ΑΤΛΑΝΤΑ, Του απεσταλμένου μας


ΔΙΑΚΟΣΙΑ μέτρα από το ξενοδοχείο «Μαρκί Μάριοτ», όπου η ελληνική αποστολή ­ παρουσία και του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αντ. Φούρα ­ γιόρταζε το χρυσό μετάλλιο του Πύρρου Δήμα, σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη στο Ολυμπιακό Πάρκο, που συγκλόνισε την Ατλάντα. Η γιορτή είχε τελειώσει μόλις 10 λεπτά προτού σημειωθεί η έκρηξη, στη 1.20 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), και τα μέλη της ελληνικής αποστολής και οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον δρόμο της επιστροφής για τα ξενοδοχεία τους.


Την ίδια ώρα, στο Ολυμπιακό Πάρκο, στην «καρδιά» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, εκατοντάδες επισκέπτες παρακολουθούσαν μια συναυλία. Ξαφνικά, το ξεφάντωμα μετατράπηκε σε πόνο και πανικό. Η ισχυρότατη έκρηξη έγινε σε καλάθι απορρημάτων μέσα στο πάρκο, δίπλα από τη σκηνή. Τα τζάμια των κτιρίων έσπασαν και το πανικόβλητο πλήθος προσπαθούσε να σωθεί με κάθε τρόπο. Πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες «έζωσαν» μέσα σε λίγα λεπτά την περιοχή και προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη και να βοηθήσουν τους τραυματίες.


Την έκρηξη και τον πανικό που ακολούθησε κατέγραψαν οι κάμερες του γερμανικού καναλιού ARD, καθώς εκείνη τη στιγμή ένας από τους σχολιαστές του έπαιρνε συνέντευξη από τη διάσημη αμερικανίδα κολυμβήτρια Τζάνετ Εβανς. Η αθλήτρια έφυγε τρέχοντας, ενώ ο γερμανός δημοσιογράφος βγήκε στον δρόμο για να περιγράψει την κατάσταση. Και ενώ δεκάδες τραυματίες βρίσκονταν στο έδαφος αιμόφυρτοι, τα ασθενοφόρα του Ολυμπιακού Χωριού ήταν άφαντα (καθώς οι Αγώνες είχαν τελειώσει) επιτείνοντας το κομφούζιο! Τελικά έσπευσαν τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων της Ατλάντα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις στη μεταφορά των τραυματιών και στην παροχή πρώτων βοηθειών.


Οι αρχές ασφαλείας της Ατλάντα εξετάζουν όλες τις εκδοχές, ωστόσο πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο και για τρομοκρατικό χτύπημα, που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι 32.000 αστυνομικοί και κομάντος του στρατού που έχουν αναλάβει τη φρούρηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δημοσιογράφοι, αθλητές και επισκέπτες αναγκάζονται να ζουν και να κινούνται κάτω από ασφυκτικό κλοιό αστυνόμευσης. Παρά ταύτα, η χθεσινή έκρηξη προκαλεί έντονες ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς άρχισαν και οι αγώνες του στίβου, οι οποίοι συγκέντρωσαν την πρώτη ημέρα 85.000 θεατές στο στάδιο, ενώ από τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Πάρκου (όπου βρίσκονται εστιατόρια, μπαρ, κιόσκια, εξέδρες μουσικών εκδηλώσεων και εκθετήρια) περνούν καθημερινά 200.000 – 300.000 επισκέπτες.