Λίγες μόνο ημέρες μας χωρίζουν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο (την Παρασκευή θα διεξαχθεί στο μεγαλοπρεπές Μαρακανά) και τα σοβαρά προβλήματα για τους διοργανωτές παραμένουν άλυτα. Εχουν να κάνουν με τις εικόνες… χάους που έχουν συναντήσει τα μέλη των εθνικών αποστολών από την πρώτη μέρα εγκατάστασής τους (και ακόμα και μέχρι σήμερα) στο Ολυμπιακό Χωριό, τη μόλυνση, ιδιαίτερα στα νερά όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της ιστιοπλοΐας, και φυσικά την εγκληματικότητα.
Στον πυρήνα της διαμονής των –πάνω από 10.000 –αθλητών και των αθλητριών στο Ολυμπιακό Χωριό, η κατάσταση μέχρι και πριν από 2-3 μέρες ήταν χαοτική, με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές των Αγώνων να αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα στις εγκαταστάσεις όπου διαμένουν.
Ελλείψεις και γκρίνιες


Εγκαταστάσεις που όχι μόνο δεν είναι έτοιμες 100%, αλλά πολλά διαμερίσματα δεν είναι κατοικήσιμα έχοντας σοβαρότατα προβλήματα κυρίως στις υδραυλικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις τους!
Δεν είναι λίγες οι αποστολές που τελικά προτίμησαν τη λύση κάποιου ξενοδοχείου από το να μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό, με κορυφαίο παράδειγμα τους Αυστραλούς, που μάλιστα απείλησαν να φύγουν από τον χώρο διαμονής τους εάν δεν λυθούν βασικά προβλήματα.
Πριν από λίγα 24ωρα στο κτίριο όπου διαμένει η ολλανδική αποστολή σημειώθηκε μπλακ άουτ και από ένα βραχυκύκλωμα οι άνθρωποι έμειναν στο σκοτάδι, ενώ θυμίζουμε το… ντους που έκαναν τα μέλη του αρχηγείου της ελληνικής αποστολής (σκεφτείτε ότι διαμένουν στο πιο προνομιακό ίσως κτίριο του Ολυμπιακού Χωριού).
Συνέβη όταν το ταβάνι στο κεντρικό γραφείο της αποστολής άρχισε να «τρέχει» παντού λες και έβρεχε, πλημμυρίζοντας τον χώρο, καθώς είχε σπάσει αγωγός από τουαλέτα του δωματίου που υπήρχε στον πάνω όροφο.
Σχεδόν το 50% των διαμερισμάτων δεν είναι έτοιμο και σχεδόν σε όλα τα κτίρια παρουσιάζονται πολλά προβλήματα, διαρροές όχι μόνο σε τουαλέτες, αλλά και από γκάζι το οποίο χρησιμοποιούν για τους θερμοσίφωνες. Ηλεκτρικά, τεχνολογικά και υδραυλικά προβλήματα προστίθενται στα παραπάνω, με τους διοργανωτές να έχουν επιστρατεύσει τις τελευταίες ημέρες πάνω από 1.000 έξτρα εργάτες που δουλεύουν με βάρδιες όλο το 24ωρο σε ένα αμείλικτο κυνηγητό με τον χρόνο!
Εκτός των Αυστραλών και οι Βρετανοί αρνήθηκαν να μπουν στα δωμάτιά τους μέχρι να λυθούν τα προβλήματα, ενώ οι Αργεντίνοι άφησαν υπόνοιες ακόμη και για… δολιοφθορά στα δικά τους διαμερίσματα (η αντιπαλότητα Βραζιλίας – Αργεντινής είναι διάσημη ανά τους αιώνες).
Ωστόσο, μάλλον πρόκειται για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι αποστολές. «Αρχικά δοκιμάσαμε τα φώτα και μετά τις βρύσες, αλλά ξαφνικά ήταν σαν να έγινε έκρηξη στα διαμερίσματα και οι τοίχοι γέμισαν νερά που έτρεχαν πλημμυρίζοντας τους διαδρόμους» περιέγραψε γλαφυρά την κατάσταση που συνάντησαν οι Αργεντίνοι ο αρχηγός της αποστολής τους Κάρλος Γκούσμαν, στην εφημερίδα «La Nation» στο Μπουένος Αϊρες.
Εγκληματικότητα στα ύψη


Ολα αυτά λίγες μέρες πριν από την τελετή έναρξης και ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία της πόλης έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και ουσιαστικά παραδέχεται ότι είναι δύσκολο να προστατέψει τόσες χιλιάδες επισκέπτες από την εγκληματικότητα που μαστίζει όχι μόνο το Ρίο, αλλά και όλη τη Βραζιλία. Πρόσφατα ο αθλητής του ζίου ζίτσου Τζέισον Λι, που διαμένει στο Ρίο από πέρυσι (άλλωστε το αγώνισμά του δεν είναι ολυμπιακό άθλημα), κατήγγειλε ότι δύο άνδρες τον πλησίασαν φορώντας αστυνομική στολή και υπό την απειλή όπλου τον ανάγκασαν να σηκώσει με την κάρτα του λεφτά από δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και να τους τα δώσει.


Ανησυχία για την υγεία των αθλητών
Ιστιοπλοΐα σε μια θάλασσα γεμάτη λύματα

Οι αγώνες της ιστιοπλοΐας έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον σε κάθε διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς διεξάγονται συνήθως σε τοποθεσία που βρίσκεται ως επί το πλείστον μακριά από το κέντρο της διοργανώτριας πόλης.Στο Ρίο, οι διοργανωτές είχαν επιλέξει από την πρώτη στιγμή να διεξαχθούν όλες οι κλάσεις της ιστιοπλοΐας στον τοπικό κόλπο Γκουαναμπάρα, που σε σχέση με άλλους «αγωνιστικούς χώρους» είναι πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Ομως εδώ το πρόβλημα ήταν άλλο και πολύ πιο σοβαρό από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το 70%-80% όλων των λυμάτων της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο καταλήγει στον κόλπο Γκουαναμπάρα, ο οποίος μάλιστα αποτελεί και ένα σύγχρονο σκουπιδότοπο όπου οι κάτοικοι πετούν σε αυτόν ό,τι δεν χρειάζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιπλέουν στα νερά του σπασμένοι καναπέδες, σκουπίδια και κάθε λογής άχρηστα αντικείμενα. Το πιο επικίνδυνο όμως… εύρημα σε αυτόν τον κόλπο είναι τα νεκρά ζώα, αποτέλεσμα της εκτεταμένης μόλυνσης που υπάρχει στο συγκεκριμένο νερό και μάλιστα επίσημα οι διοργανωτές ακόμη και τον τελευταίο μήνα δήλωσαν αδυναμία να καθαριστεί μέχρι την έναρξη των αγώνων της ιστιοπλοΐας! Ο Αντρέ Κορέα, νέος γραμματέας Περιβάλλοντος της πολιτείας του Ρίο, προειδοποίησε πρόσφατα πως οι Αρχές της πόλης δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της μόλυνσης ενώ από την πλευρά του ο Μάριο Αντράντα, υπεύθυνος επικοινωνίας της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, πρόσθεσε πως δεν θα αλλάξει κάτι και ο στόχος παραμένει ο ίδιος, να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος των ακατέργαστων λυμάτων, κάτι όμως που βρίσκεται στο όριο του ανέφικτου.
Το πιο ανησυχητικό μήνυμα ήρθε τον περασμένο μήνα, όταν επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα Οσβάλντο Κρουζ ανακάλυψαν στον κόλπο «υπερβακτήρια» ιδιαίτερα ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, τα οποία πιστεύεται πως προέρχονται από νοσοκομειακά απόβλητα και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού αλλά και γαστροεντερικές και πνευμονικές λοιμώξεις!
Συνεπώς οι άτυχοι ιστιοπλόοι, από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα αγωνιστούν ουσιαστικά πάνω σε μια… ωρολογιακή βόμβα μόλυνσης, ελπίζοντας απλώς να μην κολλήσουν κάτι στην προσπάθειά τους για τη διάκριση και την κατάκτηση των ολυμπιακών μεταλλίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ