Την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανακοίνωσε αιφνιδιαστική ο Νίκο Ρόσμπεργκ λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή του ως Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula1.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, μιλώντας ενόψει του γκαλά της FIA στη Βιέννη όπου θα γίνει η βράβευση όλων των πρωταθλητών του 2016, ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του από τη Formula1: «Με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι αποφάσισα να σταματήσω άμεσα από τη F1. Είναι δύσκολο να το εξηγήσω από τότε που ξεκίνησα στα καρτ σε ηλικία 6 ετών είχα ένα και μόνο όνειρο, να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής στη F1. Τώρα που το πέτυχα αυτό και ενώ έχω δώσει όλο μου το είναι, τα τελευταία 25 χρόνια στο μηχανοκίνητο αθλητισμό με τη βοήθεια των οικείων μου, της ομάδας και των οπαδών μου μπορώ να πω ότι ήταν μια εκπληκτική εμπειρία που θα θυμάμαι για πάντα. Επιπλέον ήταν πάρα πολύ σκληρό ειδικά τα δυο προηγούμενα χρόνια που έχασα τον τίτλο από το Χάμιλτον και αυτό μου έδινε επιπλέον ώθηση μ’ ένα περίεργο τρόπο που δεν φανταζόμουν καν ότι συμβαίνει. Κατάφερα έτσι να εκπληρώσω το όνειρό μου».
Ο ίδιος εξήγησε πως ο στόχος του 25 χρόνια τώρα στο μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν ο τίτλος στη F1. Αφού το κατάφερε και δεδομένης της έντονης πίεσης που του ασκούσε η κόντρα του με τον Hamilton, αποφάσισε να αποχωρήσει.

Φυσικά η ανακοίνωση αποχώρησης του Rosberg ανοίγει πολλά θέματα. Πιο πιθανός αντικαταστάτης του είναι ο ταλαντούχος Pascal Werhlein που φέτος αγωνίζονταν με τα χρώματα της Manor. Πιθανόν όμως να υπάρξει και κάποια έκπληξη από τη Mercedes με την προσπάθεια προσέλκυσης ενός μεγάλου ονόματος, όπως για παράδειγμα ο Button.

Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν το ερχόμενο διάστημα. Ένα είναι σίγουρο πως αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για έναν αθλητή, για έναν πρωταθλητή ν’ αποχωρήσει στο απόγειο της δόξας του. Ο Rosberg έχει την ψυχική δύναμη να το κάνει και είναι αξιοθαύμαστος γι’ αυτό.