Μόλις πέντε στροφές πριν από το φινάλε της πλέον ανατρεπτικής Πρέμιερ Λιγκ στην ιστορία του θεσμού, φαντάζει σε πολλούς ως απίθανο σενάριο πια το να χάσει η Σταχτοπούτα Λέστερ το γοβάκι της στα χασομέρια του πρωταθλήματος. Η αναπάντεχη, εντυπωσιακή και πέρα από κάθε φαντασία πορεία της ομάδας που ξεκίνησε τη σεζόν ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για υποβιβασμό στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία (Τσάμπιονσιπ) και σήμερα φιγουράρει στην πρώτη θέση αυτής με 7 βαθμούς διαφορά από τη βασική διώκτριά της (Τότεναμ), εναπόκειται σε ποδοσφαιρικό θαύμα. Μερική εξήγηση του φαινομένου μπορεί να δοθεί μόνο διαπιστώνοντας την ελεύθερη πτώση των μεγαθηρίων της κατηγορίας.
Η Λέστερ ιδρύθηκε το μακρινό 1884. Αυτό που συμβαίνει σε εκείνη αλλά και στο αγγλικό ποδόσφαιρο μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι που τυχαίνει μία φορά κάθε 132 χρόνια, όσο δηλαδή αυτός ο σύλλογος υφίσταται. Η διαφαινόμενη κατάκτηση του τίτλου θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του εγχώριου ποδοσφαίρου, εν καιρώ μάλιστα που δεν ευδοκιμούν μόνο δύο βασικοί ανταγωνιστές για το τρόπαιο του πρωταθλητή και ανάμεσά τους εμφανίζεται ένα αουτσάιντερ, όπως επί παραδείγματι είχε παλαιότερα συμβεί με την Μπλάκμπερν (1995), τη Λιντς (1992), την Εβερτον (1987) ή ακόμα πιο πριν με τις Αστον Βίλα, Νότιγχαμ Φόρεστ και Ντέρμπι.
Το θαύμα της Λέστερ υπό την καθοδήγηση του κ. Κλαούντιο Ρανιέρι συντελείται σε μια περίοδο που ξοδεύονται (εν συνόλω και ταυτοχρόνως) πακτωλοί εκατοντάδων εκατ. ευρώ από ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Αρσεναλ, ασφαλώς και η Λίβερπουλ. Ολοι τους όμως κοιτάζουν από μακριά την πλάτη των Αλεπούδων οι οποίες με 72 βαθμούς ύστερα από 33 αγώνες φαντάζουν πλέον ως ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του πρώτου τίτλου πρωταθλητών στην ιστορία τους (μετρούν τρεις κούπες Λιγκ Καπ και μιας Τσάριτι Σιλντ)!
Προσέξτε τις αποστάσεις από τις προαναφερθείσες: Πιο κοντά της από όλες βρίσκεται η ευρισκόμενη 13 βαθμούς πίσω (με ένα ματς λιγότερο) Αρσεναλ, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι που εσχάτως προκρίθηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κοιτάζει με τα κιάλια την κορυφή από το -15. Δεκαεπτά βαθμούς μακριά έχει εκτροχιαστεί η συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, ενώ η Τσέλσι του μεγιστάνα Αμπράμοβιτς απέχει 28 βαθμούς από την πρώτη θέση. Τέσσερις λιγότερους (24) μακριά ξεμακραίνει η Λίβερπουλ.
Η τύχη της Τότεναμ


Απόλυτα ενδεικτικό γνώρισμα της απρόσμενης εξέλιξης της εφετινής Πρέμιερ Λιγκ αποτελεί και η ταυτότητα του εναπομείναντος βασικού ανταγωνιστή της Λέστερ. Η λονδρέζικη Τότεναμ, ομάδα που κατέκτησε για τελευταία φορά το πρωτάθλημα Αγγλίας το μακρινό 1961, διανύει τη δική της αναγεννησιακή σεζόν και προφανώς τα βάζει με την τύχη της που αυτή συνέπεσε με την άξια για κινηματογραφικά γυρίσματα πορεία της Λέστερ.
Βρίσκεται στο -7 από την κορυφή και έχει μπροστά της πέντε αγώνες για να ελπίζει ότι μπορεί να επιτύχει την ανατροπή. Ωστόσο ακόμη και το απόλυτο των 15 βαθμών να συλλέξει στα εναπομείναντα ματς, για να στεφθεί πρωταθλήτρια θα πρέπει οι Αλεπούδες να απολέσουν τουλάχιστον 7 πόντους. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει ισοβαθμία και εκεί θα μετρήσουν τα περισσότερα τέρματα στην επίθεση, συνθήκη που επί του παρόντος ευνοεί την Τότεναμ.
Ωστόσο ποιος θέλει πλέον να κατακτήσει τον τίτλο στην Αγγλία κάποια άλλη ομάδα πλην της Λέστερ; Πολλές φορές από την εντός των αγωνιστικών χώρων εικόνα εκείνων που την αντιμετωπίζουν δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν αντίπαλοι ποδοσφαιριστές που συμμερίζονται αυτό που οι Αλεπούδες προσπαθούν να επιτύχουν και σιγοντάρουν την προσπάθεια. Κάπου είναι και λογικό… Ολοι οι παίκτες των μικρομεσαίων ομάδων της κατηγορίας θα ήθελαν να βιώνουν κάτι παρόμοιο. Δεν αντιμετωπίζουν τη Λέστερ όπως τους πανίσχυρους της Πρέμιερ Λιγκ, ως δηλαδή μια ζάπλουτη επίδοξη πρωταθλήτρια την οποία εφόσον νικήσουν, θα απολαύσουν τα εύσημα της κοινής γνώμης. Εκ του αντιθέτου, είναι πολλοί εκείνοι που θα ήθελαν το θαύμα της να ολοκληρωθεί.

Διαιτησία και ντόπινγκ
Εύνοια και κακές γλώσσες
Στα επιχειρήματα των σκεπτικιστών προστέθηκαν οι διαιτητικές εύνοιες των τελευταίων αγώνων. Σε τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν καταλογίστηκαν ξεκάθαρες παραβάσεις πέναλτι εις βάρος της πρωτοπόρου της Πρέμιερ Λιγκ. Αν αυτό είχε συμβεί, κάποια αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά και η διαφορά από τη δεύτερη Τότεναμ και την τρίτη Αρσεναλ σαφώς μικρότερη. Οι περιπτώσεις ήταν τόσο εξόφθαλμες που προκάλεσαν την εύλογη σκέψη ότι ίσως και οι άγγλοι ρέφερι επιθυμούν το Σύμπαν να συνωμοτήσει υπέρ της Λέστερ, έστω και όχι βάσει απόλυτης ισονομίας.
Επονται οι κακογλωσσιές για ντόπινγκ… Τις συναντά κανείς περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω ερωτημάτων όπως τα εξής: Πώς ανάμεσα στους 15 καλύτερους σπρίντερ της κατηγορίας να συγκαταλέγονται πέντε της Λέστερ ενώ πέρυσι δεν υπήρχε κανείς; Πώς καταφέρνει να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται έχοντας χρησιμοποιήσει τους λιγότερους παίκτες από όλες τις ομάδες της πρώτης δεκάδας; Γιατί οι παίκτες αυτοί δεν κουράζονται και δεν βγάζουν τραυματισμούς; Ερωτήματα που πάντοτε προκαλούνται όταν μια κατάσταση δεν αρέσει και πρέπει να χαρακτηριστεί ως ύποπτα ανεξήγητη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ