Οι ισχυροί της Ευρώπης μπορεί να υπερηφανεύονται για το ονειρεμένο ξεκίνημά τους στις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν είναι όμως οι μόνοι που δικαιούνται επαίνους. Στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη θα συναντήσουμε μικρομεσαίους με όνειρα και φιλοδοξίες που δειλά-δειλά κάνουν βήματα προόδου, τουλάχιστον στους πρώτους γύρους του εφετινού μαραθωνίου.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στα σαλόνια της Ευρώπης έχουμε δύο ομάδες που έως και την προηγούμενη αγωνιστική είχαν 100% επιτυχία. Πρόκειται για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα και την Μπάγερν Μονάχου του Κάρλο Αντσελότι.
Η Σίτι έχει αρχίσει τη σεζόν έχοντας εννέα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, στην Πρέμιερ Λιγκ, στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Λιγκ Καπ. Επτά συνεχόμενες νίκες είναι και το «καλημέρα» της Μπάγερν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις υποχρεώσεις της στη Γερμανία.
Και για τις δύο ομάδες βέβαια ακολουθούν δύσκολα παιχνίδια, κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ιδιαίτερα για την Μπάγερν, που θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη για τον αγώνα της Τετάρτης με την πάντα φιλόδοξη και υπολογίσιμη Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε. Η ισπανική ομάδα είναι επίσης μία από τις αήττητες στις εφετινές διοργανώσεις, με τη διαφορά ότι δεν έχει 100% σε ό,τι αφορά τις νίκες. Οι Ροχιμπλάνκος έχουν τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες, με τελευταία το 1-1 της περασμένης Τετάρτης στο Καμπ Νου με την Μπαρτσελόνα. Και ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι για να φτάσουν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ πέταξαν έξω τους Βαυαρούς. Οσο για τη Μάντσεστερ Σίτι, έχει κι αυτή ταξίδι, όχι όμως τόσο μακρινό και επικίνδυνο. Η Γλασκώβη και το ματς με τη Σέλτικ ίσως να μην αποτελέσουν υψηλό εμπόδιο για τη φορμαρισμένη ομάδα του Γκουαρντιόλα.
Την περασμένη Τετάρτη έσπασε και το σερί της Ρεάλ Μαδρίτης. Και αυτή είχε το 100%, αλλά η Βιγιαρεάλ της έβαλε δύσκολα στο Μπερναμπέου και έφυγε με την ισοπαλία. Για την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν πάντως ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων της μεγαλώνει καθώς θα πρέπει να ταξιδέψει στη Βεστφαλία για τον αγώνα της Τρίτης με την Ντόρτμουντ, η οποία τελευταία μοιράζει «εξάρες» και «πεντάρες». Αφήνουμε τους ισχυρούς και συνεχίζουμε με τους μικρομεσαίους. Λιγότερες οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, αλλά χωρίς αμφιβολία ελπιδοφόρο το ξεκίνημά τους στα εθνικά πρωταθλήματα.
Στη Γαλλία και ύστερα από έξι αγωνιστικές, στην πρώτη θέση της βαθμολογίας συναντάμε τη Νις. Η Γαλλική Ριβιέρα φαίνεται πως εμπνέει τον Μάριο Μπαλοτέλι, ο οποίος αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της Νις. Η μοναδική αήττητη ομάδα στο Σαμπιονά (τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες) εντυπωσιάζει έως τώρα και η άνοδος στην κορυφή έγινε με το 4-0 επί της πρωτοπόρου, έως αυτή την εβδομάδα, Μονακό. Ο προπονητής Λουσιέν Φαβρ δήλωσε ικανοποιημένος από την έως τώρα παρουσία του Μπαλοτέλι (τέσσερα γκολ), επισήμανε όμως τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να δουλέψει ώστε να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ομάδα.
Μετά τέσσερις αγωνιστικές στο γερμανικό πρωτάθλημα, η ομάδα που ακολουθεί την πρωτοπόρο Μπάγερν δεν είναι η Ντόρτμουντ, αλλά η Κολονία! Τρεις νίκες και μία ισοπαλία είναι ο έως τώρα απολογισμός για την ομάδα του Αυστριακού Πίτερ Στόγκερ, ωστόσο η μεγάλη γιορτή στήθηκε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου μετά το 3-0 επί της Φράιμπουργκ. Εστω για ένα βράδυ η Κολονία βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, ύστερα από 20 χρόνια! Και η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι στην Κολονία δούλεψαν σωστά σε ό,τι αφορά το ρόστερ, κρατώντας στην ομάδα παίκτες-κλειδιά, όπως ο τερματοφύλακας Τίμο Χορν και ο διεθνής αμυντικός Γιόνας Χέκτορ. Τα δύσκολα όμως έρχονται για την Κολονία καθώς σήμερα υποδέχεται την επίσης αήττητη νεοφώτιστη Λειψία, ενώ ακολουθεί την 1η Οκτωβρίου το ματς εναντίον της Μπάγερν.

Ιταλία
Η Κιέβο Βερόνα σηκώνει κεφάλι

Στην Ιταλία, η μικρομεσαία ομάδα που σηκώνει προς το παρόν κεφάλι είναι η Κιέβο Βερόνα, καθώς ύστερα από πέντε αγώνες ισοβαθμεί στην τρίτη θέση της βαθμολογίας μαζί με Ρόμα και Ιντερ. «Είναι ωραίο να βλέπεις τη βαθμολογία και την ομάδα τόσο ψηλά» σχολίασε ο 52χρονος προπονητής της Κιέβο Ρολάντο Μαράν. «Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και να επικεντρωθούμε στον βασικό στόχο μας που είναι η παραμονή στην κατηγορία».
Σε ό,τι αφορά το Καμπιονάτο, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στον Μάουρο Ικάρντι. Ο 23χρονος επιθετικός έχει αρχίσει με τρομερή διάθεση το πρωτάθλημα, έχοντας σημειώσει τα έξι από τα επτά γκολ της Ιντερ, ενώ έχει δώσει την ασίστ για το έβδομο! Ηταν η πάσα στον Πέρισιτς για το νικητήριο γκολ στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους.

ΑΝΤΟΝΙ ΜΟΝΤΕΣΤΕ
Τεράστια συνεισφορά στα πρώτα τέσσερα ματς της Κολονίας στο γερμανικό πρωτάθλημα έχει και ο γάλλος επιθετικός Αντονι Μοντεστέ, με τέσσερα γκολ και μία ασίστ. Ο Στόγκερ κατέφερε να πείσει τον 28χρονο ποδοσφαιριστή να μείνει στην ομάδα, παρά την εξαιρετική πρόταση που είχε από την Κίνα. Ο Μοντεστέ ρωτήθηκε τι μπορεί να σημαίνει ένα βράδυ στην κορυφή της βαθμολογίας: «Για εμένα, τίποτα. Για τους οπαδούς όμως πάρα πολλά» ήταν η απάντησή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ