Η πρόκριση στον τελικό του Euro ήταν ο βασικός στόχος της Γαλλίας, ως διοργανώτριας χώρας. Η Πορτογαλία αναζητούσε μία συμμετοχή στο τελευταίο ματς της διοργάνωσης, από το 2004. Τέσσερις φορές το επιχείρησε αλλά δεν το κατάφερε. Το όνειρο έγινε πραγματικότητα στα γήπεδα της Γαλλίας με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο.
Μία νίκη επί των Γάλλων ίσως είναι και το απωθημένο των Πορτογάλων. Τρεις φορές στο παρελθόν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι και ισάριθμες φορές έφυγαν ηττημένοι.
Η πρώτη φορά ήταν το 1984, στον ημιτελικό του Euro με διοργανώτρια τη Γαλλία. Το ματς στο Βελοντρόμ της Μασσαλίας κρίθηκε στην παράταση (3-2) με γκολ του Μισέλ Πλατινί στο 119′.
Η δεύτερη συνάντηση ήταν στον ημιτελικό του Euro 2000 στις Βρυξέλες, όπου και πάλι χρειάστηκε παράταση. Οι Γάλλοι νίκησαν και πάλι 2-1 με πέναλτι του Ζινεντίν Ζιντάν στο 117′.
Η τρίτη φορά ήταν ξανά σε ημιτελικό, αλλά αυτή τη φορά στο Μουντιάλ 2006. Η Γαλλία νίκησε και πάλι 1-0 (Ζιντάν πέναλτι) στο Μόναχο και προκρίθηκε στον τελικό.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε αγωνιστεί στον τελικό του 2004, στο Ντα Λουζ, κόντρα στην Εθνική Ελλάδας: «Τότε ήμουν 19 χρόνων. Ηταν η πρώτη μου συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση. Πέρασαν δώδεκα χρόνια και τώρα θα αγωνιστώ σε έναν άλλον τελικό Euro. Αυτό με κάνει υπερήφανο. Πάντα ονειρευόμουν ένα τρόπαιο με την εθνική ομάδα και ελπίζω ότι τώρα θα είναι η στιγμή» είπε ο 31χρονος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης.
Το πώς αντιλαμβάνονται οι Πορτογάλοι τη συμμετοχή στον τελικό φαίνεται από τις δηλώσεις του μέσου της ομάδας Ζοάο Μάριο: «Είμαι βέβαιος ότι για όλους τους παίκτες της ομάδας αυτός θα είναι ο αγώνας της ζωής τους. Κι αυτό επειδή η Εθνική Πορτογαλίας δεν έχει κατακτήσει ποτέ έναν τίτλο. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από μία τέτοια συμμετοχή με την εθνική ομάδα της χώρας σου».

«Το γεγονός ότι είμαστε διοργανωτές αλλά και το ότι νικήσαμε στον ημιτελικό τη Γερμανία δεν μας δίνουν έξτρα δύναμη. Η Πορτογαλία πιστεύει στις δυνατότητές της και το ίδιο ισχύει και για εμάς. Δεν έχουμε τη δύναμη να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών, αλλά μπορούμε να τους βοηθήσουμε να τα ξεχάσουν για λίγο. Με πάθος και αποφασιστικότητα μπορούμε να τους δώσουμε κι άλλη χαρά στον τελικό»
είπε ο Ντιντιέ Ντεσάν.
Φερνάντο Σάντος
Ενας παλιός γνώριμος
Υστερα από δώδεκα χρόνια η Πορτογαλία, με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο, επιστρέφει σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Μια ομάδα που θυμίζει πολλά στους Ελληνες –λόγω του θριάμβου στο Euro 2004 –και την αισθάνονται «δική» τους σήμερα λόγω της παρουσίας του Σάντος, ενός προπονητή που εργάστηκε για πολλά χρόνια σε ελληνικούς συλλόγους και, κυρίως, συνέχισε επάξια το έργο του Οτο Ρεχάγκελ στην Εθνική.
Θυμίζουμε ότι με τον Σάντος στον πάγκο η ελληνική ομάδα έφτασε ως την προημιτελική φάση του Euro 2012 (αποκλείστηκε από τη Γερμανία), ενώ έχασε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα την είσοδό της και στην οκτάδα του Μουντιάλ της Βραζιλίας πριν από δύο χρόνια. Ομως, και ο ίδιος ο Σάντος δεν ξέχασε τους Ελληνες και αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει ένα «ευχαριστώ» μετά τον ημιτελικό με την Ουαλία:

«Είμαι χαρούμενος για την οικογένειά μου, τους παίκτες μου και για τους Ελληνες που με υποστηρίζουν. Τους ευχαριστώ. Και για την υποστήριξη στο γήπεδο, αλλά και για τα πολλά μηνύματα που δέχθηκα. Ηταν περισσότερα από τους Πορτογάλους»
είπε, ενώ θέλησε να ευχαριστήσει τους έλληνες φίλους του και μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.
Από το διαζύγιο Σάντος – ΕΠΟ έχασε το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά κέρδισε το πορτογαλικό. Ο 61χρονος τεχνικός, από τον Σεπτέμβριο του 2014 που ανέλαβε την Πορτογαλία, έβαλε δική του σφραγίδα δίνοντας προτεραιότητα στην τακτική και στη συνέχεια στην τεχνική ικανότητα. Η πορεία της ομάδας στη διοργάνωση του Euro τον δικαίωσε, παρότι χρειάστηκε να περάσει από αγριεμένα νερά. Η Πορτογαλία «έπαιξε» την πρόκριση στο ματς με την Ουγγαρία και για μεγάλο χρονικό διάστημα η απειλή του αποκλεισμού ήταν έντονη, όπως παραδέχθηκε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Συνέχισε στους 16 με τρεις ισοπαλίες στον όμιλο, και ως την ημιτελική φάση προχώρησε με τον ίδιο τρόπο: χωρίς νίκη στο 90λεπτο. Το γκολ του Κουαρέσμα τρία λεπτά πριν από το τέλος της παράτασης έδωσε την πρόκριση σε βάρος της Κροατίας, ενώ στον προημιτελικό με την Πολωνία χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι με τον Κουαρέσμα να σκοράρει και πάλι, αυτή τη φορά στο κρίσιμο τελευταίο χτύπημα.

«Η Πορτογαλία έχει πάντα ένα πλάνο παιχνιδιού, τόσο στο αμυντικό κομμάτι όσο και στην επίθεση»
σχολίασε ο Σάντος «Ξέρουμε ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο, όμως ξέρουμε καλά πως είναι δύσκολο για οποιαδήποτε αντίπαλο να μας νικήσει. Εχουμε μια ομάδα που άλλες φορές είναι ευχάριστο να την παρακολουθείς, άλλες φορές όχι και τόσο. Πάντως, νομίζω ότι η Πορτογαλία δικαιούται έναν καλό λόγο».
Ο Φερνάντο Σάντος στήριξε στα δύσκολα και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Για την ακρίβεια, ο 61χρονος τεχνικός κατάφερε να φέρει στα μέτρα του τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος στα δύο πρώτα παιχνίδια επικρίθηκε ιδιαίτερα από τα πορτογαλικά ΜΜΕ λόγω της συμπεριφοράς του προς τους Ισλανδούς, αλλά και για την απώλεια του πέναλτι στο ματς με την Αυστρία. «Αν κερδίσουμε ξανά πέναλτι ο Ρονάλντο θα είναι και πάλι αυτός που θα το εκτελέσει και τότε θα σκοράρει» είπε ο Σάντος μετά το παιχνίδι με την Αυστρία. Ο Ρονάλντο «απάντησε» με το σπουδαίο παιχνίδι κόντρα στην Ουγγαρία (δύο γκολ και μία ασίστ), σκοράροντας στη διαδικασία των πέναλτι με την Πολωνία και ανοίγοντας το σκορ με κεφαλιά και καταπληκτικό επιτόπιο άλμα στο ματς με την Ουαλία.
Αντουάν Γκριζμάν
Ο σούπερμαν των τρικολόρ

Με οδηγό τον Αντουάν Γκριεζμάν, και τον αέρα της διοργανώτριας, η Γαλλία έφτασε στον τελικό του Euro 2016 αποκλείοντας στα νοκ άουτ παιχνίδια Ιρλανδούς (2-1), Ισλανδούς (5-2) και Γερμανούς (2-0).
Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν δεν έφτασε χωρίς άγχος στον τελικό. Η αλήθεια είναι πως στη φάση των ομίλων πέρασε δύσκολες στιγμές μέχρι να νικήσει Ρουμανία (στην πρεμιέρα) και (ιδιαίτερα) τη μαχητική Αλβανία στο δεύτερο παιχνίδι.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα πράγματα έγιναν δύσκολα και στη φάση των 16 όταν η Ιρλανδία προηγήθηκε με το πέναλτι του Μπρέιντι και οι «Μπλε» έψαχναν την ανατροπή. Ο Γκριεζμάν ήταν ο άνθρωπος που «καθάρισε» το ματς με δύο γκολ σε ένα τρίλεπτο! Κάτι ανάλογο έγινε και στο ματς με την Αλβανία. Ο Ντεσάν είχε αφήσει εκτός τον 25χρονο επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τον έριξε στο παιχνίδι στο 68′, η Γαλλία έγινε πιο επιθετική και στο 90′ ήταν αυτός που «έσπασε» για πρώτη φορά την εξαιρετική έως εκείνο το σημείο αλβανική άμυνα λυτρώνοντας τη Γαλλία.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ντιντιέ Ντεσάν μπορεί να στάθηκε τυχερός, με την τιμωρία των Καντέ και Ραμί. Το 4-3-3 που χρησιμοποιούσε μέχρι το παιχνίδι με τους Ιρλανδούς δεν «έβγαινε» απόλυτα. Κόντρα στην Ισλανδία άλλαξε το σύστημα χρησιμοποιώντας το 4-2-3-1, με τον Ζιρού στην κορυφή της επίθεσης. Η Γαλλία νίκησε 5-2 και ο γάλλος τεχνικός δεν άλλαξε τίποτα και στο ματς με τους Γερμανούς. Κι εκεί όμως στάθηκε τυχερός, καθώς ο Γιοακίμ Λεβ είχε αρκετές ελλείψεις, με την απουσία των τραυματιών Γκόμεζ και Κεντίρα, αλλά και του τιμωρημένου στόπερ Ματς Χούμελς. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήρθε και ο τραυματισμός του Μπόατενγκ.
Ο Αντουάν Γκριεζμάν από τα 13 του χρόνια αναγκάστηκε να αποχωριστεί τους γονείς του και να ζήσει μόνος του, στη Χώρα των Βάσκων, καθώς ήταν στις ακαδημίες της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Τον είχε ανακαλύψει ένας σκάουτερ της ομάδας, ο Ερικ Ολατ. Κάπως έτσι άρχισε να κινείται στο ποδοσφαιρικό σύστημα. «Υπήρχαν βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ και έκλαιγα», παραδέχθηκε χρόνια αργότερα, «σε αυτή την ηλικία δεν μπορείς να αντιληφθείς τι σημαίνει να ζεις μόνος». Κάπως έτσι άρχισε η καριέρα του ανθρώπου που οδηγεί τη Γαλλία προς το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιο (έχουν προηγηθεί η κατάκτηση του τίτλου το 1984 και το 2000). Ο 25χρονος επιθετικός έγινε βασικό στέλεχος της Σοσιεδάδ και η Ατλέτικο Μαδρίτης πλήρωσε 43 εκατ. ευρώ για να τον φέρει από το Σαν Σεμπαστιάν στο Βιθέντε Καλντερόν. Και εκεί, στην ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε, έγινε γρήγορα ηγέτης.

«Είναι ο μικρούλης της ομάδας που μας δίνει έξτρα δύναμη»
παραδέχθηκε ο φορ της Γαλλίας Ολιβιέ Ζιρού.
Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ στο Μιλάνο ο 25χρονος Γάλλος είχε αστοχήσει σε πέναλτι στην κανονική διάρκεια. Ομως, επέμενε και ήθελε τη ρεβάνς. «Πραγματικά, ήθελα να εκτελέσω ένα πέναλτι σε ένα μεγάλο παιχνίδι όπως ήταν ο ημιτελικός με τη Γερμανία. Ημουν ήρεμος, δεν μπορούσα να αστοχήσω δεύτερη φορά» εξήγησε ο Γκριεζμάν για τη φάση του πέναλτι στον ημιτελικό με το οποίο η Γαλλία πήρε προβάδισμα. «Τώρα είμαστε όλοι χαρούμενοι, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εχουμε ακόμα ένα παιχνίδι, τον τελικό, και πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» πρόσθεσε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ