Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2010, έχοντας ολοκληρώσει έναν κύκλο που οδήγησε τον ΠΑΟΚ (τη σεζόν εκείνη και τελευταία του στον πάγκο της ομάδας) ως τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δοκιμάστηκαν διάφορες επιλογές έκτοτε και οι πειραματισμοί σε πρόσωπα και μοντέλα διαχείρισης ξέφυγαν μιας λογικής και απαιτητής ισορροπίας όταν η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στην κυριότητα του Ιβάν Σαββίδη. Διαρκείς αλλαγές προπονητών, σύγχυση ταυτότητας, έλλειψη ξεκάθαρου πλάνου ως προς το πού στοχεύει η ομάδα και τι θέλει να πετύχει. Προπονητές που δεν ταίριαξαν ποτέ με το DNA του ΠΑΟΚ, χαμένες χρονιές, απουσία ηγέτη. Και να που η συζήτηση στράφηκε ξανά γύρω από τον Φερνάντο Σάντος. Τον πιο κατάλληλο άνθρωπο για να (ξανα)βάλει την ομάδα σε μια σειρά.
Ο νόμος των τραμπούκων


Η μαρτυρία είναι προσωπική (του υπογράφοντος) και ενδεικτική της κατάστασης που τότε επικρατούσε στο εσωτερικό του Δικεφάλου του Βορρά. Η αποκαθήλωση όλων όσοι εργάζονταν στην ομάδα ξεπερνούσε τα όρια της ευπρέπειας. Ηταν 13 Απριλίου 2008 όταν η («πρωταθλήτρια των γηπέδων», όπως χαρακτηρίστηκε επειδή στερήθηκε στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό τον τίτλο που πήρε εντός των αγωνιστικών χώρων) ΑΕΚ επικρατούσε με 4-0 του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Σάντος πήρε τον λόγο για να μιλήσει. Τότε από το βάθος της αίθουσας ακούστηκε:
«Πορτογάλε, go home ρε. Δεν είναι εδώ για καρπουζάδες. Τράβα στο Εστορίλ να πουλήσεις τη σοδειά». Ασφαλώς δεν ήταν δημοσιογράφος, αλλά ένας από τους πολλούς νταγλαράδες που είχαν παρεισφρήσει σε χώρο που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται προκειμένου να θυμίσει σε όλους ότι τον νόμο της Τούμπας τον επιβάλλουν όσοι δεν μπορούν να είναι (και να φέρονται) καθώς πρέπει.
Για κακή τύχη τους ο «καρπουζάς», όπως τον αποκάλεσαν εκείνο το απόγευμα, έμεινε για επιπλέον δύο σεζόν στον ΠΑΟΚ, διεκδίκησε τη μία σεζόν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό έχοντας (όπως πολλοί που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την εντός των συνόρων παγιωμένη ερυθρόλευκη κυριαρχία) φρικτά και εν πολλοίς δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία, ενώ τον διατηρούσε επί μονίμου βάσεως στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Σημειωτέον ότι είχαν συμπληρωθεί τέσσερα χρόνια από την τελευταία ανάλογη εξόρμηση της ομάδας σε διοργάνωση της UEFA μέχρι ο Πορτογάλος να αναλάβει τις τύχες της.
Ξανά στην επικαιρότητα


O κ. Σάντος είναι ένας προπονητής που όπως κάθε σπουδαίος άνδρας στην Ελλάδα, πέρασε δύσκολα μέχρι να αποκτήσει την καθολική αποδοχή από όπου και αν πέρασε, αφήνοντας έργο. Ενας τεχνικός που άγγιξε δύο φορές το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ, αλλά υποτιμήθηκε με χαρακτηρισμούς όπως «οπισθοδρομικός» για το άσχημο ξεκίνημά του με τον Παναθηναϊκό το οποίο επέφερε ένα άδοξο και άδικο τέλος συνεργασίας (σεζόν 2002/03).
Ενας άνθρωπος ο οποίος χλευάστηκε ακόμη και για τις στυλιστικές του επιλογές (με το χαρακτηριστικό καφέ σακάκι που επί της ουσίας ήταν το γούρι του, γι’ αυτό και δεν το αποχωριζόταν), αλλά είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του (όπως τότε που αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ «σαρδέλες που θέλουν κάποιοι να τους παρουσιάζουν ως αστακούς») και κατάφερε να αφήσει έργο και στον ΠΑΟΚ.
Σήμερα ο Σάντος αποτελεί ξανά το κεντρικό πρόσωπο της μείζονος συζήτησης στην Τούμπα. Να επιστρέψει ή όχι; Ο κ. Σαββίδης καλείται να δώσει την απάντηση, έχοντας τη μόνιμη προτροπή του προκατόχου του στην προεδρία κ. Θοδωρή Ζαγοράκη να τριβελίζει το μυαλό του: «Δεν υπάρχει πιο επιτυχημένος τεχνικός στον ΠΑΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι αυτός που ξέρει τι να κάνει για να βάλει την κατάσταση σε μια σειρά δημιουργώντας τις βάσεις για μια ομάδα που στο μέλλον θα μεγαλουργήσει».
Οντως, ο Πορτογάλος είναι ακριβώς η περίπτωση του προπονητή που μπορεί να συμμαζέψει, να νοικοκυρέψει και μέσα από στοχευμένη δουλειά να εκτοξεύσει ένα σύνολο στο να γίνει άκρως ανταγωνιστικό. Αυτός που θα επιβληθεί στους ποδοσφαιριστές χωρίς να πάψει να είναι αρεστός σε εκείνους, το κατάλληλο πρόσωπο για να συσπειρώσει όλα τα πρόσωπα μιας ποδοσφαιρικής εταιρείας γύρω από τον κοινό και αδιαπραγμάτευτο στόχο: να λειτουργούν άπαντες ως ομάδα.


Ισορροπίες
Θα πάει κόντρα στους οργανωμένους;

Πολλάκις κατά το παρελθόν ο κ. Σαββίδης έχει αναφερθεί στην επιθυμία του να μην επιστρέφει ο ΠΑΟΚ σε δοκιμασμένες καταστάσεις που σε πολλές περιπτώσεις γιγαντώνουν την εσωστρέφεια. Καταπάτησε τη βούλησή του κάνοντας πέρυσι το χατίρι των οπαδών της ομάδας μόνο και μόνο για να επιστρέψει στον πάγκο αυτής ο πολυαγαπημένος στις πλατιές μάζες Αγγελος Αναστασιάδης. Τώρα, εν καιρώ πολέμου με την ΕΠΟ και το ποδοσφαιρικό κατεστημένο, καλείται να αγνοήσει εκείνους (τους πολλούς ομολογουμένως) στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών που δεν θέλουν πίσω τον κ. Σάντος.
Τις τελευταίες εβδομάδες η σχέση του ιδιοκτήτη της ομάδας με το οργανωμένο κίνημα έχει περάσει σε ένα πολύ καλύτερο στάδιο από αυτό που βρισκόταν. Ο κ. Σαββίδης με έναν τρόπο δικαιολόγησε τα έκτροπα της Τούμπας στο ντέρμπι Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, πράξη η οποία τους έφερε πιο κοντά. Ωστόσο για τους περισσότερους εξ αυτών ο πορτογάλος τεχνικός είναι persona non grata. Και εδώ πλέον ο διοικητικός ηγέτης του ΠΑΟΚ πρέπει να αποφασίσει. Θα συνταχθεί με τη λογική της ανασυγκρότησης του ποδοσφαιρικού τμήματος ή θα βουτήξει εκ νέου σε άγνωστα νερά με βάρκα την ελπίδα;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ