Στην Τούμπα, στον περιβάλλοντα και στον αγωνιστικό χώρο που πολλές φορές μετατρέπεται σε ροντέο όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό, γράφεται απόψε η πιο καθοριστική πράξη του εφετινού πρωταθλήματος, αν αποδεχθούμε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια αμυδρά περιθώρια για μη συνηθισμένες για την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα ανατροπές. Προ της έναρξής του είναι ξεκάθαρο ότι ενδέχεται να πρόκειται για το τελευταίο ενδιαφέρον ματς της σεζόν που να σχετίζεται (έστω και στη φαντασία) με την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και σίγουρα κρύβει και άλλους επιμέρους λόγους για να το παρακολουθήσει κανείς.
1. Η πρόκληση του μείον 8
Οταν το ματς της Τούμπας ολοκληρωθεί, θα απομένουν επτά αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής περιόδου. Δύσκολα διαφοροποιούνται τόσο ριζικά ανάλογες καταστάσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα όταν ο πρωτοπόρος έχει αποκτήσει μεγάλη διαφορά από τους (υποτιθέμενους;) διώκτες του, ωστόσο το να μειωθεί αυτή σε ένα επίπεδο το οποίο (θεωρητικά) είναι αναστρέψιμο, αποτελεί μια έξτρα πρόκληση για τον ΠΑΟΚ. Ενα στοίχημα με τον ίδιο τον εαυτό του προκειμένου να (του) αποδείξει ότι δεν λυγίζει μπροστά σε τόσο απαιτητικά ζητούμενα, ότι δεν τρομάζει ενώπιον της πρόκλησης να γίνει ξανά ενεργός, έστω από μαθηματικής προσέγγισης, στη διεκδίκηση του τίτλου.
2. Να τελειώσει η συζήτηση
Στην αντίπερα όχθη, ακόμη και η ισοπαλία θα ισοδυναμεί με νίκη για την ομάδα του λιμανιού καθώς θα έχει διατηρήσει την απόσταση από τον ΠΑΟΚ στο -11. Αλλωστε ως βασικός διεκδικητής της τελευταίας στιγμής μπορεί να λογίζεται μόνο ο Δικέφαλος του Βορρά, ακόμη και αν αύριο ο Πανιώνιος συνεχίσει τον φρενήρη ρυθμό που τον χαρακτηρίζει εφέτος, νικώντας και την ΑΕΚ. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης θα κληθεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσει εκτός έδρας τους ΠΑΟ και ΠΑΟΚ. Μοιραία για τις ομάδες δεύτερης ταχύτητας και ποιότητας έρχεται και η στιγμή που οι υπερβάσεις τελειώνουν, είναι νομοτελειακή συνέπεια. Πάντως με νίκη στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός τελειώνει κάθε συζήτηση και μαζί οποιαδήποτε αμφισβήτηση. Θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα πιστοποιεί την ανωτερότητά του και θα συνιστά επιβολή με πυγμή. Αρκεί ασφαλώς να επιτευχθεί με δίκαια μέσα…
3. Η υπόσχεση-δέσμευση του Πρίγιοβιτς
Ο σέρβος στην καταγωγή και πολιτογραφημένος ελβετός φορ Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς θα λάβει μέρος στο πρώτο ντέρμπι της εν Ελλάδι καριέρας του. Η αντιμετώπισή του από το επιρρεπές στα λάθη κεντρικό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού κρύβει το δικό της (επιμέρους) ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο 26χρονος επιθετικός παρουσιάζεται ανυπόμονος τις τελευταίες ημέρες και όπως γράφτηκε σε μέσο της Θεσσαλονίκης, είπε στους συμπαίκτες του ότι θα το θεωρήσει προσωπική αποτυχία το να μη σκοράρει απέναντι σε αυτή την άμυνα. Εβαλε ένα στοίχημα με τον εαυτό του και ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και προσδοκιών.
4. Στα παπούτσια του Ιντέγε
Σε αυτά αλήθεια ποιος θα μπει; Η πώληση του νιγηριανού επιθετικού στην κινεζική Τιαντζίν Τέντα δημιούργησε μεγαλύτερο πρόβλημα από όσο αρχικά υπολόγιζαν οι διοικούντες την ομάδα. Η δυστοκία του Οσκαρ Καρντόσο δεν έχει προηγούμενο στην ως σήμερα καριέρα του (μόλις 2 γκολ σε 26 αγώνες), ενώ ο νεοαποκτηθείς από τον Πανιώνιο Καρίμ Ανσαριφάρντ δεν έχει κερδίσει απόλυτα την εμπιστοσύνη του κ. Πάουλο Μπέντο, παρά το γεγονός ότι έχει πετύχει ως σήμερα 3 τέρματα σε 8 ματς, αγωνιζόμενος μάλιστα σε αρκετά από αυτά τα παιχνίδια ως αλλαγή. Θεωρητικά πάντως ο Ιρανός έχει το προβάδισμα για την ευκαιρία που ζητεί ώστε να πείσει σε ένα μεγάλο ματς ότι μπορεί να σταθεί σε διάρκεια ως ο βασικός φορ των Ερυθρολεύκων.
5. Το στοίχημα της εξέδρας
Εχει συμπληρωθεί ένας χρόνος και τρεις ημέρες από τη 2α Μαρτίου 2016, από τότε δηλαδή που διεξήχθη ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Τούμπα. Θα θυμάστε ότι επρόκειτο για το επεισοδιακό παιχνίδι Κυπέλλου το οποίο διεκόπη λόγω επεισοδίων εις βάρος του ΠΑΟΚ και κατ’ επέκταση επέφερε την τιμωρία της αφαίρεσης τριών βαθμών από την αφετηρία του εφετινού πρωταθλήματος. Ο οργανισμός του Δικεφάλου δεν έχει άλλες αντοχές για χουλιγκανικές πράξεις (ασχέτως με τις όποιες διαιτητικές αποφάσεις μπορεί να προκύψουν) οι οποίες θα εξωθήσουν τη διοίκηση σε βιαστικές αποφάσεις και θα επιφέρουν επιπρόσθετες τιμωρίες στην ομάδα. Σκεφτείτε ότι αν ο ΠΑΟΚ είχε αυτούς τους βαθμούς και εκκινούσε το ντέρμπι από το -8, θα μπορούσε να μειώσει στους πέντε. Είναι ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα και για τον μεγαλομέτοχο της ομάδας κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει μεταφέρει σε όλους τους τόνους προς την πλευρά των οπαδών ότι δεν θέλει να συμβεί το παραμικρό.
6. Να δείξουν ότι έχουν κότσια
Γίνεται πολλή συζήτηση το τελευταίο διάστημα για το αν οι παίκτες που απαρτίζουν αυτή την περίοδο το ρόστερ του Ολυμπιακού έχουν το ειδικό βάρος να σηκώσουν τις απαιτήσεις της φανέλας σε τόσο απαιτητικά και δύσκολα ματς. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Πειραιά έχασε τη μία πίσω από την άλλη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πολύ ισχυρές προσωπικότητες (τελευταίοι οι Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε), τόσο στα αποδυτήρια όσο και εντός των γηπέδων. Απώλεσε (κυρίως λόγω πωλήσεων και μη επαρκούς αντικατάστασής τους ώστε να προκύψει αναπάντεχα ένα σαφές πλάνο προώθησης παικτών από τις Ακαδημίες) ποδοσφαιριστές οι οποίοι με τον χαρακτήρα τους καθόριζαν την εξέλιξη των (εκτός έδρας) ντέρμπι. Στο ματς με την ΑΕΚ φάνηκε ότι δεν υφίστανται πλέον τέτοιοι εν αφθονία στο ρόστερ των πρωταθλητών. Η Τούμπα θα είναι το δεύτερο γερό τεστ για να αποδειχθεί ποιοι έχουν κότσια για να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες ζόρικες καταστάσεις και ποιοι όχι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ