Το Ρίο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα περάσει στις χρυσές σελίδες της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων ως η πόλη στην οποία συμμετείχαν για τελευταία φορά τρεις μύθοι του παγκόσμιου αθλητισμού.
Η «Αστραπή» του παγκόσμιο στίβου Γιουσέιν Μπολτ των 6 χρυσών ολυμπιακών μεταλλίων, η «Τορπίλη» της πισίνας Μάικλ Φελπς των 22 ολυμπιακών μεταλλίων (τα 18 χρυσά!), που αποτελεί έτσι κι αλλιώς από μόνος του ένα τρομερό και μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία των Αγώνων, και η μεγάλη κυρία του επί κοντώ, η «Τσαρίνα» των αιθέρων Γέλενα Ισινμπάγεβα.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τρεις εκ των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων που αισιοδοξούν να έχουν το γκραν φινάλε στην ολυμπιακή τους καριέρα στην πιο δημοφιλή πόλη της Βραζιλίας. Με τη μόνη διαφορά ότι οι δύο από αυτούς (Μπολτ, Ισινμπάγεβα) βρίσκονται ακόμη στον «αέρα» και δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στους Αγώνες, για διαφορετικό λόγο η κάθε περίπτωση.
Η λάμψη δεν είναι παντοτινή

Εκείνο το απόγευμα της 1ης Ιουλίου ήταν η στιγμή που «πάγωσε» ο αθλητικός πλανήτης. Στο Κίνγκστον της Τζαμάικας διεξάγονταν τα περίφημα τράιαλ, που είναι οι προκριματικοί αγώνες για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η «Αστραπή» του Γιουσέιν Μπολτ έλαμψε μέχρι και τους ημιτελικούς των 100 μέτρων, όπου πήρε περίπατο την πρόκριση για τον τελικό, όμως εκεί δεν έτρεξε ποτέ, καθώς ο τζαμαϊκανός σουπερστάρ λίγο πριν από τον τελικό των 100 μ. ένιωσε τράβηγμα στον δικέφαλο, όπως είχε γίνει και στον προκριματικό. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήταν πιο έντονο και τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τον τελικό των 100 μ. αλλά και από τα 200 μ., που θα γίνονταν μία μέρα αργότερα, και άμεσα να ξεκινήσει θεραπεία.
Ευτυχώς για αυτόν, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς (που παίρνουν την πρόκριση οι τρεις πρώτοι των τράιαλ ανεξαρτήτως τραυματισμών ή πορείας μέσα σε όλη τη χρονιά), οι Τζαμαϊκανοί έχουν στον κανονισμό τους το δικαίωμα της απόσυρσης λόγω τραυματισμού.
Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, εάν κάποιος αθλητής ή αθλήτρια βρίσκεται στην τριάδα της παγκόσμιας κατάταξης και έχει αναγκαστεί να αποσυρθεί από τα τράιαλ λόγω τραυματισμού, τότε έχει το δικαίωμα, αφού αποδείξει ότι είναι σε καλή κατάσταση, να συμπεριληφθεί στην ολυμπιακή αποστολή.
Το θέμα είναι να ξεπεράσει το πρόβλημα και να μπορέσει να τρέξει την Παρασκευή στο αγαπημένο του Λονδίνο, στο πλαίσιο του Ντάιμοντ Λιγκ. Στα 100 μέτρα με το 9.88 που έχει ήδη εφέτος, δεν απειλείται να τον περάσουν δύο ακόμη αθλητές (καθώς ο Γιόχαν Μπλέικ έχει 9.87), απλώς στα 200 μ. υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει τρέξει εφέτος έτσι ώστε να καταγραφεί επίσημα.
Οι λίστες των χωρών πρέπει να σταλούν στη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου με καταληκτική ημερομηνία την αυριανή (18 Ιουλίου) για να ελεγχθούν και στη συνέχεια να πάνε στη ΔΟΕ, αλλά είναι βέβαιο ότι θα δοθεί μια παράταση για τον κορυφαίο σπρίντερ του πλανήτη, τον οποίοι θέλουν όλοι στους Αγώνες, ακόμη και οι βασικοί του αντίπαλοι Αμερικανοί που έχουν… μοσχοπουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της κούρσας της μιας ανάσας όπως και αυτή των 200 μ. αλλά και τη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ.


Θεραπεία στο παρασκήνιο του Euro

Ο Μπολτ έζησε από κοντά τις τελευταίες ημέρες του Euro 2016 της Γαλλίας ως ένας από τους πλέον ένθερμους φίλους της εθνικής Γερμανίας. Πολύ απλά διότι αναγκαστικά διέμενε στον ίδιο ξενοδοχειακό χώρο με τους παίκτες του Γιόακιμ Λεβ, καθώς είχε αναλάβει τη θεραπεία του ο διάσημος γιατρός της Nationalmannschaft Χανς-Βίχελμ Μίλερ Βόλχαρτ, ο οποίος τυγχάνει να είναι και προσωπικός του γιατρός και φίλος.
Οι δυο τους άλλωστε είχαν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν τόσο πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, αλλά και εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Πεκίνου το 2015.
Μάλιστα από τη μια πλευρά ο γιατρός είχε τον αρχηγό της Εθνικής Γερμανίας Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, προσπαθώντας να τον έχει έτοιμο για τον μεγάλο ημιτελικό με τη Γαλλία (αποδείχθηκε ο μοιραίος παίκτης με το πέναλτι που έκανε στη λήξη του ημιχρόνου), και από την άλλη τον Γιουσέιν Μπολτ.
Μάλιστα ο Τζαμαϊκανός είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία με τον Ποντόλσκι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook από εκείνες τις μέρες στη Γαλλία. Ομως τελικά δεν έφερε γούρι στα Πάντσερ, που αποκλείστηκαν από τους διοργανωτές Γάλλους.
Οπως και να έχει πάντως, ο τζαμαϊκανός σουπερστάρ έλαβε τη φροντίδα από τον γιατρό των Γερμανών και μπαίνει πλέον στην τελευταία φάση θεραπείας πριν από τους επετειακούς αγώνες του Λονδίνου (που γιορτάζουν τα τέσσερα χρόνια από την τέλεση των τελευταίων δικών τους Ολυμπιακών Αγώνων).
Στη βρετανική πρωτεύουσα ο Γιουσέιν Μπολτ πριν από τέσσερα χρόνια έγραψε ιστορία προσθέτοντας άλλα τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή του. Εκεί, στο Λονδίνο, προγραμματίζει να βάλει φινάλε στην πλούσια καριέρα του, του χρόνου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τώρα θέλει στην αγαπημένη του ευρωπαϊκή πόλη την Παρασκευή να εξασφαλίσει το δικαίωμα συμμετοχής σε ακόμη μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία ελπίζει να κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια στα 100 και 200 μέτρα καθώς και στη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ.
Οι ουρανοί είναι πάντα δικοί της

Μεγάλη αγωνία υπάρχει φυσικά εκτός του Γιουσέιν Μπολτ και για τη Γέλενα Ισινμπάγεβα, η οποία επίσης κοντά στις ίδιες ημερομηνίες με τον τζαμαϊκανό σπρίντερ θα γνωρίζει εάν θα έχει την ευκαιρία να κλείσει την καριέρα της σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, στην οποία έχει θριαμβεύσει δύο φορές κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008), ενώ πήρε και ένα χάλκινο μετάλλιο πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο.
Αυτή τη στιγμή ο «θηλυκός Μπούμπκα», όπως αποκαλείται η ρωσίδα υπερπρωταθλήτρια, είναι εκτός Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τους άλλους 135 αθλητές και αθλήτριες της χώρας της οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια για να επιλεγούν, κάτι που έκανε η ρωσική ομοσπονδία στίβου, αλλά ήρθε η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) που τους άναψε το κόκκινο φως απαγορεύοντας τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες με αφορμή το σκάνδαλο ντόπινγκ που πλήττει γενικότερα τη Ρωσία και όχι απαραίτητα τους συγκεκριμένους αθλητές.
Μία μέρα λοιπόν πριν από την προσπάθεια του Μπολτ στο Λονδίνο, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, εκδικάζεται στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS) η έφεση που έχουν ήδη κάνει –με προεξάρχουσα την Ισινμπάγεβα –τουλάχιστον 67 αθλητές και αθλήτριες από τη Ρωσία μέσω της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου κατά της απόφασης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου. Η διαφορά εδώ είναι ότι η Ισινμπάγεβα δεν μπορεί να διεκδικήσει τη συμμετοχή με ένα δικό της άλμα, μια προσπάθεια, αλλά ελπίζει στον δικηγόρο της…


Αφεση αμαρτιών μόνο στη Στεπάνοβα

Η IAAF έχει δώσει το πράσινο φως μόνο στην αθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων Γιούλια Στεπάνοβα, η οποία αποτέλεσε το… βαθύ λαρύγγι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου και πήρε άφεση αμαρτιών δίνοντας φυσικά πρώτα η ίδια όλες τις πληροφορίες για το πώς δρούσε το σύστημα ντόπινγκ (και… αντιντόπινγκ) στη χώρα της. Εκμεταλλεύτηκε έτσι τις ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας καθώς συνεργάστηκε με τις Αρχές και έτσι πέρασε στα ψιλά το δικό της –παλαιότερο –θέμα με απαγορευμένες ουσίες.
Μέχρι στιγμής στο Ρίο μπορεί να αγωνιστεί άλλη μία ρωσίδα αθλήτρια, πολύ πιο γνωστή μάλιστα από τη Στεπάνοβα. Πρόκειται για την πανέμορφη αθλήτρια του μήκους Ντάρια Κλίσινα, η οποία με την παρουσία της ομορφαίνει τους αθλητικούς χώρους.
Η συγκεκριμένη αθλήτρια, που έχει αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μήκος, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως δεν προπονείται στη χώρα της αλλά στη Φλόριδα, όπου και ζει. Μάλιστα δεν πρόκειται να αγωνιστεί με τη σημαία της Ρωσίας, όπως όλα δείχνουν, αλλά με αυτή της ΔΟΕ.
Οπως και να έχει πάντως, την τελική απόφαση ακόμη και για αυτές τις δύο αθλήτριες (Κλίσινα, Στεπάνοβα) για το αν θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αναμένεται να πάρει την επόμενη εβδομάδα (ίσως και αύριο) η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, που έχει ήδη στα χέρια της τη θετική εισήγηση της IAAF.
Φελπς: Ο θρύλος των 22 ολυμπιακών μεταλλίων

Στην Αθήνα, το 2004, το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τη «Σφαίρα της Βαλτιμόρης», έναν 19χρονο κολυμβητή, τον Μάικλ Φελπς, που είχε έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα με στόχο, ο αθεόφοβος, να σπάσει το μυθικό ρεκόρ των επτά χρυσών μεταλλίων του Μαρκ Σπιτς σε μια διοργάνωση, από το Μόναχο το 1972.

Ο Φελπς στους ελληνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες αποθεώθηκε και αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό αλλά σταμάτησε τελικά στα έξι χρυσά μετάλλια καθώς στις άλλες δύο –από τις οκτώ που συμμετείχε συνολικά –κούρσες πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, σαφώς πιο ώριμος στο Πεκίνο, έδωσε μια μοναδική στα χρονικά των Ολυμπιακών Αγώνων παράσταση κατακτώντας την πρωτιά και στους 8 τελικούς που συμμετείχε, ενώ παράλληλα στους 7 από τους 8 τελικούς σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ! Στο Λονδίνο το 2012 πρόσθεσε στη συλλογή του άλλα έξι μετάλλια (4 χρυσά και 2 ασημένια) φθάνοντας τον μυθικό αριθμό των 22 ολυμπιακών μεταλλίων, εκ των οποίων τα 18 χρυσά.
Αφήνοντας πίσω του όχι μόνο τον Μαρκ Σπιτς, αλλά και τον σοβιετικό γυμναστή Αλεξάντερ Ντιντιάτιν, ο οποίος είχε κατακτήσει και αυτός 8 μετάλλια σε μια διοργάνωση (Μόσχα 1980) αλλά δεν ήταν όλα χρυσά. Επίσης ξεπέρασε και τη μεγάλη σοβιετική γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα που έχει κατακτήσει συνολικά 18 ολυμπιακά μετάλλια (τα μισά χρυσά) σε τρεις Ολυμπιάδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ