Είναι η συμμετοχή σε ομίλους που για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ συνιστά λύτρωση (πρεστίζ, γοήτρου αλλά και οικονομικού περιεχομένου) και για τον μαθημένο σε υψηλότερα κλιμάκια Ολυμπιακό αποτελεί πισωγύρισμα, τουλάχιστον θεωρητικά. Στην πράξη είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να αντιμετωπίσουν σοβαρά τη διοργάνωση και να πετύχουν την ταυτόχρονη «είσοδό» τους στους «32» του θεσμού, εκεί όπου θα βρουν τους «8» τρίτους των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Με μια πρώτη ματιά στους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, έχουν και οι τρεις πιθανότητες να τα καταφέρουν. Εδώ όμως προκαλείται και το ακόλουθο εύλογο (διπλό) ερώτημα:
Μπροστά στην πρόκληση του (κατά τα φαινόμενα) πιο αμφίρροπου και ισόνομου πρωταθλήματος των τελευταίων 20 ετών, όπως τουλάχιστον καταμαρτυρούν η βούληση της πολιτείας για πραγματική κάθαρση στο άθλημα αλλά και η προσπάθεια των συμμάχων για την εξάλειψη του παρασκηνίου και εξασφάλιση της διαιτητικής δικαιοσύνης, θα δώσουν οι τρεις συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή διοργάνωση την αφοσίωση που απαιτείται; Ή μήπως το μυαλό όλων θα ταξιδεύει στην κατάκτηση του τίτλου που έπειτα από πολλά χρόνια μοιάζει να χαμογελάει σε όλους; Την ώρα μάλιστα που η εξίσου ενισχυμένη ΑΕΚ παρουσιάζεται, θα έχει μόλις ένα ματς την εβδομάδα μπροστά της, άρα λιγότερη καταπόνηση και περισσότερο χρόνο για σωστή προετοιμασία εν όψει των εγχώριων υποχρεώσεών της.
Να το δει αλλιώς ο Ολυμπιακός
Ηταν αρκετές οι ευκαιρίες που είχαν οι πρωταθλητές Ελλάδας να προχωρήσουν περισσότερο στο Γιουρόπα Λιγκ από αυτό που εν τέλει πετύχαιναν. Υπέστησαν αποκλεισμούς που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει και αυτό τους συνέβαινε κυρίως λόγω της απογοήτευσης από τις χαμένες ευκαιρίες να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Τώρα καλούνται να πιάσουν την ιστορία από την αρχή και να αντιμετωπίσουν τη συγκυρία υπό διαφορετικό πρίσμα. Τα μείον για τον Ολυμπιακό εντοπίζονται στις πολλές αλλαγές προσώπων, τόσο στο ρόστερ όσο και στον πάγκο της ομάδας. Με άλλον (Σίλβα) έγινε η αρχή της καλοκαιρινής προετοιμασίας, άλλος (Βίκτορ) πλήρωσε το μάρμαρο του αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ και ένας τρίτος (Μπέντο) καλείται να μαζέψει την κατάσταση και να περάσει τη δική του φιλοσοφία με τον χρόνο να τον πιέζει ασφυκτικά.
Η εκκίνηση της προσπάθειας θα λάβει χώρα στην Ελβετία την ερχόμενη Πέμπτη όπου οι Ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τη Γιουνγκ Μπόις, ενώ στον ίδιο όμιλο εγκαταστάθηκαν ο ΑΠΟΕΛ και η Αστάνα από το Καζακστάν.


Η ερυθρόλευκη λίστα

Τερματοφύλακες
: Στέφανος Καπίνο, Νικόλα Λεάλι, Λευτέρης Χουτεσιώτης. Αμυντικοί: Αλμπέρτο Μποτία, Μανουέλ Ντα Κόστα, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Δημήτρης Σιόβας, Αλμπέρτο Ντε Λα Μπέγια, Πραξιτέλης Βούρος, Μπρούνο Βιάνα, Ντιόγκο Φιγκέιρας. Μέσοι: Αλεξί Ρομαό, Λούκα Μιλιβόγεβιτς, Κώστας Φορτούνης, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ, Μάρκο Μάριν, Ταρίκ Ελιουνούσι, Εστεμπάν Καμπιάσο, Αντρέ Μάρτινς. Επιθετικοί: Οσκαρ Καρντόσο, Σεμπά, Μπράουν Ιντέγε.
Ρόστερ με βάθος για περισσότερες απαιτήσεις
Ο ΠΑΟΚ ήταν ανέκαθεν μια «ροκ» ευρωπαϊκή ομάδα, ικανός να υποστεί απρόσμενους ή και οδυνηρούς αποκλεισμούς αλλά και να πετύχει ανέλπιστα μεγάλες νίκες και σπουδαίες προκρίσεις. Η ως σήμερα (εφετινή) παρουσία του στα ευρωπαϊκά στέκια κρίνεται άκρως επιτυχημένη, μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο αποκλεισμός από τον Αγιαξ ήταν πολύ άδικος βάσει της εικόνας των δύο ομάδων, στερώντας από τον Δικέφαλο του Βορρά να διεκδικήσει μια θέση στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης της UEFA. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει το πιο γεμάτο ρόστερ των τελευταίων ετών (με μία ακόμα προσθήκη κλασικού φορ θα κάλυπτε και το μικρό έλλειμμα στην επίθεση) και παίζει ποδόσφαιρο ιδιαίτερα αρμονικό καθώς παρατηρείται ισορροπία μεταξύ των γραμμών του, έργο ασφαλώς του κ. Βλάνταν Ιβιτς. Το πρώτο ματς το δίνει στην Τούμπα (15/9) απέναντι στην ισχυρότερη του ομίλου ιταλική Φιορεντίνα ενώ θα κονταροχτυπηθεί και με τις Σλόβαν Λίμπερετς και Καραμπάχ, που είναι σαφώς κατώτερές του ποιοτικά.
Η ασπρόμαυρη λίστα

Τερματοφύλακες
: Μάρκος Βελλίδης, Παναγιώτης Γλύκος, Ζέλικο Μπρκιτς. Αμυντικοί: Χοσέ Κρέσπο, Στέλιος Μαλεζάς, Λέο Μάτος, Μάριν Λέοβατς, Γιώργος Τζαβέλλας, Νίκος Κοροβέσης, Φερνάντο Βαρέλα, Στέλιος Κίτσιου. Μέσοι: Γκόικο Τσίμιροτ, Χάρης Χαρίσης, Τζάλμα Κάμπος, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, Εβγέν Σακχόβ, Δημήτρης Πέλκας, Χοσέ Κάνιας, Δημήτρης Γιαννούλης. Επιθετικοί: Μάμε Τιάμ, Φακούντο Περέιρα, Ευθύμης Κουλούρης, Στέφανος Αθανασιάδης, Γκάρι Ροντρίγκεζ, Γιάννης Μυστακίδης.
Οι πράσινοι αναζητούν το ευρωπαϊκό DNA τους
Για τους φίλους του Τριφυλλιού αλλά και την ίδια την ομάδα με τις περισσότερες «βαρβάτες» διακρίσεις και θαυμαστές πορείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μεγάλη η πληγή τού να αντιμετωπίζει αποκλεισμούς όπως ο περυσινός, Αύγουστο μήνα. Εφέτος οι Πράσινοι καλούνται να θυμηθούν ευρωπαϊκές στιγμές ένδοξου παρελθόντος και έχουν το ρόστερ να προχωρήσουν μέσα από τους ομίλους και αργότερα να κοιτάξουν ψηλότερα.
Οπως ισχύει για τον ΠΑΟΚ, έτσι για τον Παναθηναϊκό, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η πορεία στο πρωτάθλημα, η κατάκτηση του οποίου είναι επίσης αυτοσκοπός. Ο νέος ΠΑΟ διαθέτει πληθώρα νεοαποκτηθέντων παικτών με καλό βιογραφικό και ξεχωριστές ικανότητες, ενώ διατήρησε στο ρόστερ του έναν κορμό παικτών που αποδεδειγμένα μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλό επίπεδο, προεξάρχοντος του Μάρκους Μπερκ ο οποίος δείχνει να το απολαμβάνει ξανά μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη σεζόν για εκείνον με πολλή γκρίνια και σκέψεις φυγής. Οι Πράσινοι υποδέχονται το βράδυ της Πέμπτης τον Αγιαξ ενώ στον ίδιο όμιλο θα βρει απέναντί του την ελβετική Σταντάρ Λιέγης και την ισπανική Θέλτα Βίγκο, ομάδες που δεν είναι εύκολες.
Η πράσινη λίστα

Τερματοφύλακες:
Λουκ Στιλ, Στέφανος Κοτσόλης. Αμυντικοί: Διαμαντής Χουχούμης, Γιώργος Κουτρουμπής, Κρίστοφερ Σάμπα, Νίκος Μαρινάκης, Νίκλας Χουλτ, Τζιαντομένικο Μέστο, Ροντρίγκο Μολέντο, Στέφανος Ευαγγέλου, Ιβάν Ιβανόφ, Ουσμάν Κουλιμπαλί. Μέσοι: Ζέκα, Ρόμπιν Λουντ, Λούκας Βιγιαφάνιες, Μουμπάρακ Γουακάσο, Κρίστιαν Λεντέσμα, Πασχάλης Στάικος, Πολ Ζοζέ Εμποκού. Επιθετικοί: Βίκτορ Ιμπάρμπο, Μάρκους Μπεργκ, Σεμπάστιαν Λέτο, Λαουτάρο Ρινάλντι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ