Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι και επίσημα από σήμερα, Παρασκευή, ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε, πριν από λίγο, την πρόσληψη του. Ο 53χρονος Πορτογάλος, που απολύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Τσέλσι, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, με την προοπτική ανανέωσης γι’ έναν ακόμη χρόνο, και θα πάρει τη θέση του Ολλανδού, Λουίς Φαν Γκάαλ. Οι ετήσιες αποδοχές του διάσημου Πορτογάλου κόουτς αγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της Γιουνάιτεντ, Εντ Γούντγουορντ, καλωσόρισε και αποθέωσε το νέο προπονητή των «κόκκινων διαβόλων». «Ο Ζοζέ είναι πολύ απλά ο κορυφαίος προπονητής σήμερα. Έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και έχει εμπνεύσει δεκάδες παίκτες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ φυσικά γνωρίζει πολύ καλά την πρέμιερ λιγκ, όπου κατέκτησε τρία πρωταθλήματα. Τον καλωσορίζω στο Μάντσεστερ. Οι επιτυχίες του είναι το καλύτερο εχέγγυο για το μέλλον της ομάδας», τόνισε ο διοικητικός παράγοντας της αγγλική ομάδας.

Από την πλευρά του ο Μουρίνιο στις πρώτες του επίσημες δηλώσεις τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα που θα συνεργαστώ με τη Γιουνάιτεντ. Είναι μια ομάδα που θαυμάζεται και είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Έχει μια μυσταγωγία που δεν έχει κανένας άλλος σύλλογος στον πλανήτη. Έχω κάποιες πολύ δυνατές αναμνήσεις στην καριέρα μου απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάντα απολάμβανα τη στάση των φιλάθλων της. Ανυπομονώ να είμαι ο προπονητής της ομάδας τους και να έχω τη στήριξή τους για τα προσεχή χρόνια».

Ο Μουρίνιο μετά από σύντομη ποδοσφαιρική καριέρρα με την Μπελενένσες και την Ριο Αβε ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Μπαρτσελόνα ως βοηθός του Φαν Γκαλ και ταυτόχρονα προπονούσε τη β’ ομάδα.

Έχει κατακτήσει δύο φορές το Τσάμπιονς Λιγκ (2004 με την Πόρτο και 2010 με την Ίντερ).

Επίσης, κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (2003), έχει πάρει Πρωτάθλημα και Κύπελλο σε τέσσερις διαφορετικές χώρες (Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία). Είναι ανάμεσα στους τέσσερις προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες: οι άλλοι τρεις είναι ο Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983) και ο Ότμαρ Χίτζφελντ (Μπορούσια Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν Μονάχου 2001) και Γιούπ Χάινκες (Ρεάλ Μαδρίτης 1998, Μπάγερν Μονάχου 2013).

Το 2010 η FIFA του απένειμε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας στην κατηγορία Καλύτερος Προπονητής.