Εχει περάσει τουλάχιστον μια δεκαπενταετία από την τελευταία φορά κατά την οποία όλοι οι εκπρόσωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου στα Κύπελλα Ευρώπης συμμετείχαν στα καλοκαιρινά προκριματικά. Είναι (και) τούτο ενδεικτικό στοιχείο της πτωτικής πορείας που διαγράφει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Ακόμη και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, ο οποίος μέχρι πρότινος έπαιρνε το απευθείας εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, παίζει πλέον την τύχη του στη ρουλέτα των προκριματικών.
Οι επόμενες 15 ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το ελληνικό ποδόσφαιρο καθώς και οι πέντε εκπρόσωποι της χώρας (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα) θα δοκιμαστούν σε επικίνδυνες αποστολές (εντός και εκτός συνόρων) με στόχο το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, ένα βήμα πριν από την είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους. Και τα λάθη δεν συγχωρούνται…
Η πρωτάρα της κυρίας


Η πρωτάρα στο Τσάμπιονς Λιγκ Χάποελ Μπερ Σεβά, η οποία κατέκτησε το ισραηλινό πρωτάθλημα για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια, θα βρεθεί στον δρόμο του Ολυμπιακού, που είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση. Επειδή όμως έχουν δει πολλά τα μάτια μας στο ποδόσφαιρο, οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να δείξουν σοβαρότητα και να μην υποτιμήσουν μια από τις ανερχόμενες δυνάμεις του ισραηλινού ποδοσφαίρου που ελπίζει να φτάσει μέχρι τα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ. Δίχως λαμπερά ονόματα στο δυναμικό της και με πιο σημαντική την προσθήκη του πρώην κεντρικού αμυντικού του ΠΑΟΚ Μιγκέλ Βίτορ, η Χάποελ –που ανήκει στην κυρία Αλόνα Μπαρκάτ, την πρώτη γυναίκα ιδιοκτήτρια ποδοσφαιρικού συλλόγου στο Ισραήλ –ξεχωρίζει για την ομαδικότητα και την τακτική της προσήλωση. Με δεδομένο μάλιστα ότι η ρεβάνς της 3ης Αυγούστου εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί στη μικρή (χωρητικότητας μόλις 16.000 θεατών) αλλά καυτή έδρα της Μπερ Σεβά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (καύσωνας και υψηλή υγρασία) η ομάδα του Ισπανού κ. Βίκτορ Σάντσεθ θέλει να αποφύγει τις περιπέτειες. Γι’ αυτό στοχεύει να εξασφαλίσει σκορ πρόκρισης από την αναμέτρηση της Τετάρτης (27/7, 21.45) στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Αίας σε κρίση


Υπό άλλες συνθήκες και σε διαφορετικές εποχές, το ζευγάρι του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ θα είχε ένα ξεκάθαρο φαβορί. Κάποτε αρκούσε η βαριά φανέλα του άλλοτε κραταιού Αίαντος των τεσσάρων Κυπέλλων Πρωταθλητριών, του ενός Κυπέλλου UEFA και των 51 εθνικών τίτλων. Οχι πια. Ο Δικέφαλος βρίσκει την ομάδα του Αμστερνταμ σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς έπειτα από μια εξαετία αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία ο κ. Φρανκ ντε Μπουρ. Η παταγώδης αποτυχία της περασμένης σεζόν που είχε ως αποκορύφωμα την απώλεια του πρωταθλήματος στις καθυστερήσεις της τελευταίας αγωνιστικής έφερε πολλές αλλαγές, με σημαντικότερη την πρόσληψη του κόουτς Πέτερ Μπος, η δουλειά του οποίου όμως επί του παρόντος αμφισβητείται έντονα. Ο Αίας προβληματίζει με την εικόνα του στα φιλικά, ενώ για καλή τύχη του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον στο πρώτο ματς της Τρίτης (26/7, 21.45) στο Αμστερνταμ, δεν θα αγωνιστεί ο Πολωνός Αρκάντιους Μίλικ, ο οποίος έλαμψε στο πρόσφατο Euro.


Γιουρόπα Λιγκ
Ενα φαβορί και δύο αουτσάιντερ

Η τύχη δεν στάθηκε στο πλευρό της ΑΕΚ στην επάνοδό της στα Κύπελλα Ευρώπης. Πέντε χρόνια μετά την τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή της, η Ενωση θα αναμετρηθεί στον γ’ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεντ Ετιέν, την πιο ισχυρή από τις υποψήφιες αντιπάλους της. Προφανώς οι Στεφανουά δεν διαθέτουν τη λάμψη και τις σπουδαίες μονάδες προηγούμενων δεκαετιών που τους τοποθετούν μεταξύ των σημαντικότερων γαλλικών συλλόγων, ωστόσο παραμένουν ένα ποιοτικό και άκρως επικίνδυνο σύνολο. Εξίσου άτυχος στάθηκε και ο πρωτάρης στην Ευρώπη ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος θα βρει στον δρόμο του την τέταρτη του ολλανδικού πρωταθλήματος Αλκμάαρ, την ομάδα με την υψηλότερη βαθμολογία από τις συμμετέχουσες στην προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ. Ούτως ή άλλως πάντως οι Γιαννιώτες έχουν ήδη επιτύχει την αγωνιστική υπέρβαση ξεπερνώντας στον β’ προκριματικό τη νορβηγική Οντ Γκρένλαντ.
Αντιθέτως, το (θεωρητικά) ευκολότερο έργο θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τη σουηδική ΑΪΚ Στοκχόλμης. Πρόκειται για μια ομάδα μετρίων δυνατοτήτων, που με δυσκολία ξεπέρασε το εμπόδιο κάποιας Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ στην προηγούμενη φάση. Μετά το περυσινό ηχηρό ράπισμα από την άσημη Καμπάλα που στοίχισε σε πρεστίζ και χρήμα, είναι σαφές ότι οι Πράσινοι δεν έχουν περιθώρια για ένα ακόμη πισωγύρισμα. Οι πρώτοι αγώνες των ελληνικών συλλόγων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη (28/7) σε Σεντ Ετιέν, Αλκμάαρ και Λεωφόρο αντιστοίχως και οι ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα (4/8).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ