Αρχίζει να γίνεται παρωχημένος; Περνάει προπονητική κλιμακτήριο; Εχει πάψει να είναι ο Special One; Ερωτήματα στα οποία καλείται να δώσει αποστομωτικές απαντήσεις ο κ. Ζοζέ Μουρίνιο, ο άνθρωπος που μερικά χρόνια πριν αναγνωριζόταν διεθνώς ως ο κορυφαίος τεχνικός ποδοσφαίρου στη Γη και σήμερα αντιμετωπίζει την ολοένα και αυξανόμενη τάση αποδόμησής του. Ονειρευόταν να γίνει ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη, ο αντικαταστάτης που θα ξεπερνούσε τον μύθο του σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Ελεγε από παλιά ότι η θέση στην άκρη του πάγκου, αυτή από όπου ο Σκωτσέζος μεγαλούργησε, θα γίνει μια μέρα δική του. Και τώρα που αυτό συμβαίνει, τώρα που ο Πορτογάλος είναι το αγωνιστικό αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι αυτός είναι ρόλος τον οποίο μπορεί να υποστηρίξει.
Η τελευταία βόλτα


Δεν του ταιριάζει και η πόλη του κ. Ζοζέ Μουρίνιο… Δεν είναι ούτε Λονδίνο ούτε Μαδρίτη το Μάντσεστερ. Καμία σχέση επίσης με το Μιλάνο και το Πόρτο, πόλεις στις οποίες εργάστηκε προτού μεταπηδήσει στην άχρωμη, μουντή, βαρετή Βορειοδυτική Αγγλία. Ο Πορτογάλος εξακολουθεί να διαμένει σε σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης, μακριά από την οικογένειά του, καθώς έχει αφήσει πίσω του σύζυγο και παιδιά.
Η μοναδική του διέξοδος είναι μια βραδινή βόλτα και ένα δείπνο με τους συνεργάτες του σε κοντινό εστιατόριο, στο οποίο όμως πηγαίνει συνεχώς incognito διότι δεν θέλει συναναστροφές και συναπαντήματα με οπαδούς, ειδικά από αυτούς που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης έχοντας καταναλώσει μπόλικα λίτρα μπίρας. Είχε ένα βράδυ μια τέτοια εμπειρία. Αποφάσισε να περπατήσει την απόσταση μέχρι το ξενοδοχείο, έχοντας ορθώσει τους γιακάδες της καμπαρντίνας και φορώντας τραγιάσκα, μέχρι που ένας περαστικός τον αναγνώρισε και αποφάσισε να τον συνοδεύσει ως εκεί, πιέζοντάς τον να πιουν περπατώντας μαζί ένα μπουκάλι μπίρα. Ηταν η τελευταία φορά που ο κ. Μουρίνιο περπάτησε σε δρόμο του Μάντσεστερ.
«Θα μπορούσα να πω ότι είναι… καταστροφή εδώ ο τρόπος ζωής. Θέλω να βγω μια βόλτα να περπατήσω και δεν μπορώ. Θέλω να πάω με την ησυχία μου σε ένα εστιατόριο και δεν μπορώ. Δεν έχω τα παιδιά μου κοντά. Η κόρη μου θα γίνει 20 και ο γιος μου 17 και έχουν τη σταθερότητά τους και τη ζωή τους στο Λονδίνο. Δεν μπορώ να τους πάρω από εκεί. Δεν ξέρω αν θα αγοράσω κάποιο σπίτι εδώ δικό μου»δήλωσε ο ίδιος στο SkySports, με την απογοήτευσή του να αποτελεί (σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου) έναν από τους λόγους που δεν βρίσκει τις λύσεις που απαιτούνται στο αγωνιστικό κομμάτι της Γιουνάιτεντ.
Η πρώτη συγγνώμη


Προτού καν μπει ο Νοέμβριος, ο αποκαλούμενος και ως «Special One» άρχισε να γίνεται απολογητικός. Αυτός, ο πάντοτε περήφανος στα όρια της αλαζονείας άνθρωπος, αναγκάστηκε να χαμηλώσει το βλέμμα, να αναλογιστεί τη στιγμή και να δώσει δίκιο στους επικριτές του. Ο παλιός Ζοζέ, αυτός μέχρι και τη θητεία του στη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν θα έκανε ποτέ πίσω. Για την ακρίβεια, όχι απλώς δεν θα έδινε βάση σε μια ήττα με 0-4 (όπως αυτή που υπέστησαν οι Κόκκινοι Διάβολοι από την Τσέλσι), αλλά θα έβρισκε και τον τρόπο να περάσει στην αντεπίθεση, αναθεματίζοντας, χρησιμοποιώντας ειρωνείες και εφευρίσκοντας τρόπους να βγει από πάνω!
Η νέα εκδοχή του κ. Μουρίνιο απαιτεί συμβιβασμό με την παραδοχή των δικών του λαθών και αποδοχή της μη ύπαρξης δικού του αλάθητου. Εφυγε ως ανεπιθύμητο πρόσωπο από τη Ρεάλ και απέτυχε παταγωδώς στο δεύτερο πέρασμά του από την Τσέλσι. Τώρα, ως επικεφαλής της Γιουνάιτεντ που πραγματοποιεί χειρότερο ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λιγκ και από εκείνο του «φουκαρά» κ. Ντέιβ Μόγες ο οποίος αδίκως χαρακτηρίστηκε κλώνος του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο Πορτογάλος δεν έχει περιθώρια για τα περίφημα mind games (παιχνίδι του μυαλού), τα οποία αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν του. Χαμηλώνει το κεφάλι, αναφωνεί «mea culpa» και κάνει άνοιγμα στον οπαδικό πυρήνα:
«Ως ηγέτης αυτής της ομάδας θέλω να ξεκινήσω ζητώντας συγγνώμη από όλους τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλον τον κόσμο. Ηταν ένα αποτέλεσμα που έκανε ιδιαίτερα απογοητευμένους όλους τους οπαδούς μας και απολογούμαι για αυτό. Για ακόμη μία φορά στο Στάμφορντ Μπριτζ οι οπαδοί μας ήταν εκπληκτικοί. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλους που θα τραγουδούσαν έτσι για 90 λεπτά, παρότι η ομάδα έχανε. Είναι κεφάλαιο για τον σύλλογο και λυπάμαι που δεν μπόρεσε η απόδοσή μας να ταυτιστεί με τη δική τους. Ακόμη και στις καλύτερες περιόδους στην ιστορία της ομάδας, υπήρξαν μεγάλες ήττες. Εχω κερδίσει ως μάνατζερ τη Γιουνάιτεντ με 3-0 και δύο φορές με 3-1, αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε αποτελέσματα όπως αυτό που είχαμε την Κυριακή. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος που γνωρίζω ώστε να αντιδράσουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, και αυτό είναι η σκληρή δουλειά». Ο απολογητικός κ. Μουρίνιο, όπως δεν μας είχε συστηθεί ποτέ ξανά.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
«Ψυχρή και απόμακρη» σχέση

Σύμφωνα με τους «Times», ο Πορτογάλος δεν προπονεί καν την ομάδα και αυτό έχει δημιουργήσει ήδη ένα χάσμα μεταξύ εκείνου και των ποδοσφαιριστών της ομάδας, στους οποίους χρεώνει και δημόσια τα όποια λάθη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η σχέση του κ. Μουρίνιο με τους ποδοσφαιριστές του είναι «ψυχρή και απόμακρη». Αυτό είδε το φως της δημοσιότητας όταν ο 53χρονος τεχνικός κατηγόρησε τους ποδοσφαιριστές της Γιουνάιτεντ για αστεία αμυντικά λάθη τα οποία έκαναν στη βαριά ήττα από την Τσέλσι, κάτι που χτύπησε άσχημα σε όσους το χρεώθηκαν επειδή το θέμα δεν λύθηκε εσωτερικά. Γενικότερα δεν υπάρχει σημείο επαφής και αυτό οφείλεται στο ότι ο κ. Μουρίνιο δεν έχει μαζί τους καθημερινή επαφή καθώς εκείνος που κάνει την προπόνηση είναι ο βοηθός του, κ. Ρουί Φαρία, με τον Ζοζέ να παρακολουθεί από μακριά και να δίνει οδηγίες μέσω του βοηθού και όχι απευθείας στους παίκτες του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ