Το μπάσκετ είναι το άθλημα των ψηλών. Κουμάντο όμως κάνουν –κατά βάση –οι κοντοί! Στα ντέρμπι των «αιωνίων», στα οποία αύριο το απόγευμα στο ΣΕΦ (19.00, Novasports2) θα προστεθεί ακόμη μία βόλτα στο γαϊτανάκι τους, τον πλέον καθοριστικό ρόλο παίζει το «bras de fer» των Σπανούλη – Καλάθη.
Ο 257ος αγώνας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (140 νίκες οι Πράσινοι έναντι 116) θα κρίνει τον φιναλίστα του 42ου τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα τον περιμένει ο νικητής του έτερου ζευγαριού των ημιτελικών Αρης – ΑΕΚ. Οπως αποδείχθηκε στα τελευταία ματς μεταξύ των δύο ομάδων ο «X-Factor» είναι ο Βασίλης Σπανούλης, ενώ είναι πασιφανές ότι με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να… ιδιωτεύει πια, ο πλέον καθοριστικός παίκτης για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι ο Νικ Καλάθης. Ελλείψει μάλιστα δεύτερου point-guard η απόδοση του διεθνούς άσου δεν είναι απλώς βαρόμετρο για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ αλλά ο κινητήριος άξονας των Πρασίνων.
Ο «Kill Bill» ουσιαστικά καθόρισε την περυσινή σειρά των τελικών και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας ενώ όποτε στο παρελθόν ο Παναθηναϊκός κατόρθωνε να τον περιορίσει πετύχαινε ταυτόχρονα τον εγκλωβισμό των Ερυθρολεύκων. Από την άλλη, όπως αποδείχθηκε στο πρώτο ντέρμπι του 2017 την περασμένη Παρασκευή στο ΣΕΦ (για την Ευρωλίγκα) αλλά και σε όσα ματς ο Νικ Καλάθης δεν ήταν καλός, η ομάδα του Πασκουάλ δεν μπορεί να νικήσει χωρίς να έχει διακριθέντα τον ηγέτη της. Παρεμπιπτόντως το ίδιο «match-up», εκείνο των point-guard, καθόρισε και τον νικητή στο ματς του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε η οποία επίσης με την απουσία του Μπογκντάνοβιτς είχε ξεμείνει με έναν ποιοτικό δημιουργό, τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος περιορίστηκε από τους παίκτες του «εξάστερου» και πήραν άνετα τη νίκη.
Κατά μεγάλο ποσοστό, το μεγαλύτερο όλων, η απόδοση του Βασίλη Σπανούλη και ίσως ακόμη περισσότερο του Νικ Καλάθη θα κρίνει ποιος θα περάσει στον τελικό, για να διεκδικήσει το Κύπελλο. Για τον αρχηγό του Ολυμπιακού φαίνεται ότι το Κύπελλο είναι κάτι σαν απωθημένο καθώς οι Πράσινοι που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με 17 τρόπαια έχουν σερί κατάκτησης πέντε Κυπέλλων ύστερα από το 2011, όταν ο Ολυμπιακός στέφθηκε για τελευταία φορά κυπελλούχος αλλά ο Βασίλης Σπανούλης καθόταν, τραυματίας, στον πάγκο εισπράττοντας τον χλευασμό των οπαδών της ομάδας που πριν από λίγους μήνες είχε απαρνηθεί.
Τραυματίας είναι και τώρα ο ηγέτης της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που μετράει με τον Ολυμπιακό ένα ιστορικό σερί 6/6 επί του ΠΑΟ. Ομως αυτήν τη φορά ο κορυφαίος έλληνας μπασκετμπολίστας θα αγωνιστεί κανονικά και λογικά θα είναι σε καλύτερη κατάσταση από το ματς της Ευρωλίγκας στο ΣΕΦ. Ο Σπανούλης μετά την έκτη συνεχόμενη νίκη επί του ΠΑΟ έμεινε εκτός δράσης στην Α1, δεν ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για το ματς με τη Μπαρτσελόνα, με σκοπό να είναι ετοιμοπόλεμος και με γεμάτες τις μπαταρίες στον αυριανό ημιτελικό! Απωθημένο όμως δεν είναι μόνο για τον Σπανούλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη σημαντική διαφορά στους τίτλους της διοργάνωσης (17 Vs 9), ο Ολυμπιακός έχει να νικήσει στον θεσμό τον ΠΑΟ ως γηπεδούχος από το μακρινό 1980 και το Καλλιμάρμαρο. Eκτοτε μετράει σε ήττες όσες νίκες έχει σημειώσει σερί στα τελευταία ματς. Eβδομη ήττα των γηπεδούχων στα ντέρμπι Kυπέλλου ή έβδομη σερί νίκη τους; Η απάντηση αύριο στο ΣΕΦ!
Η μονομαχία Πρίντεζη – Σίνγκλετον

Σαφώς σε μια μηχανή ο εγκέφαλος είναι το Α και το Ω, συνεπώς και το αυριανό ντέρμπι είναι λογικό να περιστρέφεται γύρω από τα πρόσωπα των Σπανούλη και Καλάθη που αποτελούν τους ηγέτες των ομάδων τους.

Ομως κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα θα παίξει και ένα άλλο αντίπαλο ζευγάρι που για διαφορετικούς λόγους ήταν εξουδετερωμένο στο πρόσφατο ντέρμπι «αιωνίων» του ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα.
Ο Γιώργος Πρίντεζης (ίσως λίγο περισσότερο) αλλά και ο Κρις Σίνγκλετον (σε μεγάλο βαθμό) μπορούν με την απόδοσή τους σε άμυνα και –κυρίως –επίθεση να αλλάξουν τα δεδομένα για την ομάδα τους.Ο υπαρχηγός του Ολυμπιακού, όπως έδειξε και στη Βαρκελώνη την Πέμπτη το βράδυ όπου βγήκε μπροστά, είναι ένα πολυεργαλείο με τρομερή έφεση στο καλάθι αλλά και στα ριμπάουντ. Στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό απλώς εμφανίστηκε στο γήπεδο περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Είχε προειδοποιήσει από την παραμονή ότι ακόμα πονάει και δεν ήταν έτοιμος, περνώντας σχεδόν απαρατήρητος σε αντίθεση με το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς –πάλι στον Πειραιά –που είχε διαλύσει κάθε αμυντικό πλάνο του Αργύρη Πεδουλάκη.
Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός έχει στη διάθεσή του το πιο χρήσιμο… μηδενικό στην Ευρώπη (ο Σίνγκλετον έχει διαλέξει το νούμερο μηδέν στη φανέλα του) που κάνει τη διαφορά στη μέρα του, όπως έγινε το βράδυ κόντρα στη Μακάμπι αλλά και στο «Αλεξάνδρειο» στο ντέρμπι με τον Αρη.
Ο Σίνγκλετον, αν και είναι τεσσαροπεντάρι, βγαίνει με άνεση έξω όπου δεν μπορεί να τον κυνηγήσει εύκολα ο αντίπαλος ψηλός και εκτελεί από την περιφέρεια. Εχει έφεση στα ριμπάουντ και είναι πολύ δυνατός κάτω από τη ρακέτα. Eπίσης δεν «εμφανίστηκε» τις προάλλες στο ΣΕΦ και στο Τριφύλλι περιμένουν πολλά από αυτόν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ