H καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον 34ο διεθνή Μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, των δημάρχων Αθήνας, Γιώργου Καμίνη, και Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του προέδρου του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, και του προέδρου της ΕΟΕ, Σπύρου Καπράλου.

Επίσης το «παρών» στην παρουσίαση του μεγαλύτερου αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού γεγονότος της χώρας έδωσαν ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ ΑΕ, Πετρ Ματεγιόφσκι, ο Eντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής, Σπύρος Πάντζας, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Αυθεντικού Μαραθωνίου, Γιάννης Σταματόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, και ο Λάμπης Ταγματάρχης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ που έχει και τα δικαιώματα μετάδοσης του αγώνα.

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Καμίνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την όλο και κάθε χρόνο αυξανόμενη αναβάθμιση, οργανωτική και αγωνιστική, του Μαραθωνίου, ενώ τόνισε ότι στόχος του Δήμου είναι ο ρόλος του στη διοργάνωση να είναι κάθε φορά πιο ενεργός για την μεγαλύτερη, πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάδειξη της Αθήνας.

Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε ότι βασικός στόχος της ομοσπονδίας εδώ και χρόνια είναι η συνεχής βελτίωση του αγώνα. «Ο μεγάλος όμως στόχος», τόνισε, «είναι να αποτελέσει το σημαντικότερο ετήσιο δρομικό γεγονός όλου του κόσμου. Για φέτος έχει τεθεί επιπλέον ως στόχος η κατάρριψη δύο ακόμη ρεκόρ. Του ρεκόρ διαδρομής από τους συμμετέχοντες αθλητές και της παρουσίας μεγαλύτερου αριθμού θεατών στις κερκίδες του Παναθηναϊκού σταδίου».

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε στην παρουσία των 93 αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, που θα εισέλθουν την ημέρα του αγώνα στο Καλλιμάρμαρο για να τους χειροκροτήσουν οι Έλληνες φίλαθλοι για την παρουσία, αλλά και τις επιτυχίες τους στη διοργάνωση.

Οι μεγάλες ειδήσεις, όμως, βγήκαν από την ομιλία του κ. Κοντονή, ο οποίος, αφού συνεχάρη τον ΣΕΓΑΣ και όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην διοργάνωση του Μαραθωνίου που για μία ακόμη χρονιά είναι αφιερωμένος στη μεγάλη μορφή του Ειρηνιστή και βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη, είπε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η τακτική επιχορήγηση των αθλητικών ομοσπονδιών γίνεται στην ώρα της, ενώ με ενέργειες του υφυπουργείου Αθλητισμού βγήκε μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα διατεθούν αποκλειστικά και μόνο για την συντήρηση και τη βελτίωση λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.

Επιπλέον είπε ότι αποφασίστηκε οι απολυμένοι εργαζόμενοι του ΟΔΙΕ να απορροφηθούν για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα εθνικά στάδια και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας. Τέλος, προανήγγειλε «την ίδρυση Γραφείου ΕΣΠΑ για τον Αθλητισμό, για την απορρόφηση κονδυλίων που υπάρχουν και υπήρχαν αλλά έμεναν στο ράφι. Για τα επόμενα 5 χρόνια αναμένουμε μέσω ΕΣΠΑ να εξασφαλιστεί συνολικό ποσό 16 εκ. ευρώ που θα διατεθεί αποκλειστικά για τον αθλητισμό».

Από την πλευρά του, ο κ. Ψινάκης, μετά την περσινή τιμητική βράβευση 100 και πλέον Πρέσβεων από όλο τον κόσμο σε εκδήλωση στο Μαραθώνα, έχει προσκαλέσει για φέτος άλλους 110 δημάρχους, περιφερειάρχες και επιχειρηματίες από την Κίνα, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει την πρόθεση για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στη χώρα μας.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Μαραθωνίου θα έχουμε, μεταξύ άλλων, την διεθνή έκθεση ERGO Marathon EXPO στο γήπεδο Ταεκβοντό του Φαλήρου (10-12/11), το παγκόσμιο συνέδριο και το 10ο συνέδριο της AIMS (10/11), την βράβευση των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων του κόσμου για το 2016, μαζί και του μεγάλου Αιθίοπα δρομέα, Χαιλέ Γκεμπρεσελασιέ (11/11), την τελετή Έναρξης και την Αφή της Φλόγας του Μαραθωνίου (12/11) και πολλές άλλες εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι συμμετοχές σε όλες τις αποστάσεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.