Φτωχή θα είναι η εκπροσώπηση της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας στα γήπεδα της Γαλλίας. Πέραν της απουσίας του εθνικού συγκροτήματος, το οποίο απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά του να συνεχίσει την πορεία των συνεχόμενων παρουσιών σε μεγάλες διοργανώσεις, λίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα εξασφάλιζαν τη συμμετοχή τους στο Euro ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην ελληνική Σούπερ Λίγκα.
Ως «ντεμί» περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί ο σουηδός γκολκίπερ Ρόμπιν Ολσεν, ο οποίος ξεκίνησε τη χρονιά στον ΠΑΟΚ αλλά την ολοκλήρωσε στη δανέζικη Κοπεγχάγη στην οποία και πλέον ανήκει. Ας δούμε ποιοι είναι οι άλλοι 5 παίκτες ομάδων της ελληνικής πρώτης κατηγορίας οι οποίοι εξασφάλισαν την παρουσία τους στις τελικές αποστολές εθνικών ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Euro 2016 και πώς το κατάφεραν τελικά.
Μάρκους Μπεργκ – Σουηδία (Παναθηναϊκός)


Ακόμη και εν μέσω μιας σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα του ιδίου αγωνιστικά, της ψυχολογίας του αλλά και της ίδιας της ομάδας, ο 29χρονος Μάρκους Μπεργκ κατάφερε να βρει 19 φορές δίχτυα αγωνιζόμενος σε 34 επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα του ΠΑΟ, διατηρώντας έτσι τη θέση του στην Εθνική Σουηδίας. Μάλιστα, προβλέπεται να είναι βασικός στο πλευρό του σπουδαίου Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς ο οποίος θέλει έναν επιθετικό τέτοιας πάστας στο πλευρό του προκειμένου να κινείται πιο ελεύθερα και επομένως να αποδίδει καλύτερα. Δεν απέχει επίσης και πολύ από την αλήθεια η επιθυμία του Παναθηναϊκού να διαπρέψει ο Μπεργκ στα γήπεδα της Γαλλίας μήπως και προκύψει μια χρυσοφόρος πώληση για την ομάδα, η οποία θα τη βοηθήσει να κινηθεί πιο δραστήρια στο θερινό μεταγραφικό παζάρι. Αλλωστε σε δύο μήνες ο Σουηδός συμπληρώνει το 30ό έτος της ηλικίας του, οπότε στενεύουν ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για μεταγραφή σε σύλλογο που θα του παράσχει τη δυνατότητα να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Διεθνείς παρουσίες:
37 συμμετοχές, 10 γκολ με την Εθνική Ανδρών.
Ρόμπερτ Μακ – Σλοβακία (ΠΑΟΚ)


Ο 25χρονος μεσοεπιθετικός/εξτρέμ του ΠΑΟΚ μεταβαίνει στη Γαλλία έχοντας διαγράψει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του. Με 20 γκολ σε 46 συμμετοχές (μεταξύ των οποίων 9 τέρματα σε 12 ευρωπαϊκά παιχνίδια), ο Σλοβάκος ανέβασε πολύ υψηλά τις μετοχές του και ασφαλώς εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην αποστολή της εθνικής ομάδας της χώρας του, στην οποία άλλωστε είναι ενεργό μέλος από το 2013. Η αγωνιστική εκτόξευση του Ρόμπερτ Μακ καθιστά σχεδόν βέβαιη τη μεταπήδησή του σε κλαμπ το οποίο θα αγωνίζεται σε ανώτερο ποιοτικά και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης. Κάτι το οποίο φημολογείται ότι μπορεί να συμβεί και αρκετά άμεσα, είτε κατά τη διάρκεια, ίσως όμως και πριν από την έναρξη της διοργάνωσης.

Διεθνείς παρουσίες:
26 συμμετοχές, 7 γκολ με την Εθνική Ανδρών.
Εργκις Κάτσε – Αλβανία (ΠΑΟΚ)


Ηταν μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδος για τον 23χρονο αμυντικό μέσο του Δικεφάλου του Βορρά, του δεύτερου ποδοσφαιριστή που θα εκπροσωπήσει (και) την ομάδα της Θεσσαλονίκης στα γήπεδα της Γαλλίας. Ο Εργκις Κάτσε είχε αρχίσει να βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα πριν από δύο σεζόν καθώς η απόφασή του να επιλέξει την Εθνική Αλβανίας και κάποιες σχετικές με αυτήν συμπεριφορές του δεν άρεσαν σε μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ, ενώ τη χρονιά που ολοκληρώθηκε υπήρχαν πολλά κενά διαστήματα για εκείνον, λόγω του ότι ο πρώην τεχνικός της ομάδας κ. Ιγκόρ Τούντορ δεν του έδειχνε εμπιστοσύνη. Βρήκε ξανά τον ρόλο του επί των ημερών του κ. Βλάνταν Ιβιτς στον πάγκο της ομάδας και «κλείδωσε» την παρουσία του στην τελικά 23άδα της Αλβανίας.

Διεθνείς παρουσίες:
15 συμμετοχές, 2 γκολ με την Εθνική Ανδρών.
Τζίμι Ντουρμάζ – Σουηδία (Ολυμπιακός)


Στην αφετηρία της σεζόν ήταν ο πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση από την ομάδα του λιμανιού. Η μεταγραφή του σε σύλλογο της Τουρκίας αρχικώς θεωρούνταν ως δεδομένη, ενώ όταν αυτή δεν επιτεύχθηκε, λόγω οικονομικών διαφορών, ο διεθνής εξτρέμ είδε τον προπονητή του ΟΣΦΠ κ. Μάρκο Σίλβα να τον αφήνει εκτός της λίστας με τους ποδοσφαιριστές που θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ! Ολα φαίνονταν να κυλούν στραβά και ανάποδα για τον Τζίμι Ντουρμάζ ο οποίος έπρεπε να βρει τρόπο να αγωνιστεί προκειμένου να διατηρήσει τις ελπίδες του να παίξει στο Euro. Εσκυψε το κεφάλι, δούλεψε σωστά και άλλαξε τη γνώμη του προπονητή του, έχοντας μάλιστα ουσιαστική συμβολή στην πορεία της ομάδας προς την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος (23 ματς – 7 τέρματα).

Διεθνείς παρουσίες:
31 συμμετοχές, 2 γκολ με την Εθνική Ανδρών.
Αντι Λίλα – Αλβανία (ΠΑΣ Γιάννινα)


Ο πολυσύνθετος Αντι Λίλα είναι μια σταθερή αξία τόσο για την ηπειρωτική ομάδα όσο ασφαλώς και για την εθνική της χώρας του. Η ικανότητά του να προσφέρει από πέντε διαφορετικές θέσεις (στόπερ, αριστερός και δεξιός μπακ, αμυντικός μέσος και δεξιός χαφ) τον καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο σε κάθε προπονητή που έχει την τύχη να συνεργάζεται μαζί του. Δεν είναι σταρ, είναι όμως ικανός, έμπειρος και παίκτης που παίζει για την ομάδα προσφέροντας αξιόπιστες υπηρεσίες σε όποια θέση του ζητηθεί. Πάντως ο ιταλός τεχνικός της Αλβανίας κ. Τζιάνι ντε Μπιάζι τον χρησιμοποιεί κυρίως ως δεξί χαφ-εξτρέμ.

Διεθνείς παρουσίες:
58 συμμετοχές, 0 γκολ με την Εθνική Ανδρών.


Ενα Euro γεμάτο ταλέντο
Οι νέοι που θέλουν να γίνουν σταρ στα γαλλικά γήπεδα

Είναι αρκετοί οι ποδοσφαιριστές που έχουν ήδη πείσει τη διεθνή ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, μέσα από την παρουσία τους σε ισχυρές ομάδες των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, ότι είναι ικανοί να ξεχωρίσουν σε κορυφαίο επίπεδο. Ωστόσο οι διοργανώσεις που αφορούν τις εθνικές ομάδες και φέρουν το βάρος του εθνοσήμου στο στήθος, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Σε αυτές τις καταστάσεις απαιτούνται ακόμη περισσότερο οι ηγετικές προεκτάσεις κάθε ποδοσφαιρικής προσωπικότητας που ξεχωρίζει για το ταλέντο της. Ο 24χρονος γάλλος επιθετικός Αντουάν Γκριεζμάν, επί παραδείγματι, είχε μικρή παρουσία στο Μουντιάλ του 2014, ωστόσο σήμερα αντιμετωπίζεται από τους Τρικολόρ ως ο ποδοσφαιριστής που θα πρέπει να κάνει τη διαφορά στα γήπεδα της χώρας. Πολύ μεγαλύτερη η απαίτηση από το να είσαι η αιχμή του δόρατος σε μια ομάδα με μαχητικό στυλ που ψάχνει τις υπερβάσεις, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης.
Η οικοδέσποινα Γαλλία είναι ούτως ή άλλως το εθνικό συγκρότημα με τους περισσότερους ταλαντούχους παίκτες, αστέρια νεαρά σε ηλικία που ψάχνουν την ευκαιρία τους να λάμψουν. Δύο παραδείγματα μόνο είναι ο 20χρονος επιθετικός Αντονί Μαρσιάλ, ο οποίος προσέφερε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πολύ περισσότερα από όσα ο πλέον αισιόδοξος οπαδός της ομάδας θα περίμενε μόλις στην πρώτη σεζόν του στην Πρέμιερ Λιγκ, και ο δαιμόνιος εξτρέμ Κίνγκσλεϊ Κομάν έκανε σπουδαία ματς με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, αγωνιζόμενος (άκουσον άκουσον!) ως δανεικός από τη Γιουβέντους, την οποία μάλιστα «σκότωσε» με δικό του τέρμα στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ταλαντούχων παικτών οι οποίοι ήδη έχουν κάνει αίσθηση στην Πρέμιερ Λιγκ εντοπίζονται και στο ρόστερ της ανανεωμένης Αγγλίας. Ο προερχόμενος από τα φυτώρια της Τότεναμ Χάρι Κέιν αναγνωρίζεται στα 22 του ως ο κορυφαίος άγγλος στράικερ αφού πλέον ο Γουέιν Ρούνι έχει μεταλλαχθεί σε έναν all around επιθετικό. Ο συμπαίκτης τους στους Σπερς, ο 20χρονος επιτελικός μέσος Ντέλε Αλι, ήταν η έκπληξη της σεζόν καθώς μόλις στην πρώτη χρονιά του στη μεγάλη κατηγορία έγινε βασικός και καθοριστικός σε πολλά ματς σε μια ομάδα που διεκδίκησε ανέλπιστα τον τίτλο ως τις τελευταίες αγωνιστικές. Υπάρχει ασφαλώς και ο μόλις 18 ετών επιθετικός της Μ. Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος θα λάβει μέρος στη διοργάνωση ως ο νεαρότερος παίκτης μεταξύ όλων που θα συμμετάσχουν σε αυτήν!
Πολύς ντόρος γίνεται ασφαλώς για τον 18χρονο πορτογάλο κεντρικό χαφ Ρενάτο Σάντσεζ, ο οποίος μετά την τρομερή σεζόν του με την Μπενφίκα, ως ο ακρογωνιαίος λίθος στη μεσαία γραμμή της, πήρε μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου και φαίνεται ότι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Φερνάντο Σάντος για μια θέση στο βασικό σχήμα. Της προσοχής μας αξίζουν επίσης ο 19χρονος ελβετός επιθετικός Μπριλ Εμπολό, ο 21χρονος στράικερ του Βελγίου Ντιβόκ Ορίτζι, συνομήλικος συμπατριώτης του Τζόρνταν Λουκακού, αριστερός μπακ με χαρακτηριστικά Ρομπέρτο Κάρλος, ο 18χρονος μικροσκοπικός τούρκος εξτρέμ Εμρέ Μορ και ο 21χρονος πολωνός μέσος Κάρολ Λινέτι.

Δείτε το πρόγραμμα των ομίλων Euro 2016 UEFA France

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ