Η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε επίσημα από την Πέμπτη να ερευνά καταγγελίες για εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970.

Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση, αναφέροντας ότι έχει εντοπίσει 83 πιθανούς υπόπτους και πιθανές συνδέσεις τους με 98 συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την Premier League.

Αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν έρευνες μετά την αποκάλυψη του παλιού ποδοσφαιριστή Άντι Γούντγουορντ ότι είχε κακοποιηθεί ως παιδί από τον προπονητή του όταν έπαιζε σε μια ομάδα νέων και προέτρεψε άλλους πρώην επαγγελματίες να καταθέσουν τις δικές τους καταγγελίες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) ανακοίνωσε ότι δέχθηκε 639 αναφορές μέσω τηλεφωνικής γραμμής που έχει συσταθεί από την Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιών και καταγγέλθηκαν περίπου 350 περιπτώσεις παιδεραστίας.

«Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα θα εξεταστούν γρήγορα», δήλωσε ηγετικό στέλεχος της αστυνομίας: «Είμαστε επίσης σε στενή συνεργασία με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ώστε να εξασφαλίσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους».

Οι οδυνηρές ιστορίες κακοποίησης που υπέστησαν πρώην ποδοσφαιριστές, μερικοί από τους οποίους ξέσπασαν σε δάκρυα σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις, έχουν συγκλονίσει την Βρετανία. Εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την κλίμακα του προβλήματος, πόσο σύλλογοι και ποιες ποδοσφαιρικές αρχές γνώριζαν, και αν προσπάθησαν να το καλύψουν.

Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Αγγλίας έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει τη δική της εσωτερική έρευνα, υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει πλήρως τα πορίσματά της και παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του αθλήματος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι και οι 98 σύλλογοι και τα ονόματα όσων έχουν αναφερθεί στις καταγγελίες ερευνώνται. «Η υπόθεση καλύπτει όλες τις βαθμίδες του ποδοσφαίρου, από τους κορυφαίους συλλόγους της Πρέμιερ Λιγκ μέχρι ερασιτεχνικούς. Το 98% θυμάτων ήταν άνδρες, ηλικίας μεταξύ επτά και 20 ετών».