Ηταν δεδομένο ότι το εφετινό καλοκαίρι θα ήταν ξεχωριστό και λίγο περίεργο για τον Ολυμπιακό. Βλέπετε, από μόνο του το γεγονός της ύπαρξης προκριματικών αγώνων για την (άλλοτε δεδομένη) είσοδο στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελούσε είδηση και ήταν η πρώτη φορά που θα συνέβαινε επί θητείας Βαγγέλη Μαρινάκη.
Παράλληλα η βόμβα που έσκασε προτού καν συμπληρωθούν δύο 24ωρα από την προετοιμασία της ομάδας στην Αυστρία και είχε να κάνει με τη διακοπή της συνεργασίας με τον πορτογάλο τεχνικό Μάρκο Σίλβα δημιούργησε επίσης αίσθηση, μαζί με αλυσιδωτές εξελίξεις.
Το πρόσημο που αφήνει ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Δεν είναι μόνο ότι επί των ημερών του οι πρωταθλητές έσπασαν όλα τα ρεκόρ (πιο γρήγορης κατάκτησης του τίτλου, συνεχόμενων νικών από την πρεμιέρα της Λίγκας, σερί νικών γενικότερα κ.λπ.).
Καθιέρωσε τον Κώστα Φορτούνη, αναδεικνύοντάς τον κορυφαία προσωπικότητα όχι μόνο της ομάδας αλλά ολόκληρου του πρωταθλήματος. Διότι διέγνωσε το ταλέντο του και δεν έδειξε εμπάθεια επειδή δεν ήταν ξένος.
Οταν μάλιστα έκρινε (από κάποια συμπεριφορά του νεαρού μεσοεπιθετικού) ότι έπρεπε να τον νουθετήσει, τον τοποθέτησε στον… πάγο για λίγο καιρό και στη συνέχεια ο Φορτούνης «πετούσε».
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και ενώ ο Ολυμπιακός είχε «κλειδώσει» τον τίτλο στο πρωτάθλημα από τον Φεβρουάριο, μόλις αποκλείστηκε και από το Γιουρόπα Λιγκ, δεν παρουσίασε (στα εναπομείναντα παιχνίδια του στη Σούπερ Λίγκα) την εικόνα αποσύνθεσης που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Ως το φινάλε ήταν ανταγωνιστικός και δεν χαλάρωσε ούτε στα δύο-τρία τελευταία παιχνίδια, τα οποία τα κέρδιζε με τεσσάρες και πεντάρες.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ οδήγησε τον Ολυμπιακό σε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του με την πρώτη νίκη στην Αγγλία, και μάλιστα στο Λονδίνο, επί της Αρσεναλ, στάθηκε ανταγωνιστικά κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (δέχθηκε δύο γκολ στις καθυστερήσεις στο 3-0 του Πειραιά) και νίκησε δύο φορές την Κροάσια συγκεντρώνοντας εννέα βαθμούς. Δεν κατάφερε όμως να πάρει τελικά την πρόκριση.
Από την άλλη πλευρά, είχε κάποιες εμμονές κυρίως με παίκτες που δεν είχε επιλέξει ο ίδιος, με κορυφαίες περιπτώσεις αυτές του Καμπιάσο (κυρίως) και του Πουλίδο. Ο Αργεντίνος ήταν ο κορυφαίος παίκτης του στον αγώνα με την Αρσεναλ και γενικά όποτε τον χρησιμοποιούσε τον έβγαζε ασπροπρόσωπο. Δεν τον έβαλε στην κρίσιμη ρεβάνς με την Αρσεναλ αλλά και στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ.
Αν και είχε διάρκεια η ομάδα του στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ, στους «τελικούς» απέτυχε παταγωδώς. Πήγαινε για τρία αποτελέσματα με την Αρσεναλ στο «Γ. Καραϊσκάκης» (οι πρωταθλητές προκρίνονταν ακόμη και με ήττες με 1-0 και 2-1), αλλά ηττήθηκε με 3-0 με πολύ κακό –τεχνικά –παιχνίδι, ενώ ακόμη πιο οδυνηρός ήταν ο αποκλεισμός από την Αντερλεχτ (στην παράταση) στο Γιουρόπα Λιγκ. Τέλος στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, τον οποίο επίσης έχασε ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα, οι Πειραιώτες έκαναν με διαφορά τη χειρότερή τους εμφάνιση στη χρονιά χωρίς να μπορούν να αλλάξουν ούτε πάσα!
Σαφώς και έπαιξε ρόλο η αποχή τους για έναν μήνα από την αγωνιστική δράση (λόγω όλων των γνωστών γεγονότων που είχαν αναβάλει τον τελικό), όμως ο Σίλβα ήταν εντελώς εκτός φόρμας αφήνοντας εκτός του βασικού σχήματος τόσο τους δύο οργανωτές του (Καμπιάσο – Ντομίνγκες) όσο και τους λιγοστούς Ελληνες –πλην Φορτούνη –που νιώθουν και γνωρίζουν πολύ καλύτερα τη σημασία τέτοιων ελληνικών ντέρμπι.
Οσο σίριαλ είχε γίνει ο ερχομός του νέου «Special One» (παρατσούκλι που του έχουν βγάλει οι συμπατριώτες του, οι οποίοι μάλιστα τον ψήφισαν ως τον κορυφαίο πορτογάλο προπονητή που δούλεψε στο εξωτερικό αυτή τη σεζόν), καθώς υπήρχε αυτή η διαμάχη με τη διοίκηση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, που καθυστέρησε την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τόσο ξαφνικά έφυγε, προτού καλά καλά συμπληρώσει χρόνο στην ομάδα.


Οι φήμες για τη Νότιγχαμ Φόρεστ το κλειστό γυμναστήριο και το κολυμβητήριο του Ερασιτέχνη
Τα σχέδια και οι εξαγγελίες Μαρινάκη

Η φημολογούμενη ανάμειξη του προέδρου των πρωταθλητών στη Νότιγχαμ Φόρεστ σχολιάστηκε από πολλούς ποικιλοτρόπως, θεωρώντας ότι έπαιξε ρόλο και η απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
Επίσης η στενή συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την κινεζική εταιρεία COSCO, που έχει αποκτήσει τη λειτουργία του εμπορικού λιμανιού, πυροδότησε και σενάρια περί συνεργασίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τους Κινέζους και για τον Ολυμπιακό, ως αποτέλεσμα μιας κορυφαίας επένδυσης.
Ο πρόεδρος των Ερυθρολεύκων όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν φεύγει από την ομάδα της καρδιάς του και ότι απλώς θέλει κάθε φορά το καλύτερο δυνατό για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό.
Μάλιστα η πρόσφατη εξαγγελία του (η οποία αν υλοποιηθεί θα αποτελέσει σταθμό για τον σύλλογο) περί κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου και κλειστού κολυμβητηρίου με δικά του χρήματα, σε οικόπεδο δίπλα στο «Καραϊσκάκη», όπου θα στεγάσει όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη, δείχνει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήρθε στον Ολυμπιακό για να μείνει.
Το μεγάλο του στοίχημα τώρα για τη νέα χρονιά είναι να προκριθεί στα τέλη Αυγούστου ο Ολυμπιακός στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ, μέσω των διπλών προκριματικών (3ος προκριματικός και πλέι οφ πρωταθλητών), και στη συνέχεια να ολοκληρωθεί το πλάνο των μεταγραφών εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος αλλά και των αγώνων στους ομίλους, εφόσον ο πρωταθλητής Ελλάδος έχει προκριθεί σε αυτούς.
Είναι δεδομένο ότι αλλιώς θα ολοκληρωθεί ο μεταγραφικός σχεδιασμός με πιθανή πρόκριση και αλλιώς σε περίπτωση ενός σοκαριστικού αποκλεισμού.
Θυμίζουμε για παράδειγμα ότι πέρυσι ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε για πρώτη φορά τόσο νωρίς τον μεταγραφικό σχεδιασμό του με όλους τους ξένους και έλληνες παίκτες και ο διπλός ευρωπαϊκός αποκλεισμός από την Μπριζ και (κυρίως) την απίθανη Καμπάλα ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στον προϋπολογισμό της ομάδας.
Συνεπώς η ευρωπαϊκή πορεία μέσα σε έναν μήνα (τέλη Ιουλίου με τέλη Αυγούστου) θα κρίνει το μεταγραφικό μέλλον του Ολυμπιακού που έχει ήδη «κάβα» κοντά στα 10 εκατ. ευρώ από την πώληση του Ρομπέρτο στην Εσπανιόλ (3,5 εκατ. πήρε από τους Ισπανούς και γλίτωσε περίπου άλλα 7 εκατ. που θα έπρεπε να δώσει στον παίκτη την τελευταία διετία του συμβολαίου του, μαζί με την Εφορία).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ