Στην πρώτη σεζόν της στη φυσική θέση της μετά την έξοδο από το τούνελ των μικρότερων κατηγοριών το οποίο κλήθηκε να διαπεράσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΑΕΚ καταφέρνει να είναι ανταγωνιστική, να διατηρεί με ευκολία τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και να προσελκύει το ενδιαφέρον συλλόγων του εξωτερικού. Οι χαμηλά αμειβόμενοι ποδοσφαιριστές της προσφέρουν υπηρεσίες που δεν περνούν απαρατήρητες, αντιθέτως, τους ανοίγουν την όρεξη να μπουν σε διαδικασία «αρπαγής» τους μέσω αγοράς. Ας δούμε τις επτά κιτρινόμαυρες περιπτώσεις που ξεχωρίζουν:
Αντρέ Σιμόες: Αφίχθη στην Ελλάδα από μια μικρομεσαία ομάδα της Πορτογαλίας (Μορεϊρένσε) και γρήγορα εξελίχθηκε σε πρόσωπο το οποίο με την απόδοσή του ανάγκασε όχι μόνο ομάδες της πατρίδας του να ασχοληθούν μαζί του δείχνοντας περισσότερο ενδιαφέρον για την περίπτωσή του από όσο όταν τον είχαν μπροστά στα άτια τους, αλλά και συλλόγους από σπουδαία πρωταθλήματα του εξωτερικού να αποφασίσουν την τακτική παρακολούθησή του. Ο 25χρονος αμυντικός μέσος έχει εισέλθει στο μικροσκόπιο των Ιντερ, Σεβίλλης και Σπόρτιγκ Λισαβόνας, ενώ η ΑΕΚ βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης μαζί του για την επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Ο Σιμόες παίρνει μόλις 100.000 ευρώ τον χρόνο σε πάγιες (εκτός μπόνους) αποδοχές.
Γιάκομπ Γιόχανσον: Ηταν λίγο περισσότερο γνωστός από τον Πορτογάλο, καθώς είχε ήδη περάσει το κατώφλι της Εθνικής Σουηδίας και αγωνιζόταν στην παραδοσιακά ισχυρή και πολλάκις πρωταθλήτρια ομάδα της πατρίδας του Γκέτεμποργκ. Με τη φανέλα της ΑΕΚ πραγματοποίησε εμφανίσεις που τον κατέστησαν αναντικατάστατο στη βασική ενδεκάδα της Ενωσης, ενώ αύξησε τις μετοχές του στο διεθνές χρηματιστήριο προκαλώντας το ενδιαφέρον από ομάδες βορειότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπως του Βελγίου (Γενκ), της Ολλανδίας (Φέγενορντ, Αλκμααρ) και της Αγγλίας (Σουόνσι). Ο 26χρονος κεντρικός χαφ αμείβεται με περίπου 180.000 ευρώ τη σεζόν.
Χρήστος Αραβίδης: Σειρήνες από το πρωτάθλημα της Ρωσίας ηχούν για χάρη του μαχητή επιθετικού της ΑΕΚ, ο οποίος με τα γκολ και την πληθωρική παρουσία του έχει γίνει ο αγαπημένος της εξέδρας και ένα πολύτιμο γρανάζι στη μηχανή του Γκουστάβο Πογέτ. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ για την τρέχουσα σεζόν προβλέπεται να εισπράξει περίπου 150.000 ευρώ μαζί με τα μπόνους. Λέγεται ότι σύλλογος από το ρωσικό πρωτάθλημα έχει ήδη προσεγγίσει τον ατζέντη του διεθνούς επιθετικού με το δέλεαρ των 400.000 ευρώ ετησίως. Βέβαια θα πρέπει να αποζημιωθεί και η Ενωση, η οποία τον κοστολογεί βάσει ρήτρας σε 1,2 εκατ. ευρώ.
Ελντερ Μπαρμπόζα: Ο 29χρονος εξτρέμ, από τους ακρογωνιαίους λίθους της κιτρινόμαυρης μετάλλαξης από μια ομάδα δίχως μέταλλο νίκης σε σύνολο, που πρόσθεσε στις εβδομαδιαίες συνήθειές του τα επιτυχή αποτελέσματα. Εχει πετύχει 7 γκολ σε 23 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, όλα σημειωμένα σε ματς στα οποία η ΑΕΚ αποχώρησε από το γήπεδο δίχως να έχει ηττηθεί (συγκεκριμένα 5 νίκες και μία ισοπαλία). Ενδιαφέρον προκύπτει από ομάδες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ενώ προσφάτως τον παρακολούθησε αγωνιζόμενο ο ομοσπονδιακός τεχνικός της πρώτης Φερνάντο Σάντος. Είναι από τους πιο καλοπληρωμένους της σχετικής λίστας με ένα συμβόλαιο που του αποφέρει περίπου 180.000 ευρώ ετησίως.
Πέτρος Μάνταλος: Αν και τα ως σήμερα στατιστικά του δεν προκαλούν ενθουσιασμό (μόλις 1 γκολ και 2 ασίστ στο πρωτάθλημα), παραμένει ο ποδοσφαιριστής που αλλάζει το παιχνίδι της ομάδας προς το καλύτερο με την παρουσία του. Για την ακρίβεια, είναι ο μοναδικός παίκτης της ΑΕΚ με την ξεκάθαρη δυνατότητα να μεταφέρει την μπάλα στο δεύτερο μισό του γηπέδου έχοντας σωστές πάσες και εξαιρετικές εμπνεύσεις, κάτι που παρατήρησε ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Σκίμπε. Για τον Μάνταλο έχει προκύψει χλιαρό επί της παρούσης ενδιαφέρον από έναν ισπανικό και έναν ιταλικό σύλλογο, ενώ το συμβόλαιό του με την Ενωση προβλέπει συνεργασία ως το 2018 αντί περίπου 150.000 ευρώ ετησίως.
Ροντρίγκο Γκάλο: Ο βραζιλιάνος δεξιός μπακ διανύει μία από τις πλέον θετικές σεζόν της καριέρας του και την καλύτερή του στην Ελλάδα, καθώς έχει αγωνιστεί παλαιότερα στον Παναιτωλικό. Αν και πλάγιος αμυντικός, είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ σε ασίστ μετρώντας ήδη 5 τελικές πάσες στο πρωτάθλημα οι οποίες μετουσιώθηκαν σε γκολ! Σχετικά με την προσφορά του στην ομάδα είναι χαμηλά αμειβόμενος, καθώς οι ετήσιες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 90.000 ευρώ. Το σημαντικό ενδεχόμενο να αποκτήσει πορτογαλικό διαβατήριο ώθησε τον Σάντος να τσεκάρει επίσης την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 29χρονος ποδοσφαιριστής.
Ο σκόρερ των μεγάλων νικών
Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στις δύο διοργανώσεις, που εφέτος λαμβάνει μέρος με 11 τέρματα (9 στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και 2 στο Κύπελλο Ελλάδας), μεταμορφώθηκε σε ποδοσφαιριστή των μεγάλων αγώνων σκοράροντας το τέρμα της νίκης (με το ίδιο σκορ, 1-0) απέναντι σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Εισπράττει 220.000 ευρώ ετησίως και συμβόλαιο με τους Κιτρινόμαυρους για επιπλέον ένα έτος. Αν ο Βενεζουελάνος δεν είχε παρελθόν με σοβαρούς τραυματισμούς (δύο εγχειρήσεις στα γόνατά του), λογικά θα αγωνιζόταν σε σημαντικά ανώτερη λίγκα. Αυτός είναι ο λόγος που καθιστά ομάδες από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία που τον έχουν εντοπίσει κάπως επιφυλακτικές και ενισχύει τις ελπίδες της ΑΕΚ για νέα συμφωνία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ