«Το μπαλκόνι του Αιγαίου» αποκαλείται –και όχι άδικα –η όμορφη πόλη της Κύμης, το στολίδι της Εύβοιας, καθώς η θέα προς τη θάλασσα (και όχι μόνο) είναι απίθανη. Οποιος βρεθεί σε αυτό το υπέροχο μέρος βλέπει πλέον καθαρά όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την Α1 μπάσκετ στην οποία θα συμμετέχει για πρώτη φορά ο ΓΣ Κύμης.
Μια ιστορία πραγματικά σαν παραμύθι με happy end για αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μια εξαετία από τον –νυν πρόεδρο της ομάδας –Αλέξανδρο Θεοδώρου και την τρελοπαρέα του που απλά ήθελαν να παίξουν μπάσκετ!
Προγραμματισμός


Ενδεχομένως για κάποιον που δεν γνωρίζει μπορεί πράγματι να μοιάζει με θαύμα αυτό που συντελείται στην μπασκετική Κύμη, το οποίο όμως εξήγησε στο «Βήμα» ο προπονητής που συνέδεσε το όνομά του με αυτό Βασίλης Μπρατσιάκος. Το αποκρυπτογραφεί:

«Είναι αποτέλεσμα ενός προγραμματισμού εδώ και χρόνια που κάναμε με τον πρόεδρο και μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά όταν βρεθήκαμε και μιλήσαμε είχαμε θέσει πλάνο για άνοδο στην Α1 από τότε που η ομάδα έπαιζε στο τοπικό»
λέει ο έμπειρος τεχνικός, που όταν κλήθηκε να αναλάβει την ομάδα στη Β’ ΕΣΚΑΣΕ (τοπικό) είχε μια παρέα που το μάτι όλων των μελών της γυάλιζε και η οποία είχε φτιάξει το τμήμα μπάσκετ το 2010 για να μπορούν να παίζουν λίγο πιο οργανωμένα το αγαπημένο τους άθλημα αντί τα απλά μονά.
Μάλιστα, αυτή η παρέα ανέβασε την ομάδα στην παρθενική της εμφάνιση από τη Γ’ κατηγορία του τοπικού στη Β’, αλλά ο νέος τεχνικός Βασίλης Μπρατσιάκος τους «έκοψε» τα πόδια.

«Είχαν τρέλα με το μπάσκετ, αλλά μετά τους περισσότερους αγώνες –πού τους έβρισκες, πού τους έχανες –ήταν στο αγαπημένο τους ουζερί, εκεί όπου είχαν ιδρύσει και το τμήμα μπάσκετ. Τους είπα ότι, αν θέλουμε η ομάδα να συνεχίσει να ανεβαίνει κατηγορίες, θα χρειαστεί ενίσχυση και ουσιαστικά δέχτηκαν ότι σιγά-σιγά οι ίδιοι δεν θα έχουν μεγάλη συμμετοχή».
Προς τιμήν τους και οι ίδιοι, με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο Αλέξανδρο Θεοδώρου, ξαναγύρισαν στα μονά και άφησαν τον κόουτς να κάνει τη δουλειά του όπως γνώριζε καλύτερα. Πέντε χρόνια μετά οι σαμπάνιες που άνοιξαν στην Κύμη ήταν για την άνοδο στην Α1, με νίκη επί του Φάρου Κερατσινίου, που είναι και το φαβορί να τους συνοδέψει ως δεύτερος μετά τα πλέι οφ, όπως γίνεται άλλωστε την τελευταία τριετία όπου η Κύμη βγαίνει πρωταθλήτρια (σε Γ’ και Β’ Εθνική αλλά και Α2) και ο Φάρος ανεβαίνει ως δεύτερος!

«Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Απλά τόσα χρόνια με τον φίλο και όχι μόνο πρόεδρο Αλέξανδρο καταλαβαινόμαστε με κλειστά μάτια και, το κυριότερο, μένουμε πιστοί στο πλάνο. Για να καταλάβετε, εφέτος είχαμε ήδη και plan B σε περίπτωση που πηγαίναμε στα πλέι οφ, αλλά ήδη το σκίσαμε, ενώ ο σχεδιασμός για την Α1 έχει ήδη συζητηθεί»
λέει ο κόουτς που ετοιμάζεται να φορέσει και κοστούμι πλέον, αλλά όσο και αν αλλάξει (ελέω κανονισμών) ενδυματολογικές συνήθειες, η πρώτη κουβέντα που θα πει στους παίκτες του σε έναν αγώνα με τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό δεν αλλάζει:
Πάντα για τη νίκη


«Θα με περάσετε για τρελό αν σας διαβεβαιώσω ότι θα τους πω «πάμε για τη νίκη»; Απλά να ξέρετε ότι έτσι μάθαμε να κινούμαστε και δεν θα αλλάξουμε φιλοσοφία και στην Α1» ξεκαθαρίζει ο κόουτς της Κύμης, που χαρακτηρίζει «ζιζάνιο» τον Αλέξανδρο Θεοδώρου.

«Δεν του φτάνουν οι 24 ώρες. Είναι ένας άνθρωπος που, αν και είναι κορυφαίος στον χώρο του, ως επιχειρηματίας
(σ.σ.: συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση της εταιρείας ξυλείας του πατέρα του), θα τον δείτε το απόγευμα να έρχεται να δει και την προπόνηση της ομάδας, στη συνέχεια να μιλήσει και στους Κουμιώτες, ως αντιδήμαρχος και υπεύθυνος του τομέα αθλητισμού, αλλά να προλάβει να παίξει και ένα μονό με την παρέα του. Είναι τυχερή όχι μόνο η ομάδα αλλά και η ίδια η πόλη που τον έχει στο πλάι της».

Μεγάλες προσδοκίες
Ετοιμάζεται το νέο γήπεδο

Σε μια πόλη 2.500 κατοίκων, ο ΓΣ Κύμης, από τους αρχαιότερους συλλόγους (έτος ίδρυσης 1893, αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ), μέλος του οποίου ήταν και ο μεγάλος Γεώργιος Παπανικολάου (εφευρέτης του τεστ Παπ), έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου που ακολουθεί την ομάδα του μπάσκετ.
Οπως είναι φυσικό, το όμορφο κλειστό της Κύμης δεν μπορεί να στεγάσει τα όνειρα της ομάδας στην Α1 (θα ξεκινήσει να παίζει στο κλειστό της Κανήθου στη Χαλκίδα), ωστόσο όπως έχουν αποδείξει οι άνθρωποι του συλλόγου ανήκουν σε αυτούς που μαγειρεύουν πριν… πεινάσουν.

«Τα σχέδια για το νέο γήπεδο, το οποίο θα χτιστεί ακριβώς στον χώρο του παλιού, είναι έτοιμα εδώ και μήνες και ήδη ο πρόεδρος πιέζει να ξεκινήσουν οι εργασίες»
. Οπως κάθε χρόνο, ένας βασικός κορμός μένει αναλλοίωτος και εμπλουτίζεται από παίκτες που ξέρουν την εκάστοτε κατηγορία. Το σίγουρο είναι ότι η Κύμη ήρθε για να μείνει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ