Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ ανακάλυψαν ποιο είναι το μυστικό που μπορεί να κάνει έναν προπονητή πρωταθλητή: να έχει προηγουμένως θητεία στην Εθνική Ελλάδας! Αυτό βρήκαν ως κοινό σημείο του Φερνάντο Σάντος, πρωταθλητή Ευρώπης με την Πορτογαλία, και του Κλάουντιο Ρανιέρι, πρωταθλητή στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ.
Προτού αναλάβει την Πορτογαλία, ο Φερνάντο Σάντος κάθισε τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Μόλις αποχώρησε μετά το Μουντιάλ του 2014, ήρθε στη θέση του ο Ρανιέρι.
Τι άλλη σχέση μπορεί να έχει ο Σάντος με τον ιταλό προπονητή της Λέστερ; Απολύτως καμία! Ο μεν πρώτος είχε μία απολύτως επιτυχημένη θητεία στην Εθνική, ο δε Ρανιέρι που τον διαδέχθηκε άφησε πίσω του συντρίμμια. Ο Σάντος είχε μία δημιουργική τετραετία, ο δε Ρανιέρι ένα καταστροφικό τετράμηνο.
Ο Φερνάντο Σάντος ανέλαβε την Εθνική Ελλάδας τον Αύγουστο του 2010, μετά από τρία χρόνια παρουσίας στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ηταν η εποχή που η ΕΠΟ αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Οτο Ρεχάγκελ. Ο Σάντος κατέφερε πολλά με την Εθνική, παράλληλα όμως βοήθησε σημαντικά και το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ως προπονητής της Εθνικής κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς ήττα (17). Ξεκίνησε από το πρώτο του παιχνίδι (11 Αυγούστου 2010, φιλικό με Σερβία) και η ελληνική ομάδα ήταν αήττητη μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2011 (ήττα από Ρουμανία, επίσης σε φιλικό).
Οδήγησε αήττητη την Εθνική στο Euro 2012, όπου η ελληνική ομάδα πέρασε τη φάση των ομίλων και ηττήθηκε στα προημιτελικά από τη Γερμανία (4-2). Στη συνέχεια, η ελληνική ομάδα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας, αποκλείοντας σε αγώνες μπαράζ τη Ρουμανία. Στη Βραζιλία, η Εθνική πέρασε τη φάση των ομίλων και έχασε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα την πρόκριση στην προημιτελική φάση. Αυτό το παιχνίδι ήταν και το τελευταίο του Σάντος στον πάγκο της Εθνικής. Ο Πορτογάλος προπονητής που αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν μίλησε ποτέ, με την αποχώρησή του όμως το οικοδόμημα που είχε κτίσει άρχισε να καταρρέει. Κυρίως επειδή είχαν αλλάξει πολλά πράγματα και στην ΕΠΟ. Από την εποχή Ρεχάγκελ ακόμη, η ομοσπονδία ακολουθούσε το πλάνο του προπονητή. Πλέον, ο προπονητής έπρεπε να ακολουθήσει το πλάνο της ομοσπονδίας. Και ο Σάντος δεν μπορούσε να το δεχθεί.
Το πιο σημαντικό στοιχείο στην Εθνική ήταν η παρουσία του Τάκη Φύσσα στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο Φύσσας ήταν από τους πλέον αγαπητούς στον χώρο του ποδοσφαίρου και ήταν ο άνθρωπος που ήξερε να ενώνει όλους τους παίκτες. Ουσιαστικά ήταν αυτός που δημιουργούσε το οικογενειακό κλίμα στην ομάδα, προσπαθώντας να αφήσει εκτός οποιοδήποτε σωματειακή παρέμβαση.
Η αποπομπή του Φύσσα (σε συνδυασμό και με το υπόλοιπο επιτελείο) μετά την αποχώρηση του Σάντος ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία της κατακόρυφης πτώσης της εθνικής ομάδας. Η ομοσπονδία (πρόεδρος τότε ο Σαρρής) είχε δώσει τα κλειδιά στον Κλάουντιο Ρανιέρι, αλλά ουσιαστικά η πόρτα ήταν ανοιχτή σε όλους. Ο Ιταλός μπορεί να πήρε το πρωτάθλημα στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λέστερ, στην Εθνική όμως απέτυχε καθώς δεν πρέπει ποτέ να πήρε στα σοβαρά αυτή τη δουλειά. Η αυτοπεποίθηση και το πνεύμα του νικητή που είχε κτίσει ο Ρεχάγκελ και συνέχισε ο Σάντος, χάθηκαν. Ο Ρανιέρι είχε στα χέρια του μία κουρασμένη Εθνική, με παίκτες που περιφέρονταν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς προσανατολισμό. Αποτέλεσμα, ο αποκλεισμός από την τελική φάση του Euro 2016, με τον Ιταλό να έχει βάλει… τις βάσεις για αυτό στην τετράμηνη καταστροφική παρουσία του στον πάγκο. Πίκρα για την Εθνική και χαρά για τα Νησιά Φερόες…
Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους. Ο μεν Σάντος ανέλαβε την Εθνική Πορτογαλίας και στηριζόμενος στο γνωστό αγωνιστικό του πλάνο την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή πως «πρώτα απ’ όλα η τακτική». Ο δε Ρανιέρι έκανε τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ με την ταπεινή Λέστερ. Ασφαλώς τεράστια επιτυχία και για τον Ιταλό που άφησε πίσω του πλούσιους συλλόγους με πανάκριβους ποδοσφαιριστές. Το γεγονός ότι πέτυχε στη Λέστερ δεν «αθωώνει» τον Ρανιέρι για την καταστροφική θητεία του στην Εθνική Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά, ο Σάντος πέτυχε τόσο στην Εθνική μας όσο και στην Πορτογαλία, έχοντας πρόγραμμα και πλάνο και τηρώντας το κατά γράμμα.