Στη χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση της σύγχρονης Ελλάδας ο ΕΣΑΚΕ, η διοργανώτρια αρχή της Α1 μπάσκετ, επιχειρεί να ξανακάνει το προϊόν ελκυστικό, προσφέροντας στους φίλους της πορτοκαλί θεάς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, φερέγγυες οικονομικά ομάδες και τη μεγαλύτερη αποκέντρωση που έχει σημειωθεί στα χρονικά της επαγγελματικής λίγκας. Ασφαλώς και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τη διοργάνωση, που είχε πρεμιέρα χθες και συνεχίζεται σήμερα (Απόλλων Πατρών – ΑΕΚ στις 17.00 και Παναθηναϊκός – Προμηθέας Πατρών στις 19.00). Η κεντρική διαχείριση έχει διασπαστεί προ πολλού, οι «αιώνιοι» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ενδιαφέρονται κυρίως για την αντιπαλότητά τους και την Ευρωλίγκα, ενώ η νέα διοίκηση του Συνδέσμου, με τον ενθουσιασμό αλλά και την απειρία του προέδρου Μιχάλη Μελή, δεν έχει αποφύγει τα λάθη…
Τουλάχιστον, όμως, προσπαθεί να αξιοποιήσει τα θετικά και να περιορίσει (όχι να σκεπάσει όπως οι προηγούμενες διοικήσεις) τα κακώς κείμενα ενός πρωταθλήματος, το οποίο τα τελευταία 24 χρόνια έχει εξελιχθεί σε… μονοπώλιο μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Από τη σεζόν 1992-93, οι Πράσινοι έχουν κατακτήσει 15 τίτλους, οι Ερυθρόλευκοι οκτώ και μόνο η ΑΕΚ έχει καταφέρει να σπάσει το δίπολο πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα τη σεζόν 2001-02. Η λογική λέει ότι ούτε εφέτος θα σπάσει το ζευγάρι του τελικού, καθώς ο «back to back» πρωταθλητής Ολυμπιακός και ειδικά ο κυπελλούχος Ελλάδος Παναθηναϊκός αποφάσισαν να αυξήσουν τον ετήσιο προϋπολογισμό τους ενισχύοντας τα ρόστερ τους προκειμένου να αντέξουν στον αγωνιστικό Γολγοθά της εφετινής Ευρωλίγκας. Που παρεμπιπτόντως αρχίζει την Τετάρτη και αλλάζει format αποκτώντας το σύστημα διεξαγωγής της ποδοσφαιρικής Σούπερ Λίγκας με 16 ομάδες και κανονική περίοδο 30 αγωνιστικών, εν συνεχεία θα γίνουν πλέι οφ και ο τελικός προορισμός θα είναι το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης (19-21 Μαΐου 2017). Αν το δει κανείς αριθμητικά, ο Ολυμπιακός, ο οποίος τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου θα υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν για τη 2η αγωνιστική της Α1, έχει χαμηλότερο συντελεστή δυσκολίας ως προς την επίτευξη ομοιογένειας. Και αυτό γιατί στον σταθερό κορμό τους οι πρωταθλητές πρόσθεσαν έναν πολύ ποιοτικό παίκτη στην περιφερειακή γραμμή, τον Αμερικανό Ερικ Γκριν από το ΝΒΑ και την D-League, απέκτησαν τον Καναδό Κεμ Μπιρτς από την τουρκική Ουσάκ για τη «front line» και περιμένουν να δυναμώσει σωματικά ο βασικός σέντερ Πάτρικ Γιανγκ ώστε να επιχειρήσουν να παρουσιάσουν το μπάσκετ που έχει οραματιστεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, με πολλή πίεση στην άμυνα και περισσότερη ταχύτητα στο λεγόμενο επιθετικό transition.
Ο ομόλογός του στον Παναθηναϊκό Αργύρης Πεδουλάκης έχει περισσότερα νέα κομμάτια να προσθέσει στο πράσινο παζλ, καθώς η ομάδα του κτίστηκε πάλι από την αρχή και επιπροσθέτως έχει να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη απώλεια μετά το 2012, έτος κατά το οποίο είχε αποχωρήσει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς: εφέτος δεν θα έχει τον Δημήτρη Δαμαντίδη, τον ηγέτη-κομπιούτερ, που έφερνε ισορροπία στο παρκέ και στα αποδυτήρια. Ο Γιάννης Μπουρούσης αποκτά ηγετικό ρόλο, οι Νικ Καλάθης και Νίκος Παππάς βγαίνουν μπροστά λόγω αγωνιστικών αρετών και ταχύτητας, ενώ αποκτήθηκαν άλλοι τέσσερις παίκτες από το πάνω ράφι της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι τρεις εξ αυτών συμμετείχαν στο Φάιναλ Φορ με Λαμποράλ Κούτσα (Τζέιμς), Λοκομοτίβ Κουμπάν (Σίγκλετον) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Νίκολς) και ο τέταρτος (Ρίβερς) είχε κατακτήσει πρόπερσι την Ευρωλίγκα, έχοντας σημαντικό ρόλο στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ολοι, όμως, αυτοί οι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να αποκτήσουν «χημεία» και αυτοματισμούς, ενώ συν τοις άλλοις ο Πεδουλάκης έχει να διαχειριστεί και ένα ζήτημα που μπήκε στην ατζέντα και ψηφίστηκε από τον ΕΣΑΚΕ. Οι Πράσινοι διαθέτουν έξι μη ευρωπαίους παίκτες, που έχουν μεν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, αλλά θα μπορούν να παίζουν στην Α1 από τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος (ως τότε ισχύει το καθεστώς τέσσερις ξένοι – δύο κοινοτικοί).
Ο κόουτς του Τριφυλλιού άφησε εκτός πρώτου γύρου τους Φελντίν και Νίκολς, ενώ τα διπλά ρόστερ δημιουργούν συνήθως δυσκολίες. Ισως να ήταν και λάθος του ΕΣΑΚΕ που επέτρεψε να μπει το ζήτημα σε ψηφοφορία, αλλά οι ομάδες, που αποφασίζουν και ειδικά οι μικρομεσαίες, υπερψήφισαν την πρόταση συνυπολογίζοντας ότι η δεξαμενή των αμερικανών παικτών κρύβει κελεπούρια με μηνιάτικο από δύο χιλιάδες ευρώ! Γι’ αυτό και ενέδωσαν.


Οι άλλοι
Οι ενισχυμένοι και οι νεοφώτιστοι

Στο εφετινό πρωτάθλημα, που άλλαξε δύο φορές το σύστημα των πλέι οφ (δεύτερο μεγάλο σφάλμα) και από εφέτος θα παίζουν στον πρώτο γύρο οι ομάδες των θέσεων 5-8, εν συνεχεία οι νικητές θα συναντούν τον τρίτο και τον τέταρτο και οι νικητές θα συγκροτούν το Φάιναλ Φορ με τους δύο πρώτους, που θα ξεκουράζονται στους δύο πρώτους γύρους, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να έχουν οι ενισχυμένοι Αρης και ΑΕΚ. Ενα σκαλί πιο κάτω βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, τον οποίο θα καταδιώξουν οι παραδοσιακές δυνάμεις Ρέθυμνο και Κολοσσός Ρόδου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι νεοφώτιστες δυνάμεις, που ξεπρόβαλαν από τα εθνικά πρωταθλήματα καταβροχθίζοντας τη μια κατηγορία μετά την άλλη: ο Προμηθέας Πατρών του Βαγγέλη Λιόλιου (παιδίατρος το επάγγελμα και ιδρυτής της αλυσίδας «Coffee Island»), η Κύμη του Αλέξανδρου Θεοδώρου, που ασχολείται με εισαγωγές και εμπορία ξυλείας, το Λαύριο, η ευχάριστη έκπληξη της περυσινής Α1 και ο Απόλλων Πατρών με το μοντέλο της πολυμετοχικότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ