Τα φώτα στη λεωφόρο Champs-Élysées στο Παρίσι έλαμπαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Ηταν η λάμψη που ερχόταν από το 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας και το Παρκ ντε Πρενς, την έδρα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν… Γάλλος
Η 14η Φεβρουαρίου ίσως μείνει στη μνήμη των φίλων της πρωταθλήτριας Γαλλίας ως η πλέον υπέροχη βραδιά της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου. Το επιβλητικό 4-0 επί της Μπαρτσελόνα φέρνει την ομάδα του Ουνάι Εμερι πολύ κοντά στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Παρί, που έχασε το καλοκαίρι τον πρώτο της σκόρερ, τον σπουδαίο Σουηδό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, και δεν άρχισε με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της, δείχνει πλέον ότι όχι μόνο ανακάμπτει, αλλά και θέτει υποψηφιότητα για ακόμη έναν τίτλο στη Γαλλία ενώ δικαιούται να ονειρεύεται κάτι καλύτερο στην Ευρώπη.
Ο Ουνάι Εμερι, ο 45χρονος Βάσκος που εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι στο Παρίσι εγκαταλείποντας την Ανδαλουσία, αμφισβητήθηκε έντονα από τον γαλλικό Τύπο πριν από δύο μήνες, όταν η Παρί δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο Εμερι όμως είχε την υπομονή αλλά και τη διάθεση να δημιουργήσει μία ομάδα η οποία θα «χτυπούσε» την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τον θρίαμβο επί της Μπαρτσελόνα ο γαλλικός Τύπος απολογήθηκε για τη στάση που είχε κρατήσει σε βάρος του Βάσκου.

Ενα αποτέλεσμα όπως το 4-0 δεν έχει ανατραπεί ποτέ στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αυτό όμως δεν φαίνεται να χαλαρώνει τον Εμερι που θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τους παίκτες του: «Εχουμε άλλα ενενήντα λεπτά μπροστά μας. Θα πάμε στη Βαρκελώνη έχοντας στο μυαλό μας ότι η πρόκριση ξεκινά από το 0-0» είπε χαρακτηριστικά. Ο Εμερι είναι ένας προπονητής μετρ στα νοκ άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια, άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τους τρεις τίτλους της Σεβίλλης στο Γιουρόπα Λιγκ.
Στο ματς με την Μπαρτσελόνα ο τεχνικός της Παρί ευτύχησε να έχει σε εξαιρετική κατάσταση τα βαριά «όπλα», όπως τον εορτάζοντα Ανχελ Ντι Μαρία (κέρασε δύο γκολ για τα γενέθλιά του), τον ουρουγουανό επιθετικό Εντινσον Καβάνι (ο έτερος εορτάζων με επίσης ένα γκολ), αλλά και τον Τζούλιαν Ντράξλερ, ο οποίος πήγε στο Παρίσι τον Ιανουάριο και ήδη έχει κάνει απόσβεση σημαντικού μέρους των 35 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στη Βόλφσμπουργκ. Ο Ντράξλερ έχει πετύχει ήδη πέντε γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και βέβαια αυτός που λογικά θα πρέπει να αισθάνεται άσχημα είναι ο Αρσέν Βενγκέρ που θεωρούσε ότι το ποσό που αξίωνε η Βόλφσμπουργκ ήταν αρκετά μεγάλο.
Τα κρυφά χαρτιά του Ουνάι Εμερι ήταν δύο νεαροί ποδοσφαιριστές, παιδιά της ακαδημίας της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο 21χρονος Κιμπέμπε χρησιμοποιήθηκε στο κέντρο της άμυνας δίπλα στον Μαρκίνιος, ενώ ο επίσης 21 χρόνων Αντριεν Ραμπιό ήταν μαζί με τον 24χρονο Ιταλό Μάρκο Βεράτι τα δύο αμυντικά χαφ. Ο Κιμπέμπε, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήρε τη θέση του τραυματία Τιάγκο Σίλβα, ενώ ο Ραμπιό έπαιξε αντί του τιμωρημένου Τιάγκο Μότα.

Το βαρύ 4-0 δεν χωνεύεται
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κιμπέμπε βαθμολογήθηκε από τη «L’Équipe» με 8, ενώ ο Ραμπιό με 9. Σημειώνουμε ότι η γαλλική εφημερίδα βαθμολόγησε με 9 και τον Ντι Μαρία, ο οποίος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.
Τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που έχει αυτές τις ημέρες η Βαρκελώνη δημιουργούν περισσότερη δυσφορία στους φίλους της ομάδας, που δεν εννοούν να χωνέψουν το βαρύ 4-0. Την ίδια στιγμή, ήρθε και η δήλωση του Ντι Μαρία να πληγώσει ακόμη περισσότερο το γόητρό τους: «Μου τηλεφώνησαν φίλοι από τη Ρεάλ και τη Μαδρίτη για να δώσουν συγχαρητήρια»!
Κλείνει ο κύκλος μιας μεγάλης ομάδας;

Μετά τη συντριπτική ήττα της Μπαρτσελόνα από την Παρί Σεν Ζερμέν, μοιραία άνοιξε πάλι η συζήτηση για το αν κλείνει ο κύκλος αυτής της σπουδαίας ομάδας. Βέβαια, στη δίνη του κυκλώνα ήταν και πάλι ο Λουίς Ενρίκε. Ο μέσος των Μπλαουγκράνα Σέρτζιο Μπουσκέτς δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του προπονητή του: «Οι παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν ήταν καλύτεροι στην τακτική και πίεζαν περισσότερο. Υπήρχε ένα σχέδιο το οποίο εκτελέστηκε με την παραμικρή λεπτομέρεια» είπε ο Μπουσκέτς.

Ο Λουίς Ενρίκε ήταν έντονα φορτισμένος και είχε επεισόδιο με τον δημοσιογράφο του TV3, Ζόρντι Γκράου, ο οποίος του έκανε ερωτήσεις που προφανώς δεν του άρεσαν.
«Ολική καταστροφή» σημείωσε η εφημερίδα «As», ενώ η καταλανική «Sport» ανέφερε πως αυτή η ομάδα δεν ήταν η Μπαρτσελόνα. Ο Λουίς Ενρίκε ανέλαβε την ευθύνη για την ταπεινωτικά ήττα. «Ηταν ένα παιχνίδι-καταστροφή για εμάς. Το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο. Η ευθύνη της ήττας βαρύνει εμένα, αλλά δεν χάνω την ελπίδα μου» είπε ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα.
Το κλίμα για τον Λουίς Ενρίκε είναι πλέον βαρύ στο στρατόπεδο των Μπλαουγκράνα. Πριν από την προπόνηση της Τετάρτης, ο 46χρονος τεχνικός είχε συζήτηση για μισή ώρα με τους ποδοσφαιριστές και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου κατά τη διάρκειά της υπήρξε αρκετή ένταση. Μάλιστα, οι παίκτες εξέφρασαν πολλά παράπονα για τον Λουίς Ενρίκε, και αυτό που απομένει είναι η αντίδραση που θα υπάρξει στη συνέχεια. Την ίδια στιγμή όμως τα δημοσιεύματα οδηγούν τον αστουριανό τεχνικό προς την έξοδο, ενώ ως βασικούς υποψήφιους αντικαταστάτες αναφέρουν τον προπονητή της Μπιλμπάο Ερνέστο Βαλβέρδε και τον τεχνικό της Σεβίλλης Χόρχε Σαμπάολι.
Γενικά, οι βαριές ήττες στο Τσάμπιονς Λιγκ φέρνουν γκρίνια, και αυτό ισχύει και για τον Αρσέν Βενγκέρ μετά τη συντριβή της Αρσεναλ από την Μπάγερν (5-1). Ηδη αρκετοί πρώην Κανονιέρηδες έχουν εκδηλωθεί, αμφισβητώντας τον αλσατό τεχνικό και προτρέποντάς τον να αποχωρήσει. «Με στενοχωρεί να τον βλέπω έτσι, ξέρω ότι είναι νικητής» είπε ο Λι Ντίξον, ενώ ανάλογες τοποθετήσεις είχαν ο Ιαν Ράιτ και ο Μάρτιν Κίον.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ