Τους πέντε από τους έξι ολυμπιονίκες του Ρίο, αλλά και μέλη της ελληνικής αποστολής, υποδέχτηκε στο Προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Από την εκδήλωση απουσίαζε η Άννα Κορακάκη, η οποία βρίσκεται στο Παρίσι και δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ο Πρόεδρος παρέδωσε σε όλους του αθλητές αναμνηστικά δώρα, ενώ συνομίλησε με κάθε αθλητή ξεχωριστά. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν μίλησε με τον Σπύρο Γιαννιώτη για τα τελευταία μέτρα της κούρσας του, καθώς και για την ένσταση που τελικά αρνήθηκε να κάνει. «Κατάλαβα ότι εκείνη την ώρα δημιουργούσα έναν πανικό στην Ελλάδα», ήταν τα λόγια του ασημένιου ολυμπιονίκη. Ενώ λίγο αργότερα συμβούλεψε την Κατερίνα Στεφανίδη να μην σταματήσει της σπουδές της και να τις συνεχίσει παράλληλα με τον αθλητισμό.

Ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους αθλητές είπε: «Είστε η ζωντανή έκφραση της Αριστείας γι΄ αυτό που πετύχατε. Γιατί το πετύχατε με τεράστια προσπάθεια, μοναδική προσπάθεια, η οποία ανήκει σχεδόν αποκλειστικά σε εσάς. Όπως επίσης και στους γονείς σας και στους Προπονητές σας που πρέπει να είναι περήφανοι για εσάς. Σας ευχαριστούμε λοιπόν γι΄ αυτή την παρουσία μαζί με τις διακρίσεις που επιτύχατε».

Για τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις είπε: «Θέλω να σας πω ότι γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των αθλητικών κέντρων για να μπορείτε και σεις και οι επόμενοι αθλητές να κάνετε τη δουλειά σας. Θα κάνω ότι μπορώ ώστε η ζωή σας από δω και πέρα να είναι ευκολότερη. Σας το οφείλουμε αυτό» και συνέχισε:

«Είμαστε περήφανοι γιατί χάρη σε σας η Γαλανόλευκη έχει φτάσει στα πέρατα της οικουμένης και μάλιστα με τον πιο εμφατικό τρόπο. Δείξαμε τι σημαίνει Ελλάδα και ελληνικό πνεύμα. Να’ στε πάντα καλά και σας ευχαριστώ θερμά που ήρθατε εδώ. Να είστε σίγουροι ότι αυτή δεν είναι μια τυχαία συνάντηση, να είστε βέβαιοι. Μην ξεχνάτε η ζωή για καθένα και ειδικά για έναν αθλητή δεν είναι αγώνας δρόμου αλλά αγώνας αντοχής. Σας ευχαριστούμε γιατί μας κάνατε όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε όσους δεν παραβρεθήκαν στην τελετή, όπως η Άννα Κορακάκη διευκρινίζοντας: «Όσοι δεν είναι σήμερα εδώ γιατί λείπουν εκτός Ελλάδας, όπως συμβαίνει με την Άννα Κορακάκη, θα συναντηθούμε όταν το επιτρέψουν οι δικές τους υποχρεώσεις. Και το κάνω για να αποδώσω αυτό που πρέπει να αποδώσω στον καθένα από εσάς».

Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Ισίδωρος Κούβελος, χάρισε στον κ. Παυλόπουλο μία σημαία με όλες τις υπογραφές των αθλητών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν επίσης ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο υπαρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, Μανώλης Κολυμπάδης, και ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοντονής είπε ότι παρά τα αρκετά προβλήματα που υπάρχουν γίνεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να κάνει το καλύτερο δυνατό δυνατό και να δημιουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες για να προπονούνται οι αθλητές.