Ισως να συνιστά ιδανική συγκυρία το γεγονός ότι όλες οι μετέχουσες στην εφετινή διοργάνωση των πλέι οφ ομάδες έχουν εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ασφαλώς παίζει ρόλο και ποιο ακριβώς εισιτήριο θα έχουν στο τέλος, αφού η τρίτη και η τέταρτη θέση (της επιμέρους βαθμολογίας) θα επιφέρουν ψαλίδισμα της καλοκαιρινής ξεκούρασης εκείνων που θα τις κατακτήσουν. Αν εξαιρέσει κανείς την μπερδεμένη ΑΕΚ, η οποία εισήλθε στη διοργάνωση εκτός φόρμας και μέσα από προπονητικές αναταράξεις και με το μυαλό να τρέχει στον τελικό του Κυπέλλου, οι τρεις άλλοι συμμετέχοντες βρίσκονται σε καλό φεγγάρι. Το δείγμα της πρώτης αγωνιστικής ήταν άκρως θετικό και, ξέχωρα από το πού θα τερματίσει ποιος, η εφετινή διαδικασία προσφέρεται για καλό ποδόσφαιρο.
ΑΕΚ: Χαμένη στη μετάφραση παρουσιάζεται η ΑΕΚ σε αυτό το ποδοσφαιρικό τουρνουά με σκοπό την κατάταξη των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτό στις θέσεις 2-5. Θα προτιμούσε να είχε ολοκληρωθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας ώστε να μην τρέχει το μυαλό των ποδοσφαιριστών σε δύο διοργανώσεις, ενώ το πρώτο παιχνίδι της διαδικασίας κόντρα στον ΠΑΟΚ επέφερε απώλειες λόγω τιμωριών –αποβλήθηκε ο Ελντερ Μπαρμπόζα, ενώ υπάρχει βίντεο στο οποίο φαίνεται ότι ο Ραφίκ Τζεμπούρ γρονθοκοπεί τον Μάρκο Βελλίδη –και τραυματισμών (πιο σοβαρή η περίπτωση του Ντιντάκ Βιλά, ο οποίος υπέστη διάσειση). Ατυχη η Ενωση στάθηκε και με την περίπτωση του Πέτρου Μάνταλου, ο οποίος πάνω που έβρισκε φόρμα και ρυθμό τέθηκε (άγνωστο για πόσο) εκτός ομάδας λόγω μιας ύπουλης διάτασης στον οπίσθιο μηριαίο, η οποία αν δεν προσεχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε θλάση. Γενικότερα η ΑΕΚ δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι αγωνιστικά καθώς μετά τις τόσες παλινωδίες και διοικητικές αντιφάσεις στο θέμα του προπονητή μοιάζει πλέον με ομάδα δίχως ξεκάθαρο τακτικό πλάνο και οργανωτική ταυτότητα. Να σημειωθεί επίσης ότι η προϊστορία της ΑΕΚ στον θεσμό των πλέι οφ είναι κακή και σπανίως η ομάδα παρουσιάζεται όπως πρέπει σε αυτόν.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μετά το ξεκαθάρισμα στην υπόθεση προπονητή και την απόφαση για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον κ. Αντρέα Στραματσόνι, οι Πράσινοι εισήλθαν στη διαδικασία τελικής αξιολόγησης του ρόστερ η οποία θα γίνει μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ. Το καλό για εκείνους είναι ότι πρόκειται για μια κατάσταση αγώνων στην οποία συνήθως ανταποκρίνονται επαρκώς και στο τέλος παίρνουν αυτό που θέλουν, σε αντίθεση με την κατάρρευση που συχνά παθαίνει η ΑΕΚ. Το ευτύχημα για τον προπονητή της ομάδας είναι η διαπίστωση της άκρως λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στους Σεμπάστιαν Λέτο και Μάρκους Μπεργκ, οι οποίοι βρίσκονται σε καλή κατάσταση και αποκτούν χημεία ακριβώς την κρίσιμη ώρα. Το κακό της ιστορίας εντοπίζεται στο γεγονός ότι ο δεύτερος είναι λογικό να παρουσιάζεται περισσότερο προσεκτικός και επιφυλακτικός όταν αγωνίζεται, έχοντας στο μυαλό του ότι πλησιάζει το Euro στο οποίο θα λάβει μέρος, ως βασικός μάλιστα, με την Εθνική Σουηδίας. Πάντως ο Παναθηναϊκός πρέπει να λογίζεται ως το φαβορί για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, όχι μόνο λόγω προϊστορίας αλλά και γιατί έχει περισσότερο βάθος στον πάγκο του στην τελική ευθεία των εφετινών υποχρεώσεών του.
ΠΑΟΚ: Υστερα από μακρά περίοδο εσωτερικών τριβών, εμφύλιας πάλης και διοικητικών ανακατατάξεων ο Δικέφαλος του Βορρά εισήλθε σε μια δυσεύρετη για εκείνον φάση ηρεμίας και αγωνιστικής ευχαρίστησης. Ο (επί του παρόντος τουλάχιστον) υπηρεσιακός τεχνικός κ. Βλάνταν Ιβιτς έπιασε τη δουλειά με στόχο την ανάκαμψη από εκεί που ο προκάτοχός του κ. Ιγκόρ Τούντορ την είχε αφήσει. Το πρώτο και κύριο μέλημά του, να κερδίσει δηλαδή τους πολλούς ποδοσφαιριστές που είχαν αρχίσει να νιώθουν ξένοι στον ΠΑΟΚ, έπιασε γρήγορα τόπο. Το κλίμα άλλαξε προς το καλύτερο, η πολυπόθητη συσπείρωση επετεύχθη, οι παίκτες παίζουν για τον προπονητή και η ομάδα εκκίνησε τα πλέι οφ με εξαιρετική εμφάνιση και νίκη επί της ΑΕΚ, η οποία μάλιστα ήλθε μέσα από ανατροπή καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ. Συνέβαλαν ασφαλώς σε αυτή την καλή πρώτη εικόνα του Δικεφάλου στη διαδικασία των έξι αγώνων οι επιστροφές παικτών-κλειδιά για την ομάδα όπως οι Γκάρι Ροντρίγκεζ και Κλάους Αθανασιάδης. Μην εκπλαγείτε αν στην πορεία ο κ. Ιβιτς παρουσιάσει ανανεωμένο και ορεξάτο και τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ, ο οποίος προπονείται κανονικά και αναμένεται να είναι διαθέσιμος στην τρίτη αγωνιστική των πλέι οφ.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Είναι το αουτσάιντερ, η ομάδα με το λιγότερο άγχος αλλά μαζί και ένα σύνολο με διαπιστωμένες ικανότητες ότι μπορεί να «κόψει» βαθμούς από τους υπολοίπους και να καταλάβει μια θέση παραπάνω από την τελευταία της ειδικής βαθμολογίας, ακυρώνοντας το θεώρημα των περισσοτέρων που τον υπολογίζουν εξαρχής ως τον τελευταίο της κατάταξης. Ο προπονητής των Κυανέρυθρων κ. Μαρίνος Ουζουνίδης έχει δημιουργήσει ένα μοντέλο ομάδας το οποίο είναι έτσι δομημένο ώστε να γίνεται άμεσα συμβατό και προσαρμοστικό στις απαιτήσεις αγώνων απέναντι σε θεωρητικά πιο ποιοτικές ομάδες. Η ταχύτητα των παικτών που πλαισιώνουν τη μεσοεπιθετική γραμμή του συνόλου (Μασούρας, Ανσαριφάρντ, Καθάριος, Μπαργκάν) και οι δύο παίκτες-κλειδιά στον άξονα (ο Σιώπης ανασταλτικά και ο Μπακασέτας δημιουργικά και εκτελεστικά) τιμωρούν αργές και απροετοίμαστες άμυνες ή τακτικές αντιπάλων που έχουν ψηλά τις γραμμές τους και προσπαθούν να πάρουν τα ηνία στους αγώνες μέσα από πολλές πάσες. Τα εφετινά πλέι οφ ταιριάζουν γάντι στον Πανιώνιο και οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας διψούν για ποδοσφαιρική διασκέδαση και περισσότερες επιτυχίες. Αλλωστε το μεγάλο ζητούμενο έχει ήδη επιτευχθεί καθώς η ομάδα όχι απλώς κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στην πρώτη πεντάδα της Λίγκας αλλά και να κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ