόεδρος της Γηραιάς Κυρίας Πάβελ Νέτβεντ δεν έδειξε να φοβάται τις αναμετρήσεις με τον Λιονέλ Μέσι και την υπόλοιπη παρέα.

«Φυσικά και η Μπαρτσελόνα είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, όμως η Γιουβέντους έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση από τον τελικό του 2015. Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης παίζει ρόλο το πού θα διεξαχθεί το πρώτο ή το δεύτερο ματς. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις το 100% και στα 180 λεπτά».
Θυμίζουμε ότι σε αυτό το ζευγάρι θα έχουμε μία μονομαχία μεταξύ της καλύτερης άμυνας (Γιουβέντους) και της κορυφαίας επίθεσης (Μπαρτσελόνα).
Τρίτος προημιτελικός, Ατλέτικο Μαδρίτης κόντρα στην έκπληξη της διοργάνωσης Λέστερ. Χωρίς αμφιβολία η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε είναι το φαβορί, αλλά και στο Κινγκ Πάουερ δεν δείχνουν να αισθάνονται φόβο: «Το ευρωπαϊκό ταξίδι συνεχίζεται. Ελα Ατλέτικο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο τερματοφύλακας της Λέστερ Κάσπερ Σμάιχελ. Ατλέτικο και Λέστερ έχουν αναμετρηθεί δύο φορές στο παρελθόν, με την ισπανική ομάδα να έχει τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Το πρώτο ραντεβού ήταν στο Κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1961-62 (1-1, 2-0) και το δεύτερο στο Κυπέλλο UEFA το 1997-98 (2-1, 2-1).
Ο τέταρτος προημιτελικός είναι ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και στη Μονακό, η οποία έσωσε την τιμή του γαλλικού ποδοσφαίρου στη διοργάνωση μετά τον ντροπιαστικό αποκλεισμό της Παρί Σεν Ζερμέν από την Μπαρτσελόνα. Ο προπονητής της ομάδας της Βεστφαλίας Τόμας Τούχελ χαρακτήρισε την κλήρωση δύσκολη και έσπευσε να προειδοποιήσει τους παίκτες του: «Για να αποκλείσουμε τη Μονακό θα πρέπει να αποδώσουμε το καλύτερο δυνατό και στα δύο παιχνίδια».
Τι συνδέει τις δύο ομάδες; Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ Πιερ Εμερικ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της γαλλικής ομάδας την περίοδο 2010-2011, καθώς είχε παραχωρηθεί δανεικός. Ο Ομπαμεγιάνγκ είχε σημειώσει δύο γκολ σε 23 συμμετοχές.
Οι ημερομηνίες των προημιτελικών: 11 και 19 Απριλίου Ντόρτμουντ – Μονακό και Γιουβέντους – Μπαρτσελόνα, 12 και 18 Απριλίου Μπάγερν – Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης – Λέστερ.

Ζεύγη για δυνατά παιχνίδια

Δυνατά παιχνίδια προέκυψαν και στην προημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Αγιαξ και Σάλκε θα αναμετρηθούν για ένα εισιτήριο στην ημιτελική φάση. Πρόκειται για δύο ομάδες που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, ο Αγιαξ το 1992 και η Σάλκε το 1997. Ο επιθετικός της γερμανικής ομάδας Κλας Γιαν Χούντελααρ έχει αγωνιστεί τρία χρόνια στον Αγιαξ σημειώνοντας περισσότερα από εκατό γκολ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που χαρακτηρίζεται φαβορί για το τρόπαιο, κληρώθηκε με την Αντερλεχτ, έχοντας το πρώτο παιχνίδι στις Βρυξέλλες. Η κλήρωση έφερε δυσάρεστες αναμνήσεις στη βελγική ομάδα, καθώς την περίοδο 1956-57 είχε ηττηθεί στο Μάντσεστερ 10-0. Πρόκειται για τη χειρότερη ήττα στην ευρωπαϊκή ιστορία της Αντερλεχτ. Και ακόμα, στη βελγική ομάδα θα… παρακαλούν να μην αγωνιστεί ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς! Ο σουηδός επιθετικός είχε σκοράρει τέσσερις φορές εναντίον της όταν αγωνιζόταν στην Παρί Σεν Ζερμέν και οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στη φάση των ομίλων στο Τσάμπιονς Λιγκ (2013-2014).

Στα άλλα δύο ζευγάρια θα αναμετρηθούν Λυών – Μπεσίκτας και Θέλτα – Γκενκ. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 13 και 20 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ