Η πληροφοριοδότης του WADA Γιούλια Στεπάνοβα αρνήθηκε σε δηλώσεις της ότι πρόδωσε την πατρίδα της, αφού αυτό που την ώθησε ουσιαστικά σε αποκαλύψεις για την κρατική υποστήριξη και το συστηματικό πρόγραμμα ντόπινγκ στη Ρωσία ήταν η διετής ποινή αποκλεισμού που της επιβλήθηκε.

Η Ρωσίδα αθλήτρια έκανε σημαντικές αποκαλύψεις και σε αυτές βασίστηκε η έκθεση ΜακΛάρεν για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα της.

Για προδοσία την κατηγόρησε ο πρώην προπονητής της Βλαντιμίρ Καζάριν, κάτι που την έχει οδηγήσει να κρύβεται κάπου στη Βόρεια Αμερική με τον σύζυγό της Βιτάλι, έναν πρώην Ρώσο αξιωματούχο κατά του ντόπινγκ.

«Το 2007, για πρώτη φορά, ο προπονητής μου (Καζάριν) άρχισε να μου χορηγεί ενέσεις τεστοστερόνης», δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC. «Γνώριζα ότι απαγορευόταν αλλά πριν μου τις δώσει με προετοίμαζε, αφού μου έλεγε ιστορίες πώς είναι φυσιολογικό, έτσι γίνεται και άλλα.

«Κάθε βράδυ έβλεπα σε όνειρο ότι οι ελεγκτές ντόπινγκ έρχονταν να με εξετάσουν, κάθε βράδυ έβλεπα τον ίδιο εφιάλτη. Ήμουν πραγματικά φοβισμένη, γιατί δεν ήξερα πώς λειτουργούσε το σύστημα».

Η Στεπάνοβα, η οποία τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό το 2013 για ανωμαλίες στο βιολογικό της διαβατήριό, είπε η τιμωρία αυτή την έκανε να αποφασίσει να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα στο ρωσικό στίβο. «Ήταν ένα σημείο καμπής και είχα μια επιλογή ή μάλλον μια δεύτερη ευκαιρία.

Θα μπορούσα να επιστρέψω στο ίδιο σύστημα και απλά να σκεφτώ, εντάξει είναι ψεύτες, αλλά θα με πάρουν πίσω στην εθνική ομάδα και θα μου δώσουν χρήματα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως θα μπορούσα να κάνω το σωστό», είπε η αθλήτρια.

Ακολούθως, πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία, καθοδηγούμενη από την επιθυμία να αποκαλύψει την αλήθεια. «Ο λόγος που το έκανα ήταν να δείξω ότι αυτό ήταν το σύστημα», είπε. «Ήθελα απλώς από αυτούς να ομολογήσουν ότι ναι, ο καθένας παίρνει αναβολικά και τα αφεντικά τα καλύπτουν όλα. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό για μένα».

Είπε επίσης ότι σκέφτηκε να πει την αλήθεια για να κάνει τα πράγματα καλύτερα. «Δεν είμαι μια προδότρια. Εγώ απλώς αποκάλυψα την επαίσχυντη αλήθεια, που η χώρα μας δεν θέλει να αντιμετωπίσει, και ο μόνος λόγος που είπα την αλήθεια για όλα, ήταν να προσπαθήσω και να θέσω ένα τέλος σε αυτό».