Ηταν ο πρώτος γύρος των μικρών στη Σούπερ Λίγκα. Οι μεγάλοι, ακόμα και ο πρωτοπόρος με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ξάνθη (!) Ολυμπιακός, δεν θέλγουν με την απόδοσή τους. Και πέραν των Ερυθρολεύκων που τουλάχιστον βλέπουν τον βασικό επιθετικό τους να βγάζει μάτια στο σκοράρισμα, οι περισσότεροι πρωταγωνιστές προέρχονται από τις ομάδες της δεύτερης ταχύτητας. Να σκεφθεί κανείς ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν να σκέφτονται θετικά για δύο νεαρούς γκολκίπερ που ξεπετάχτηκαν από τον πάγκο και έγιναν βασικοί και αναντικατάστατοι. Ιδού έξι πρόσωπα που ξεχώρισαν:

Γιουνές Χαμζά (Ξάνθη)
Δίχως δεύτερη σκέψη πρόκειται για τον παίκτη – έκπληξη του εφετινού πρωταθλήματος. Ενας κλασικός κυνηγός με εξαιρετική σωματοδομή, δύναμη, άψογη τεχνική και εκτελεστική δεινότητα. Ενας στράικερ που δεν ευτύχησε στην καριέρα του να κάνει το μεγάλο άλμα σε κάποιο από τα υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, κυρίως λόγω συγκυριών και όχι επειδή δεν το άξιζε. Υπήρξε μια περίοδος που η χρηματιστηριακή αξία του υπολογιζόταν σε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, ωστόσο το περασμένο καλοκαίρι η Ξάνθη τον εντόπισε σχεδόν στα αζήτητα, ύστερα από δύο αποτυχημένα για εκείνον περάσματα από τη Ρουμανία και το Ιράν. Ο τυνήσιος φορ βρήκε γρήγορα τη χαμένη αυτοπεποίθησή του σε ένα περιβάλλον που τον αγκάλιασε και άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς. Με 12 γκολ σε 15 ματς, όχι απλώς έχει κάνει απόσβεση του συμβολαίου του αλλά έχει προσελκύσει και το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της Α’ Εθνικής –είναι δεδομένο ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει συζήτηση γύρω από το όνομά του.

Γιώργος Γιακουμάκης (Πλατανιάς)
Η απόκτησή του από την ΑΕΚ παρά την προσπάθεια των Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ να «σφηνωθούν» στην υπόθεση αποτελεί την επιβράβευση της ραγδαίας βελτίωσής του. Δυνατός φορ, με καλά πατήματα εντός και εκτός περιοχής, ικανότητα να βρίσκεται στο σωστό σημείο μέσα στο κάδρο της αντίπαλης περιοχής και αίσθηση του γκολ. Στα 22 του διανύει την πλέον παραγωγική σεζόν της καριέρας του καθώς είναι και η πρώτη στην οποία λογίζεται ως βασικός και αναντικατάστατος από τον κ. Γιώργο Παράσχο, τεχνικό του Πλατανιά. Εχει ήδη φθάσει τα έξι τέρματα σε 14 εμφανίσεις στη Σούπερ Λίγκα, σκοράροντας απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, λέγεται δε ότι σε κάποια από τα επόμενα ματς της κρητικής ομάδας θα τον παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Μίχαελ Σκίμπε.

Μπράουν Ιντέγε (Ολυμπιακός)
Εσπευσε το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα του λιμανιού να δώσει συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Παραγουανό Οσκαρ Καρντόσο, θορυβημένη σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου από ένα σημαντικό διάστημα (δύο και κάτι μηνών) χωρίς γκολ για τον Μπράουν Ιντέγε κατά τις περυσινές υποχρεώσεις της ομάδας. Ντεφορμέ ήταν απλώς ο Νιγηριανός και ασφαλώς δεν είχε χάσει την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα και την αίσθηση του γκολ. Ισως όμως αυτή η προσθήκη, που περισσότερο βλάπτει το ταμείο των Ερυθρόλευκων παρά προσθέτει κάτι ιδιαίτερο στην υπόθεση της ομάδας, έκανε καλό στον Ιντέγε και τον αφύπνισε. Ηδη μετράει περισσότερα γκολ από πέρυσι (14 αντί 13) σε λιγότερες εμφανίσεις (24 αντί 35) σε όλες τις διοργανώσεις, στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο.
Καρίμ Ανσαριφάρντ (Πανιώνιος – Ολυμπιακός)
Επιζητούσε τη μεταγραφή του σε μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας αλλά παρ’ όλα αυτά αψήφησε τα σημαντικά περισσότερα χρήματα που του προσέφερε ο ΠΑΟΚ για να είναι αυτή τη στιγμή ο τρίτος φορ του Ολυμπιακού και να μένει για δεύτερο συνεχές παιχνίδι εκτός αποστολής! Αλλωστε ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων κ. Πάουλο Μπέντο έχει ξεκαθαρίσει ότι στη δική του ιεραρχία ο νεοαποκτηθείς από τον Πανιώνιο ιρανός επιθετικός Καρίμ Ανσαριφάρντ έρχεται τρίτος (και καταϊδρωμένος). Βέβαια η απόκτηση του σκόρερ πέντε τερμάτων στο εφετινό πρωτάθλημα (και 9 πέρυσι σε 30 ματς) έχει τη λογική της. Αφενός τον ήθελαν όλοι οι βασικοί ανταγωνιστές, από την άλλη ο Ολυμπιακός είναι βέβαιο ότι θα στοχεύει στην πώληση του Ιντέγε και στην απομάκρυνση του Καρντόσο (λογικά το καλοκαίρι), άρα θα έρθει η στιγμή που θα χρειαστεί τις υπηρεσίες τού ιδιαιτέρως οξυδερκούς και ταλαντούχου Ανσαριφάρντ.
Οδυσσέας Βλαχοδήμος (ΠΑΟ) – Βασίλης Μπάρκας (ΑΕΚ)

Ηταν η όαση στο «αντιποδοσφαιρικό» ντέρμπι που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη Λεωφόρο ανάμεσα στους (θεωρητικά) δυνατούς της Αθήνας. Ο 22χρονος Οδυσσέας Βλαχοδήμος πήρε την ευκαιρία στους Πράσινους μετά τις διαδοχικές γκάφες του Αγγλου Στιλ και δεν άφησε να του πετάξει από τα χέρια. Δεν ξαναβγήκε από την ενδεκάδα, μετρά ήδη οκτώ συμμετοχές στο πρωτάθλημα και ενθουσιάζει με τα προσόντα και την προοπτική του. Αυτό που αρέσει περισσότερο από κάθε τι άλλο στους συμπαίκτες του είναι η σιγουριά με την οποία εμπνέει την αμυντική γραμμή, παρά την απειρία του. Αντιστοίχως, ο θηριώδης Βασίλης Μπάρκας με τα τρομερά προσόντα, τη ζηλευτή ψυχραιμία και το παιχνίδι με τα πόδια και τις γρήγορες εκτός περιοχής (αντι)δράσεις του που παραπέμπουν στον Εμάνουελ Νόιερ πήρε φανέλα βασικού στην Ενωση μετά από τα πολλά μαζεμένα λάθη του Γιάννη Ανέστη. Ομοίως με τον Βλαχοδήμο, έδειξε έτοιμος από καιρό και θεωρείται όχι αδίκως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στη νέα ελληνική γενιά των γκολκίπερ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ