Ταξίδια σε όλη την Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι το Καζακστάν, προέκυψαν για τους τρεις εκπροσώπους μας στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Αν αναφερόμασταν σε τουριστικό οδηγό, τότε ασφαλώς το Αμστερνταμ, η Λιέγη και η πόλη Βίγκο στη Γαλικία θα αποτελούσαν ιδανικούς προορισμούς.

Ομως, ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να ταξιδέψει για τουρισμό και ασφαλώς η αποστολή του κόντρα στον Αγιαξ, στη Σταντάρ και στη Θέλτα κρύβει παγίδες. «Ισορροπημένο» χαρακτήρισε τον 7ο όμιλο ο προπονητής των Πρασίνων Αντρέα Στραματσόνι, προσθέτοντας ότι «μπορείς να νικήσεις κάθε ομάδα, αλλά και να ηττηθείς από κάθε ομάδα. Δεν είμαστε φαβορί, αλλά υπάρχει ισορροπία».

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στον 2ο όμιλο και θα ταξιδέψει στην Κύπρο (ΑΠΟΕΛ), στη Βέρνη (Γιουνγκ Μπόις) και στο Καζακστάν (Αστάνα). Οι Ερυθρόλευκοι, που προκρίθηκαν στη φάση των ομίλων με πολλές περιπέτειες καθώς χρειάστηκαν την παράταση για να περάσουν το εμπόδιο της πορτογαλικής Αρούκα, έχουν θεωρητικά πιο εύκολο έργο, όμως η αγωνιστική εικόνα μόνο αισιοδοξία δεν μπορεί να προκαλεί. Εως τις 15 Σεπτεμβρίου, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, ο Πάουλο Μπέντο έχει μία ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά καθώς θα πρέπει να αλλάξει πολλά. Οι Ερυθρόλευκοι είναι σε μία περίεργη φάση, καθώς αναμένονται νέες αφίξεις ποδοσφαιριστών, ενώ ακούγονται πολλά και για αποχωρήσεις.
Ο ΠΑΟΚ θα είναι στον 10ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει τη Φιορεντίνα, την Λίμπερετς από την Τσεχία και την Καραμπάγκ από το Αζερμπαϊτζάν. Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας του Βλάνταν Ιβιτς δείχνει πως αν η διαχείριση των αγώνων γίνει με σωστό τρόπο, τότε μπορεί να συνεχίσει στα νοκ άουτ παιχνίδια, ακόμη και με την πρώτη θέση του ομίλου.
Οι αντίπαλοί μας λοιπόν: Τον Αγιαξ τον είδαμε στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μία ομάδα με πολλά προβλήματα, στάθηκε απίστευτα τυχερή που πέρασε στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Εκεί γνώρισε τον διασυρμό από τη Ροστόφ, καθώς μετά το 1-1 στο Αμστερνταμ ηττήθηκε 4-1 στη Ρωσία. Να σημειώσουμε ότι παραχώρησε τον τερματοφύλακα Γέσπερ Σίλεσεν στην Μπαρτσελόνα και τον επιθετικό Μίλικ στη Νάπολι. Ο Αγιαξ θυμίζει στους Πράσινους τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας τους, τον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, όταν ηττήθηκαν 2-0. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και στους ημιτελικούς το 1996. Ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 στο Αμστερνταμ αλλά ηττήθηκε 3-0 στο ΟΑΚΑ.
Η Σταντάρ Λιέγης τερμάτισε στην 7η θέση του βελγικού πρωταθλήματος, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο και εξασφάλισε την απευθείας συμμετοχή της στους ομίλους. Δεν έχει αρχίσει και με τον καλύτερο τρόπο το νέο πρωτάθλημα καθώς σε τέσσερα παιχνίδια έχει μία νίκη, δύο ισοπαλίες και μία ήττα.
Η Θέλτα Βίγκο ήταν η περυσινή έκπληξη του ισπανικού πρωταθλήματος καθώς τερμάτισε στην 6η θέση και εξασφάλισε ευρωπαϊκή συμμετοχή ύστερα από δώδεκα χρόνια. Η μεγάλη απώλεια είναι η παραχώρηση του Νολίτο (πρώτος σκόρερ πέρυσι) στη Μάντσεστερ Σίτι. Ετσι, τον ρόλο του μαέστρου θα αναλάβει ο Χιλιανός Φαμπιάν Ορεγιάνα, εξαιρετικός στην περυσινή πορεία της Θέλτα και μέλος της Εθνικής Χιλής που κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα.
Ο Ολυμπιακός θα βρει στον δρόμο του τον ΑΠΟΕΛ και τον Γιάννη Γιαννιώτα, ο οποίος αποτελεί την καλύτερη μεταγραφή της ομάδας. Ο Γιαννιώτας είχε αποκτηθεί από τους Ερυθρόλευκους το περασμένο καλοκαίρι, όμως δεν κατάφερε να πείσει για τις δυνατότητές του. Ο ΑΠΟΕΛ διεκδίκησε την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Κοπεγχάγη. Ηττήθηκε 1-0 στη Δανία, προηγήθηκε στο ΓΣΠ, αλλά δέχτηκε την ισοφάριση τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος. Θυμίζουμε ότι πέρυσι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ο ΑΠΟΕΛ είχε αντιμετωπίσει τον Αστέρα Τρίπολης.
Η ελβετική Γιουνγκ Μπόις είναι για πρώτη φορά αντίπαλος των Ερυθρολεύκων. Τερμάτισε στη 2η θέση του περυσινού πρωταθλήματος Ελβετίας, αλλά εφέτος στα πέντε πρώτα παιχνίδια έχει τρεις νίκες και δύο ήττες. Στην προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ έκανε την έκπληξη αποκλείοντας τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά τα πλέι οφ αποδείχθηκαν εφιαλτικά καθώς γνώρισε δύο βαριές ήττες από την Γκλάντμπαχ (3-1 και 6-1).
Η Αστάνα είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη του Καζακστάν και πέρυσι αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείοντας μάλιστα στα πλέι οφ τον ΑΠΟΕΛ. Μπορεί να τερμάτισε τέταρτη στον όμιλό της, με αντιπάλους Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα και Γαλατάσαραϊ, αλλά παρέμεινε αήττητη στην έδρα της. Είναι ένας σύλλογος με αρκετά χρήματα και ήδη είναι κοντά στην κατάκτηση του νέου πρωταθλήματος, το οποίο βρίσκεται στην 24η αγωνιστική.
Το ερωτηματικό της Καραμπάγκ

Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ. Η Φιορεντίνα, με προπονητή τον Πάουλο Σόουζα, τερμάτισε στην 5η θέση του ιταλικού πρωταθλήματος. Με τον ΠΑΟΚ συναντήθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ την περίοδο 2014-2015,νικησε 1-0 στη Θεσσαλονίκη, αλλά το παιχνίδι στη Φλωρεντία τελείωσε 1-1.

Η Σλόβαν Λίμπερετς τερμάτισε στην τρίτη θέση του πρωταθλήματος Τσεχίας, αλλά η αρχή εφέτος δεν είναι και η καλύτερη. Σε τέσσερα παιχνίδια έχει δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Πάντως, στον 3ο προκριματικό γύρο απέκλεισε την αυστριακή Αντμίρα και στα πλέι οφ την ΑΕΚ Λάρνακας.
Τέλος, η Καραμπάγκ κατακτά το πρωτάθλημα στο Αζερμπαϊτζάν τα τρία τελευταία χρόνια. Ηταν και πέρυσι στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά τερμάτισε τελευταία (4 βαθμοί) σε έναν δύσκολο όμιλο, με Τότεναμ, Αντερλεχτ και Μονακό. Στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ αποκλείστηκε από τη Βικτόρια Πλζεν, ενώ στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε την Γκέτεμποργκ (0-1, 3-0).

Οι όμιλοι

1ος
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Φενέρμπαχτσε, Φέγενορντ, Ζόρια Λουχάνσκ.

2ος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΑΠΟΕΛ, Γιουνγκ Μπόις, Αστάνα.

3ος
Αντερλεχτ, Σεντ Ετιέν, Μάιντς, Καμπάλα.

4ος
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Αλκμααρ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντάνταλκ.

5ος
Βικτόρια Πλζεν, Ρόμα, Αούστρια Βιέννης, Αστρα Γκιούργκιου.

6ος
Αθλέτικ Μπιλμπάο, Γκενκ, Ραπίντ Βιέννης, Σασουόλο.

7ος
Αγιαξ, Σταντάρ Λιέγης, Θέλτα Βίγκο, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ.

8ος
Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μπράγκα, Γάνδη, Κόνιασπορ.

9ος
Σάλκε, Σάλτσμπουργκ, Κράσνονταρ, Νις.

10ος
Φιορεντίνα, ΠΑΟΚ, Σλόβαν Λίμπερετς, Καραμπάγκ.

11ος
Ιντερ, Σπάρτα Πράγας, Σαουθάμπτον, Χάποελ Μπερ Σεβά.

12ος
Βιγιαρεάλ, Στεάουα Βουκουρεστίου, Ζυρίχη, Οσμανλισπόρ.

Η φάση των ομίλων θα αρχίσει στις 15/9 και θα ολοκληρωθεί στις 8/12.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ