Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ –βέβαια και ο σχολιασμός –των ολυμπιακών μεταλλίων αλλά και των κοντά στο βάθρο τιμητικών θέσεων δεν είναι μονοσήμαντη. Αντίθετα γίνεται από διάφορες οπτικές γωνίες. Βαρύνουσα, π.χ., σημασία έχει σε τι βαθμό υπάρχει ένας γνήσιος και δημιουργικός δεσμός από λειτουργικής και οργανωτικής πλευράς σε ευρύ (εθνικό) κοινωνικό φάσμα με τις ανωτάτου επιπέδου ολυμπιακές διακρίσεις και προσωπικής υπερπροσπάθειας. Αν δηλαδή οι επιτυχίες και τα μετάλλια είναι προϊόν ενός πανελλήνιας κάλυψης προγράμματος και όχι λόγω περιστασιακών ευνοϊκών συγκυριών. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε πρωταθλητισμό με κοινωνική βάση και στη δεύτερη την κατά περίπτωση και άθλημα συγκινησιακή διολίσθηση.
***
ΧΩΡΙΣ πρόθεση στοχοποίησης μήπως η λαμπρή επίδοση της Κατερίνας Στεφανίδη είναι σωσίβιο σε συσχέτιση με την εμφάνιση συνόλου του πολυπληθέστερου τμήματος της αποστολής στο Ρίο (26 αθλητές και αθλήτριες). Οπως να αναζητηθεί τι υπάρχει πίσω από το αστραποβόλημα της Αννας Κορακάκη στη Σκοποβολή ή πώς λειτουργεί στην ολότητα η Γυμναστική του μεγάλου Λευτέρη Πετρούνια.
***
Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ εικασιών, προβλέψεων και ευχολογίας για τους Ολυμπιακούς στο Τόκιο το 2020, οπότε λήγει και η κατά την αρχαίο χαρακτηρισμό «Ολυμπιάδα» (μέτρο χρόνου και όχι αγωνιστική έκφραση), είναι αναπόφευκτη την επαύριον μιας ασφαλώς επιτυχούς ολυμπιακής εμφάνισης. Ταυτόχρονα όμως υπεισέρχεται για όσους δεν μένουν στον αφρό του κύματος και αναζητούν άλλα ερείσματα προόδου και εξέλιξης το ερώτημα ποια εχέγγυα και τι είδους πρόγραμμα μακράς διαρκείας ως προς τη μέριμνα και την ανάπτυξη των ταλαντούχων αθλητών και αθλητριών. Η αναφορά έχει ενδεικτική αλλά χρηστική έννοια ονομάτων – εκπροσώπων της νέας αθλητικής γενιάς, όπως π.χ. στον Στίβο των αλτών Τεντόγλου, Μάστορα, Καραλή, του εφήβου πρωταθλητή Ευρώπης στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ι. Σγουρόπουλου, της απρόσκοπτης πορείας της δυάδας των αθλητριών (κατά το αρχαιοπρεπές «ερετριών» που ακούγεται βέβαια παράξενα) Αικ. Νικολαΐδου και Σ. Ασουμανάκη, των νέων της δίκωπης (Ι. Πέτρου, Στ. Ντούσκο), των εφήβων πρωταθλητών κόσμου Ι. Καλανδαρίδη – Ν. Νικολαΐδη και πολλών άλλων.
***
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι σαφές: προσπάθεια υπό τη δραστική σκέπη της Πολιτείας και της Ολυμπιακής Επιτροπής και τη συνέργεια των ομοσπονδιών (μπορούν να κάνουν πολλά δίχως οικονομικές δαπάνες ύψους) για την εδραίωση ήδη αναγνωρισμένων πρωταθλητών – πρωταθλητριών και ταυτόχρονα την εντατικοποίηση της οργανωμένης μέριμνας, στοργής και προστασίας –ηθικής και υλικής –της νέας Γενιάς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ