Η Ουαλία στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, προκρίθηκε στους ημιτελικούς επικρατώντας 3-1 του Βελγίου.

Στον προημιτελικό της Λιλ οι Βέλγοι προηγήθηκαν με τον Ναϊνγκολάν στο 13΄, όμως οι Ασλεϊ Γουϊλιαμς (30΄), Ρόμπσον-Κανού (55΄) και Βόουκς (86΄) έστειλαν τους «Δράκους» στου Κρις Κόουλμαν στους «4» όπου περιμένει η Πορτογαλία, την προσεχή Τετάρτη στη Λιόν.

Με τρεις αλλαγές στην ενδεκάδα το Βέλγιο, καθώς ο Ζορντάν Λουκάκου (αδελφός του Ρομελού), ο Ντεναγέρ και ο Καράσκο επελέγησαν στο αρχικό σχήμα. Αντίθετα, η μοναδική «πινελια» του Κρις Κόουλμαν σε σχέση με το ματς εναντίον της Σλοβακίας, ήταν ο Ρόμπσον-Κανού αντί του Βόουκς στην επίθεση. Κι αυτό έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό.

Το Βέλγιο ξεκίνησε με τρόπο… εκρηκτικό, κλείνοντας τους Ουαλούς στην περιοχή τους και χάνοντας απίθανη τριπλή ευκαιρία στο 7΄. Οι Καράσκο, Μενιέ, Αζάρ προσπαθησαν διαδοχικά να σκοράρουν, όμως ο Χένεσεϊ και οι αμυντικοί κράτησαν την εστία απαραβίαστη. Κανένας, όμως, δεν μπόρεσε να αντιδράσει στο 13΄ όταν ο Ράτζα Ναϊνγκολάν εξαπελυσε… πύραυλο από απόσταση 20 μέτρων και «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα. Με ελαφρώς υπεροπτική προσέγγιση στη συνέχεια οι Βέλγοι, έδωσαν το δικαίωμα στους «Δράκους» να ισορροπήσουν το ματς και με ηγέτη τον Ααρον Ράμσεϊ να γίνονται απειλητικοί. Ο μέσος της Αρσεναλ ήταν συγκλονιστικός στο ρόλο του οργανωτή και κάθε φορά που περνούσε η μπάλα από τα πόδια του, προέκυπτε κίνδυνος για τον Κουρτουά.

Από δική του πάσα ο Τέιλορ προσπάθησε να νικήσει τον πανήψυλο γκολκίπερ ο οποίος απέκρουσε στο 26΄. Ομως, πέντε λεπτά αργότερα ο Ράμσεϊ εκτέλεσε κόρνερ και ο Ασλεϊ Γουϊλιαμς με κεφαλιά ισοφάρισε. Ο αρχηγός σκόραρε για δεύτερη φορά, αλλά ουσιαστικά ήταν πρώτη αφού το προηγούμενο γκολ ήταν σε ένα… άγραφο φιλικό με το Λουξεμβούργο πριν από έξι χρόνια.

Στο 55΄ ξανά ο Ράμσεϊ «τάισε» τον Ρόμπσον-Κανού ο οποίος έκανε μια κίνηση που ήδη έχει γίνει highlight και σίγουρα θα κάνει το γύρο του κόσμου. Με μια ντρίπλα «άδειασε» τρεις Βέλγους -θα νομίζε κανείς ότι κάποιους τους… τράβηξε στην αντίθετη πλευρά- και με άνεση πλάσαρε στη γωνία του Κουρτουά. 2-1 και το θαύμα ερχόταν κοντά. Σοκαρισμένοι οι Βέλγοι, άρχισαν να ψάχνουν με «καμινάδες» τον Φελαϊνί και δεν μπορούν παρά να τα έχουν με τον εαυτό τους, έστω κι αν διαμαρτύρονται (δικαίως) για πέναλτι στον Ναϊνγκολάν στο 83΄. Αμέσως μετά, στο 86΄ ο Βόουκς με κεφαλιά μετά από σέντρα του Γκάντερ έγραψε το τελικό 3-1 και έστειλε την Ουαλία στα ουράνια. Μοναδικό μελανό σημείο στο ουαλικό «θαύμα», η τιμωρία των Ράμσεϊ, Μπεν Ντέιβις που συμπλήρωσαν κάρτες και χάνουν τον ημιτελικό με την Ουαλία.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μπεν Ντέιβις, Γκάντερ, Τσέστερ, Ράμσεϊ, Γκάντερ- Φελαϊνί, Αλντερβάιρελντ

ΟΥΑΛΙΑ (Κρις Κόουλμαν): Χένεσεϊ, Νιλ Τέιλορ, Τσέστερ, Άσλεϊ Γουίλιαμς, Μπεν Ντέιβις, Γκάντερ, Λέντλεϊ (78΄ Κινγκ), Τζο Άλεν, Ράμσεϊ (90΄ Κόλινς), Μπέιλ, Ρόμπσον-Κάνου (80΄ Βόουκς)

ΒΕΛΓΙΟ (Μαρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Μενιέ, Αλντερβάιρελντ, Ντιναγέρ, Ζορντάν Λουκάκου (75΄ Μέρτενς), Ναϊνγκολάν, Βιτσέλ, Ντε Μπράιν, Καράσκο (46΄ Φελαϊνί), Αζάρ, Ρομελού Λουκάκου (83΄ Μπατσουαγί).