Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πιο έτοιμος στο ντέρμπι νικώντας κατά κράτος τον Παναθηναϊκό. Η φανταστική άμυνα του Ολυμπιακού σε συνδυασμό με την πολύ καλή βραδιά που βρέθηκε η «τριπλέτα» Πρίντεζης (18 π., 5 ριμπ.), Λοτζέσκι (15 π. , 3/5 τρ.) και Γκριν (14 πόντους, 2/2τρ.) του έδωσαν μια άνετη νίκη, με διαφορά +25 πόντων (88-63), που αποτελεί και τη μεγαλύτερη σε ντέρμπι «αιωνίων» στην κανονική περίοδο.

Πολύ κακός ο Παναθηναϊκός τόσο σε άμυνα, όσο και στην επίθεση, όπου τα «έσπασε» με (18/40 διπ, 6/19 τρ. και 9/16 βολές). Στο πρώτο ημίχρονο ο Μπουρούσης πάλευε μόνος του αλλά στο δεύτερο μισό του αγώνα έπεσε δραματικά η απόδοση του σημειώνοντας μόλις ένα πόντο.

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο δεκάλεπτο ξεκίνησε πιο δυνατά από τους «πράσινους» και με ένα σερί 9-0 προηγήθηκε 20-11 στο 8΄. Ο Παναθηναϊκός με μια βολή του Μπουρούση και ένα τρίποντο του Καλάθη μείωσε στους -5 (20-15), αλλά ο Γκριν «απάντησε» με τον ίδιο τρόπο στο καλάθι του γκαρντ του «τριφυλλιού» δίνοντας και πάλι «αέρα» 8 πόντων στην ομάδα του. Στην συνέχεια ο Παππάς με τζαμπ σουτ έκανε το 23-17, που ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου.

Ο Ολυμπιακός παρόλο που είχε τον έλεγχο του αγώνα δεν μπορούσε να δημιουργήσει μια διαφορά ασφαλείας, αφού ο Μπουρούσης (11 πόντους στο 1ο ημίχρονο) με συνεχόμενα καλάθια κρατούσε την ομάδα του κοντά στο σκορ.

Η «έκρηξη» για τους γηπεδούχους ήρθε στα μισά της δεύτερης περιόδου όπου με όπλο την πολύ καλή άμυνα τους οδήγησαν τον Παναθηναϊκό σε βιαστικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να «χτυπήσει» επανειλημμένα στον αιφνιδιασμό. Μεγάλο πρωταγωνιστής για τους «ερυθρόλευκους» σε αυτό το χρονικό σημείο ήταν ο Ματ Λοτζέσκι, που σημείωσε του 10 από τους 27 πόντους που πέτυχε η ομάδα του στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας εκμεταλλευόμενοι την αστοχία των αντιπάλων τους «έτρεξαν» ένα σερί 16-3 πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με διαφορά 18 πόντων (50-32).

Η τρίτη περίοδος έφερε την υπογραφή του Πρίντεζη για τους γηπεδούχους. Ο Έλληνας διεθνής ήταν αυτός που έδωσε λύσεις στην επίθεση της ομάδας του όταν αυτή μπλόκαρε. Το «τριφύλλι» αν και έπαιξε λίγο καλύτερη άμυνα η εκνευριστική αστοχία των παικτών του δεν του επέτρεψε να ξαναμπεί στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός ήταν φανερό πως ήταν ανήμπορος να αντιδράσει την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» «πυροβολούσαν» από την περιφέρεια ανεβάζοντας την διαφορά στους 27 (86-59 στο 37΄). Τα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα με τον Παναθηναϊκό να έχει «πετάξει λευκή πετσέτα» υποκύπτοντας στις «ορέξεις» των Πειραιωτών, που μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, πήραν την νίκη με 88-63.

Τα δεκάλεπτα:23-17, 50-32, 68-49, 88-63

Διαιτητές: Πηλοϊδης-Καρακατσούνης-Τζαφλέρης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπιρτς 9, Σπανούλης 2 (7 ασ.), Πρίντεζης 18, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Γκριν 14 (2), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 7 (1), Μιλουτίνοφ 3, Χάκετ 9 (1), Λοτζέσκι 15 (3 τρίπ., 9 ριμπ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 10, Φελντέιν 9 (2), Γκιστ 10 (1), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλάθης 5 (1), Ρίβερς 3, Φώτσης 3 (1), Παππάς 9 (1), Μπουρούσης 12.

Σφαιρόπουλος:Αφιερώνουμε τη νίκη στον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο

Στον διοικητικό ηγέτη του Ολυμπιακού, Γιώργο Αγγελόπουλο, αφιέρωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τη σημερινή «ερυθρόλευκη» επιτυχία επί του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, για τη 2η αγωνιστική της Α1 Ανδρών.

«Ολοι στην ομάδα θέλουμε να αφιερώσουμε τη νίκη στον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο. Ιδιαίτερη χαρά που ήταν πάλι στο γήπεδο. Και την εμφάνιση και τη νίκη την αφιερώνουμε σε αυτόν», είπε αρχικά ο Έλληνας τεχνικός και συνέχισε: «Ηταν σημαντικό παιχνίδι. Δείξαμε διάθεση και αποφασιστικότητα. Οι παίκτες ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Παίξαμε με μεγάλο πάθος και θέληση. Ηταν προφανές και αυτό φαίνεται από τα 20 επιθετικά ριμπάουντ. Συγχαρητήρια στους παίκτες μας. Εκαναν καλή εμφάνιση στην αρχή της σεζόν. Η ομάδα έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης για να λειτουργήσει καλύτερα με αυτοματισμούς σε άμυνα και επίθεση. Να μπουν όλοι στο πνεύμα της ομάδας, τώρα που στην αρχή δεν είναι στο μάξιμουμ. Αυτό το ματς είναι ένα πρώτο δείγμα πως θέλουμε να παίξουμε και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση σε έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό μαραθώνιο. Συγχαρητήρια στους παίκτες και τον κόσμο. Τους ευχαριστούμε πολύ. Η ατμόσφαιρα ήταν σε κόσμια επίπεδα κι έτσι πρέπει να είναι».

Σχολιάζοντας, την ευρεία νίκη επί του Παναθηναϊκού, είπε: «Πρέπει να παίζουμε σαν ομάδα. Ολοι ξέρουμε ότι ο Σπανούλης είναι ο ηγέτης της ομάδας. Είναι ηγέτης γιατί ο αντίπαλος είχε προσαρμοσμένη την άμυνα πάνω του, αλλά είχε δώσει 6 ασίστ στο ημίχρονο και πετύχαμε 50 πόντους. Αυτό το κάνει μόνο ένας μεγάλος παίκτης που τον ενδιαφέρει η ομάδα».

Μιλώντας για Μιλουτίνοφ, δήλωσε: «Ο Μιλουτίνοφ ήταν ογκόλιθος στη ρακέτα. Κάλυψε όλες τις τρύπες, αλλοίωσε σουτ και μαζί με Μπιρτς και Γιανγκ έκαναν πολύ καλό παιχνίδι ση θέση αυτή. Να λειτουργούμε ως ομάδα και να νικάει η ομάδα. Ανάλογα με το παιχνίδι να βρίσκουμε πως πρέπει να επιτεθούμε. Αξιζουν σε όλους συγχαρητήρια. Ο Παπανικολάου επίσης ήταν καταπληκτικός, έπαιξε άμυνα, πήρε ριμπάουντ, όπως ο Χάκετ το ίδιο. Εσπρωξαν όλη την ομάδα. Δεν με ενδιαφέρει ποιος βάζει πόντους. Ο κόσμος μπορεί να μην ξέρει, αλλά αυτοί που παίζουν καλά είναι όλη η ομάδα, αυτοί που κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Οσα δεν γράφει η στατιστική είναι σημαντικά για την ομάδα».

Για τις διαφορές σε σχέση με το παιχνίδι στη Μαδρίτη, απέναντι στην Ρεάλ: «Δεν αλλάξαμε πολλά πράγματα. Ο Παναθηναϊκός επίσης είναι ομάδα που τρέχει στο ανοικτό γήπεδο και πάει στα επιθετικά ριμπάουντ. Αν βρει ρυθμό μπορεί να σε σκοτώσει με τα σουτ. Απλώς σήμερα κάναμε αυτά που έπρεπε με μεγαλύτερη διάρκεια. Η εμφάνιση στη Ρεάλ δεν δικαιολογεί τη διαφορά. Ημασταν έτοιμοι με μεγαλύτερη διάρκεια και αυτό φάνηκε. Δεν σταματήσαμε κι συνεχίσαμε και παίζαμε, παρά το +18 στο ημίχρονο. Η ομάδα ήταν πολύ συγκεντρωμένη να κάνει αυτά που έπρεπε».

Από την πλευρά του ο Ματ Λοτζέσκι, είπε: «Σαν ομάδα θέλουμε να αφιερώσουμε τη νίκη στον πρόεδρο (σ.σ. Γιώργο Αγγελόπουλο). Χαρήκαμε που ήρθε στο γήπεδο και τον είδαμε. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη νίκη και τον τρόπο που αντιδράσαμε μετά την ήττα στη Μαδρίτη. Ξέρουμε πώς είναι τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, θέλουν συγκέντρωση και ενέργεια. Το σημαντικό είναι πως όλοι ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν και παρότι η διαφορά ήταν μεγάλη από το πρώτο μέρος προσπαθήσαμε να την αυξήσουμε».

Στα αποδυτήρια ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος μετέβη για πρώτη φορά στο ΣΕΦ μετά το χαμό της συζύγου του. Ο διοικητικό ηγέτης του Ολυμπιακού κατευθύνθηκε στα «ερυθρόλευκα» αποδυτήρια μετά το θρίαμβο επί του Παναθηναϊκού Superfoods, στο πρώτο εφετινό ντέρμπι «αιωνίων», όπου συνεγχάρη του αθλητές για τη σπουδαία επιτυχία.

Μέσα στα αποδυτήρια ακολούθησαν εκδηλώσεις αγάπης από τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι έσπευσαν να του αφιερώσουν τη νίκη επί των «πράσινων».

Πεδουλάκης: Ήμασταν τραγικοί και σοφτ

Τραγική χαρακτήρισε ο Αργύρης Πεδουλάκης τη σημερινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού Superfoods, απέναντι στον Ολυμπιακό, στο ΣΕΦ, για τη 2η αγωνιστική της Α1 Ανδρών. Παράλληλα, ο τεχνικός των Κυπελλούχων Ελλάδας στάθηκε στη συνέντευξη Τύπου στη χαμένη μάχη των ριμπάουντ, τόνισε ότι η ομάδα του θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή, ενώ μίλησε και για την απουσία του Μάικ Τζέιμς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι… «χάσαμε τη μηχανή μας».

Αναλυτικά:

-Για το παιχνίδι: «Ηταν μια τραγική εμφάνιση για εμάς. Μπορεί κάποια πράγματα να τα καταλάβω, όμως κάποια άλλα όχι. Στο τρίτο λεπτό χάσαμε το ρυθμό μας με τον πλέι μέικερ να έχει 2 φάουλ. Ομως δεν μπορώ να καταλάβω τα ριμπάουντ. Δεν βάζουμε το κορμί μας και σε αυτό το παιχνίδι. Από τις 39 μπάλες στη ρακέτα μας, ο Ολυμπιακός πήρε τις 20. Πρέπει να αλλάξουμε διάθεση και μέταλλο. Εχουμε γίνει αρκετά σοφτ.

Να γίνουμε σκληροί στο σώμα και ειδικά οι ψηλοί μας για να είμαστε ανταγωνιστικοί σε υψηλό επίπεδο. Στην αρχή πόσταρε ο Χαραλαμπόπουλος τον Σπανούλη, αλλά δεν το διαβάσαμε, δεν επιμείναμε και ήμασταν μες στην καλή χαρά και ο Ολυμπιακός μπορούσε να τρέξει και να σκοράρει. Πρέπει να είσαι πολύ σκληρός και να διαβάζεις για να νικήσεις στο ΣΕΦ. Λογικό είναι να μην διαβάζουμε, αλλά δεν είναι λογικό να μην παίρνουμε τα ριμπάουντ. Πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί».

– Για τον Καλάθη: «Ο Νίκος όταν έπαιρνε την μπάλα τα πικ εν ρολ τον παίζουν under και ρισκάρουν τα σουτ. Με τον Φελντέιν είναι άλλη άμυνα. Δεν συγχωρείται να μην είναι καλά ο Νίκος και να μη βάζει τα σουτ. Δεν έχουμε καν λύση σε αυτή την περίπτωση. Αν δεν μετακινείς την άμυνα πως θα βγάλεις ασίστ; Αν σου πάρουν όλα τα αμυντικά ριμπάουντ πως θα βάλεις εύκολα καλάθια; Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει πρώτα να γίνουμε ομάδα».

– Για την απουσία του Τζέιμς: «Εμείς με τον Τζέιμς χάσαμε ένα πολύτιμο αντικείμενο. Όπως είπα ξανά ήταν σαν να έχουμε μία Ferrari και να χάνουμε τη μηχανή. Χάσαμε τη μηχανή μας. Δομηθήκαμε με συγκεκριμένο τρόπο επί δύο μήνες. Το σετ παιχνίδι δεν το ξέρουμε καλά ακόμα. Γι’ αυτοί οι ομάδες αργούν ακόμα να ρολάρουν. Αν είχαμε ακόμα ένα παιδί μπορεί να άλλαζε τις καταστάσεις. Να γίνουμε ομάδα, γιατί δεν έχουμε χαρακρτήρα. Αν δεν διαβάζεις το παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο».

Live Blog Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (2η αγωνιστική Α1)