Η παρουσία ενός προπονητή στον πάγκο μιας ομάδας δεν είναι εύκολη. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η μακροχρόνια παραμονή στον ίδιο σύλλογο. Η ιστορία του ποδοσφαίρου έχει καταγράψει προπονητές που «μετέφεραν» το σπίτι τους στην ομάδα, η οποία έγινε δεύτερη οικογένεια. Πέρασαν σε αυτήν σχεδόν μία ολόκληρη ζωή και έγιναν σύμβολο για όσα προσέφεραν.
Την περασμένη Κυριακή, ο γνωστός μας από τη θητεία του στον Ολυμπιακό Ερνέστο Βαλβέρδε συμπλήρωσε 290 παιχνίδια στον πάγκο της Αθλέτικ Μπιλμπάο και έγινε ο μακροβιότερος τεχνικός της ομάδας, ξεπερνώντας τον Χαβιέρ Κλεμέντε. Το «μυρμήγκι» θα συμπληρώσει έξι χρόνια παρουσίας στον πάγκο σε δύο θητείες. Η πρώτη ήταν από το 2003 έως το 2005 και η δεύτερη άρχισε το 2013. Ο 53χρονος Βάσκος είναι απλά μια υποσημείωση στη λίστα των προπονητών που έμειναν δεκαετίες στην ίδια ομάδα και δημιούργησαν τον δικό τους θρύλο.
Χωρίς αμφιβολία, ο Γάλλος Γκι Ρου είναι μια εμβληματική προσωπικότητα για την Οσέρ, στον πάγκο της οποίας έμεινε 44 χρόνια! Ανέλαβε την ομάδα το 1961 και αποχώρησε το 2005. Την έβαλε στα ευρωπαϊκά σαλόνια και κατέκτησε τίτλους. Μία φορά το πρωτάθλημα και τέσσερις φορές το Κύπελλο. Συμπλήρωσε 890 παιχνίδια στον πάγκο!
Οι Σκωτσέζοι
Το βρετανικό ποδόσφαιρο έχει αρκετές παρόμοιες ιστορίες. Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Γουίλι Μάλεϊ, ο οποίος έμεινε στον πάγκο της Σέλτικ για 43 χρόνια! Από το 1897 έως το 1940! Οταν ανέλαβε τη Σέλτικ ήταν μόλις 29 χρόνων. Κατέκτησε 16 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα.
Ανάλογη ιστορία έχει να διηγηθεί και η μεγάλη αντίπαλος της Σέλτικ, η Ρέιντζερς. Ο Μπιλ Στρουθ έμεινε στον πάγκο της ομάδας 34 χρόνια, από το 1920 έως το 1954. Πανηγύρισε 18 φορές το πρωτάθλημα και 10 φορές το Κύπελλο.
Οι Σκωτσέζοι έχουν υπογράψει με χρυσά γράμματα τη βίβλο του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δύο ξεχωριστές προσωπικότητες συγκαταλέγονται στους θρύλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο σερ Ματ Μπάσμπι ανέλαβε την ομάδα το 1945 και έμεινε στον πάγκο έως το 1969. Στην αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε στο νοσοκομείο για δύο μήνες. Η Γιουνάιτεντ ήταν εκείνη τη χρονιά το φαβορί για τον ευρωπαϊκό τίτλο. Ο Μπάσμπι ζήτησε προθεσμία δέκα χρόνων για να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Κράτησε την υπόσχεσή του, καθώς στις 29 Μαΐου 1968 η Γιουνάιτεντ, νικώντας την Μπενφίκα, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο πολυνίκης
Χωρίς αμφιβολία, ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον μπορεί να θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Ολντ Τράφορντ πήγε το 1986 και έμεινε έως το καλοκαίρι του 2013. Στα 27 χρόνια παραμονής στη Γιουνάιτεντ κατέκτησε μεταξύ άλλων 13 φορές το πρωτάθλημα, πέντε φορές το Κύπελλο, δύο φορές το Τσάμπιονς
Λιγκ και μία φορά το τότε Κύπελλο Κυπελλούχων (1991).
Το Λίβερπουλ απέχει από το Μάντσεστερ 56 χιλιόμετρα. Το άλλοτε μεγάλο λιμάνι της Βορειοδυτικής Αγγλίας έχει τη δική του μεγάλη ομάδα, την κορυφαία στο Νησί σε ό,τι αφορά ευρωπαϊκούς τίτλους. Δύο μεγάλες προσωπικότητες που έμειναν στο Ανφιλντ συνολικά 24 χρόνια δημιούργησαν τον θρύλο της Λίβερπουλ. Πρώτα ένας άλλος Σκωτσέζος, ο Μπιλ Σάνκλι, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα το 1959, όταν αγωνιζόταν στη Β’ κατηγορία. Τρία χρόνια αργότερα, η Λίβερπουλ ανέβηκε στην Α’ κατηγορία. Ο Σάνκλι έμεινε στον πάγκο μέχρι το 1974 κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα Αγγλίας και ένα Κύπελλο UEFA. Το καλοκαίρι του 1974 τον διαδέχτηκε ο Αγγλος Μπομπ Πέισλι, ο οποίος έμεινε εννέα χρόνια στο Ανφιλντ, κατακτώντας έξι πρωταθλήματα και τρία κύπελλα πρωταθλητριών.
Μία ακόμα τεράστια προσωπικότητα του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι ο Μπράιαν Κλαφ, ο οποίος ανέλαβε τον Ιανουάριο του 1975 τη Νότιγχαμ στη Β’ κατηγορία και την οδήγησε όχι μόνο στο πρωτάθλημα Αγγλίας (1978), αλλά και δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης (1979,1980). Στο Σίτι Γκράουντ έμεινε 18 χρόνια και επίσης κατέκτησε τέσσερις φορές το Λιγκ Καπ. Προπονητές που έμειναν πολλά χρόνια σε αγγλικούς συλλόγους είναι επίσης ο Ντέιβιντ Κάλντερχεντ (Τσέλσι, 1907-1933), αλλά και ο Μπιλ Νίκολσον, που ήταν στον πάγκο της Τότεναμ 16 χρόνια (την περίοδο 1958-1974). Με τον Νίκολσον η ομάδα του Λονδίνου κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1961 (τελευταία φορά) και το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1963. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και τον Ντάριο Γκράντι, ο οποίος έμεινε στην Κρου από το 1983 έως το 2007.
Τον Μάρτιο του 2016 ο Ρόνι Μακ Φαλ παραιτήθηκε από την Πορνταντάουν (Βόρειος Ιρλανδία) ύστερα από 29 χρόνια! Πήγε το 1986 και συμπλήρωσε 1.480 παιχνίδια στον πάγκο της, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και τρία κύπελλα. Ο προπονητής που συνεχίζει είναι ο Αρσεν Βενγκέρ. Ο Αλσατός πήγε στην Αρσεναλ το 1996 και παραμένει ακόμα, παρά την γκρίνια που αντιμετωπίζει συχνά από τους οπαδούς. Ο Βενγκέρ έχει κατακτήσει 15 τρόπαια με την
Αρσεναλ, μεταξύ αυτών τρία πρωταθλήματα.
Το όνομα του Βαλερί Λομπανόφσκι είναι συνδεδεμένο με την Ντιναμό Κιέβου. Μία τεράστια προσωπικότητα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, που δημιούργησε μια σπουδαία ομάδα που απέδιδε εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Η Ντιναμό Κιέβου του Λομπανόφσκι ήταν μια ομάδα που οι φίλοι του ποδοσφαίρου χαίρονταν να παρακολουθούν. Ο Λομπανόφσκι ήταν στον πάγκο για τρεις θητείες (1974-82, 1984-1990, 1997-2002), κατέκτησε το πρωτάθλημα στην τότε Σοβιετική Ενωση και δύο φορές το Κύπελλο Κυπελλούχων (1975 και 1986).
Ο Ολλανδός
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει επίσης καταγράψει τη δική του ιστορία. Ο Εγκεν Γκέραρντ έφτασε στο Ηράκλειο το 1985 για να αναλάβει τον ΟΦΗ. Ούτε ο ίδιος δεν θα πίστευε ότι θα περνούσε τόσα χρόνια στην Κρήτη. Ο Γκέραρντ έμεινε στον ΟΦΗ 15 χρόνια και το 1987 κατέκτησε το Κύπελλο. Ο ολλανδός τεχνικός αγάπησε την Ελλάδα και την Κρήτη, απέκτησε ελληνική υπηκοότητα και παραμένει κάτοικος Ηρακλείου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ