Τρεις ομάδες, τρεις πόλεις, τρεις μεγάλες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Τα ίδια λάθη, η ίδια τραγική κατάληξη. Από τη δόξα, τους τίτλους και τα ποδοσφαιρικά μεγαλεία, η Λάρισα, ο Αρης και ο ΟΦΗ ξέπεσαν στα τάρταρα των μικρών κατηγοριών. Πέρασαν χρόνια δύσκολα και σκληρά, βίωσαν την εγκατάλειψη και την απαξίωση αλλά αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους και επιστρέφουν δυναμικά στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της χώρας. Αρκεί να διδαχθούν από τα λάθη του (πρόσφατου) παρελθόντος…
Ο θρίαμβος των «Βυσσινί»


Πέντε χρόνια έλειψε από τη Σούπερ Λίγκα η Λάρισα. Η μία και μοναδική ομάδα της περιφέρειας που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, χρεοκόπησε, έφτασε μέχρι τη Γ’ Εθνική, βρέθηκε προ της διάλυσης. Κρατήθηκε όρθια όμως κυρίως χάρη στη δυναμική που της δίνουν οι χιλιάδες φανατικοί οπαδοί της. Η επάνοδος της ΑΕΛ στη μεγάλη κατηγορία έχει και στοιχεία ρομαντισμού διότι φέρει την υπογραφή ενός ανθρώπου που έχει συνδυάσει το όνομά του με σπουδαίες στιγμές της «βασίλισσας του κάμπου». Ο Σάκης Τσιώλης, ο οποίος ως παίκτης μεγαλούργησε με τους «Βυσσινί», ανέλαβε την τεχνική ηγεσία τον περασμένο Φεβρουάριο και οδήγησε την ομάδα στη φυσική της θέση. «Ηταν μια ιερή υποχρέωση η άνοδος με την ΑΕΛ. Νιώθω υπερήφανος που έζησα τρεις μεγάλες στιγμές με τη Λάρισά μου. Το Κύπελλο Ελλάδας του ’85, το πρωτάθλημα του ’88 και την τωρινή επιστροφή» τόνισε ο 56χρονος τεχνικός, ο οποίος μιλώντας για το φαινόμενο ΑΕΛ εξήγησε ότι «δεν είναι απλά μια ομάδα για την πόλη της Λάρισας. Είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. Είναι μια ομάδα την οποία όλοι αισθάνονται σαν την οικογένειά τους».
Η εφετινή ΑΕΛ στηρίχθηκε στο καλό σύνολο και στο ομαδικό πνεύμα, δίχως να διαθέτει μεγάλα ονόματα στο ρόστερ της. Στην προκειμένη περίπτωση μάλλον ο σουπερστάρ του συλλόγου είναι ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος έπειτα από πολυετείς προσπάθειες γεύθηκε το νέκταρ της χαράς στον χώρο του ποδοσφαίρου. «Είναι μια ημέρα δικαίωσης για τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους οπαδούς της ΑΕΛ. Πετύχαμε την πιο καθαρή άνοδο στην ιστορία της Β’ Εθνικής. Ηταν το κύκνειο άσμα του συστήματος. Οταν πήρα την ομάδα γνώριζα την ιστορία, τη δυναμική και τις προοπτικές της. Η ΑΕΛ ανήκει δικαιωματικά στη μεγάλη κατηγορία» δήλωσε την επομένη της φιέστας ανόδου στην εφημερίδα «Ελευθερία».
Ο Αρης ξανά ψηλά


Ο υποβιβασμός από τη Σούπερ Λίγκα το 2014 ήταν οδυνηρός για τον Αρη αλλά η απόφαση της τότε διοίκησης να πτωχεύσει την ΠΑΕ προκειμένου να επανεκκινήσει από τη Γ’ Εθνική προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο πρεστίζ του ιστορικού συλλόγου, που λίγο έλειψε να διαλυθεί όταν την περασμένη σεζόν απέτυχε να προβιβαστεί στη Β’ Εθνική. Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η διοίκηση του Θόδωρου Καρυπίδη (προέδρου και της Βέροιας που αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα) προχώρησε στην πρόσληψη του «μπαρουτοκαπνισμένου» Νίκου Αναστόπουλου, ο οποίος έχοντας και τη στήριξη της δυναμικής κερκίδας των Κιτρίνων έχτισε μια καλή ομάδα που έκανε περίπατο στα αλώνια της Γ’ Εθνικής με απολογισμό 28 νίκες, τρεις ισοπαλίες, μόλις μία ήττα και ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 17 αγώνων στο φινάλε. «Η άνοδος ήταν αυτονόητη για τον Αρη. Ηταν μονόδρομος. Και ήρθε δίκαια. Βγήκαμε πρώτοι και με διαφορά μέσα στο γήπεδο. Ηταν το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει για την ιστορία και τους οπαδούς της ομάδας» είπε ο κόουτς Αναστόπουλος, ο οποίος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του συμπληρώνοντας ότι «τέτοιον καιρό του χρόνου θα μιλάμε για τη Σούπερ Λίγκα».
Στην εφετινή πορεία του Αρη συνέβαλλαν αρκετοί έμπειροι ποδοσφαιριστές με παραστάσεις από τη μεγάλη κατηγορία όπως είναι οι Μάουρο Πόι, Ανδρέας Τάτος, Πασχάλης Μελισσάς, Κώστας Κασναφέρης, Βασίλης Ρόβας κ.ά. Ωστόσο ξεχώρισε η εμβληματική μορφή του Ισπανού Σέρχιο Κόκε, ο οποίος επέστρεψε έπειτα από μια τετραετία για να συνεισφέρει στην αναγέννηση της ομάδας. «Είμαι αιώνια ευγνώμων σε αυτή την ομάδα και ελπίζω σύντομα να επιστρέψουμε εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται ο Αρης. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους οπαδούς μας» ανέφερε ο 33χρονος επιθετικός, ο οποίος ονειρεύεται να κλείσει την καριέρα του ως παίκτης των Κιτρίνων στη Σούπερ Λίγκα.


«Απόδραση» από τη Γ’ Εθνική
Ο ξέφρενος καλπασμός του Νιόπλια και η άνοδος

Τον Μάρτιο του 2015 –εννέα χρόνια μετά την υπαγωγή της ΠΑΕ ΟΦΗ στο άρθρο 44 –η διοίκηση του κρητικού συλλόγου ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας λόγω αδυναμίας να εξυπηρετηθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις. Η ιστορική ομάδα του Ηρακλείου δεν δήλωσε συμμετοχή ούτε στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής θέλοντας να αρχίσει ξανά από μηδενική βάση υπό νέα διοικούσα επιτροπή.
Στα μισά του δρόμου όμως η εφετινή πορεία στη Γ’ Εθνική έμοιαζε εφιαλτική. Μέχρι που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ο Νίκος Νιόπλιας, μια εμβληματική φυσιογνωμία στην ιστορία του Ομίλου Φιλάθλων Ηρακλείου. Υπό την καθοδήγηση του νταμπλούχου (2010) με τον Παναθηναϊκό κόουτς, ο ΟΦΗ πραγματοποίησε μια ξέφρενη πορεία 14 σερί αγώνων δίχως ήττα και πανηγύρισε την απομάκρυνση από τα… κάτεργα της Γ’ Εθνικής.

«Ηταν τέσσερις απίστευτοι μήνες. Δύσκολοι αλλά δημιουργικοί. Πετύχαμε τον στόχο μας και ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους αλλά δεν πετύχαμε κάτι φοβερό γιατί μιλάμε για τον ΟΦΗ και την ιστορία που κουβαλά»
δήλωσε ο 51χρονος προπονητής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της ομάδας του και της ΑΕΛ λέγοντας ότι «το μεγαλείο του ΟΦΗ και της Λάρισας δεν υπάρχει αλλού. Αυτό το επαρχιακό, το ζωντανό, το αγαπησιάρικο».
Πολλοί ήταν οι παίκτες που είχαν σημαντική συνεισφορά στην άνοδο αλλά ξεχώρισε η ηγετική προσωπικότητα του 39χρονου Ηλία Κώτσιου και του 41χρονου Κώστα Κιάσσου, ο οποίος πρωτοφόρεσε τη φανέλα του ΟΦΗ πριν από 22 χρόνια! «Νιώθω σαν να ξαναγεννήθηκα και ευχαριστώ τον Θεό που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Μακάρι να είμαι καλά, να παίξω για ακόμη έναν χρόνο» βροντοφώναξε την ημέρα της φιέστας ο αειθαλής μέσος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ