Στα ευρωπαϊκά ταξίδια οι ισπανικοί σύλλογοι περνούν καλά. Στην τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ η Ισπανία είχε 100% επιτυχία, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της Ευρώπης (Μάντσεστερ, Νάπολι) η αγωνία για την επόμενη ημέρα κορυφώνεται.
Αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα είναι πάλι ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η δεύτερη επιστροφή του στο Καμπ Νου αποδείχθηκε χειρότερη από την πρώτη. Ως προπονητής της Μπάγερν είχε χάσει με τρία γκολ. Την περασμένη Τετάρτη από τον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι είδε τον Λιονέλ Μέσι να κάνει χατ τρικ και να προσθέτει ακόμη ένα γκολ ο Νεϊμάρ.
Η αγγλική ομάδα έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα ματς χωρίς νίκη, σε Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Τύπος της Αγγλία αποθέωσε τον Μέσι: «What a Messi», ήταν ο τίτλος της «Daily Mail», ενώ οι «Times» έδωσαν την ιστορία του ματς σε αριθμούς. «Τρία γκολ ο Μέσι, δύο κόκκινες κάρτες, ένα σκληρό μάθημα για τον Γκουαρντιόλα».

«Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την Μπαρτσελόνα όταν αγωνίζεσαι με παίκτη λιγότερο»
υποστήριξε ο καταλανός τεχνικός, ενώ στήριξε και πάλι τον τερματοφύλακα Κλαούντιο Μπράβο που αποβλήθηκε καθώς έπιασε την μπάλα με το χέρι έξω από την περιοχή. «Λάθη έγιναν. Είναι άσχημο, αλλά κι αυτός έχει ακόμα πολλά να μάθει».
Ο Λουίς Σουάρες αποθέωσε με τη σειρά του μέσω του λογαριασμού του στο twitter τον Μέσι: «Συγχαρητήρια, Λέο. Σπουδαίο παιχνίδι, σπουδαία νίκη και ακόμα τρία γκολ. Ας συνεχίσουμε τη δουλειά». Ο Λουίς Ενρίκε θέλησε να φανεί ιπποτικός απέναντι στον Γκουαρντιόλα: «Ισως το τελικό αποτέλεσμα να είναι λίγο άδικο για αυτούς. Ομως όταν κάνεις σοβαρά λάθη και έχεις να αντιμετωπίσεις τρεις επιθετικούς όπως οι δικοί μας, τότε αυτό μπορεί να συμβεί» είπε.
Οι δύο βραδιές του Τσάμπιονς Λιγκ, λοιπόν, ήταν για την Ισπανία και γενικά για ομάδες με βαριά φανέλα. Δεν ήταν μόνο το 4-0 της Μπαρτσελόνα, αλλά και το 5-1 της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Λέγκια Βαρσοβίας, ενώ πολύτιμες εκτός έδρας νίκες με το ίδιο σκορ (1-0) πήραν η Σεβίλλη στο Ζάγκρεμπ και η Ατλέτικο Μαδρίτης στο Ροστόφ. Να σημειώσουμε ότι η ρωσική ομάδα ήταν αήττητη στην έδρα της για 26 παιχνίδια! Ο Ντιέγκο Σιμεόνε στάθηκε ιδιαίτερα στον σκόρερ, Γιανίκ Καράσκο:«Δεν είναι εύκολο να απειλήσεις μία τόσο κλειστή άμυνα όπως αυτή της Ροστόφ. Ο Καράσκο έκανε καλά τη δουλειά του, είμαι ευχαριστημένος από αυτόν και πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Περιμένουμε βοήθεια και από αυτόν».
Γιουβέντους και Ντόρτμουντ έδειξαν το μέταλλο που διαθέτουν ως ομάδες. Η «Γηραιά Κυρία» παρότι αγωνιζόταν με δέκα παίκτες (αποβολή Λεμινά) πήρε τη νίκη στη Λυών με το καταπληκτικό γκολ του Κουαδράδο, και τον υπέροχο Τζίτζι Μπουφόν που απέκρουσε πέναλτι του Λακαζέτ, ενώ «νίκησε» αρκετές φορές τους επιθετικούς της γαλλικής ομάδας. «Ηρωική Γιουβέντους» έγραψε μεταξύ άλλων η «Tuttosport», αλλά και ο γαλλικός Τύπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον σπουδαίο τερματοφύλακα της Γιουβέντους. «Η Λυών έπαιξε κόντρα σε έναν καταπληκτικό Μπουφόν» σημείωσε χαρακτηριστικά η «L’ Equipe».
Αλλη ξεχωριστή περίπτωση είναι η Ντόρτμουντ. Με εννέα παίκτες απόντες και με τη δεύτερη πιο νεανική ενδεκάδα στην ιστορία της στη διοργάνωση (23,6 χρόνια μ.ό.), η ομάδα του Τόμας Τούχελ πέρασε από τη Λισαβόνα με το 2-1 επί της Σπόρτινγκ. «Με επτά βαθμούς στον πρώτο γύρο δεν έχει μείνει εκτός από τα νοκ άουτ παιχνίδια καμία γερμανική ομάδα» υποστήριξε η «Bild».
Και η άποψη του Τούχελ: «Μία νέα και άπειρη ομάδα αγωνίστηκε με τρομακτική αυτοπεποίθηση. Ακόμα και όταν η Σπόρτινγκ μείωσε και απείλησε να ισοφαρίσει, οι παίκτες δεν πτοήθηκαν και δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια για να πάρουν αυτή τη σημαντική νίκη».

Οι άλλοι
«Ο εφιάλτης της Νάπολι» και οι ελπίδες της Γιουνάιτεντ

Την ίδια στιγμή, σε άλλους συλλόγους η αγωνία για την επόμενη ημέρα είναι μεγάλη. Και δεν είναι μόνο η Μάντσεστερ Σίτι και ο Γκουαρντιόλα. Είναι και η Νάπολι που περίμενε να γιορτάσει με νίκη επί της Μπεσίκτας την πρόκριση στα νοκ άουτ ματς, αλλά το θέμα στράβωσε τόσο που με τη νίκη της Μπενφίκα στο Κίεβο μπορεί να κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός. «Ο εφιάλτης της Νάπολι» ήταν ο τίτλος της «Corriere dello Sport», η οποία επεσήμανε ότι η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι ήταν «μπερδεμένη και τα πολλά λάθη κόστισαν». Η Νάπολι προέρχεται και από δύο συνεχόμενες ήττες και στο ιταλικό πρωτάθλημα. Ετσι το σημερινό ματς στην έδρα της Κροτόνε θα είναι καθοριστικό για τη συνέχεια.
Η εφημερίδα του Μάντσεστερ «Evening News» είδε ελπιδοφόρα δείγματα στο 4-1 της Γιουνάιτεντ επί της Φενέρμπαχτσε στο Γιουρόπα Λιγκ. Κυρίως λόγω της εξαιρετικής παρουσίας του Πολ Πογκμπά που πέτυχε δύο γκολ. «Εχει αρχίσει να γίνεται ο παίκτης που ξέραμε όταν αγωνιζόταν στη Γιουβέντους» ανέφερε χαρακτηριστικά η αγγλική εφημερίδα, όμως όλοι γνωρίζουν πως στο Νησί τα πάντα είναι διαφορετικά. Σήμερα, τη Γιουνάιτεντ περιμένει στο Στάμφορντ Μπριτζ η Τσέλσι και ο Ζοσέ Μουρίνιο θα βρει μπροστά του ποδοσφαιριστές με τους οποίους δεν είχε καλές σχέσεις την περυσινή περίοδο. Η Γιουνάιτεντ κινδυνεύει να μείνει μακριά από την κορυφή (ήδη η διαφορά είναι στους πέντε βαθμούς) και το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι βαρύ: την προσεχή Τετάρτη έχει να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι για το Λιγκ Καπ, ακολουθεί το εντός έδρας παιχνίδι με την Μπέρνλι, δύο ταξίδια σε Κωνσταντινούπολη (Φενέρμπαχτσε) και Ουαλία (Σουόνσι), για να υποδεχθεί στις 19/11 την Αρσεναλ. Ο πορτογάλος τεχνικός έχει αρχίσει το rotation καθώς με τη Φενέρμπαχτσε δεν αγωνίστηκαν οι Ιμπραΐμοβιτς, Φελαϊνί και Ράσφορντ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ