Μεγάλοι πρωταγωνιστές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι οι τερματοφύλακες, που μπορούν όλο και περισσότερο να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των αγώνων. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ποντάρουν αντίστοιχα πολλά απόψε (19.30, Novasports 1) στο μεταξύ τους ντέρμπι στους φύλακες αγγέλους της εστίας τους, τον Ρομπέρτο και τον Μάρκο Βελλίδη. Από τις αντιδράσεις τους αλλά και από τον τρόπο που θα κατευθύνουν σε κάθε φάση την άμυνά τους θα κριθεί σε μεγάλο ποσοστό ο νικητής.
Το μεγάλο στοίχημα του Βελλίδη
«Οταν είσαι παιδί, σου αρέσει να βάζεις γκολ. Μετά, μεγαλώνοντας, κάνεις την ανοησία να γίνεις τερματοφύλακας!»
είχε πει με ισχυρή δόση σαρκασμού ο πασίγνωστος ιταλός πορτιέρο Τζανλουίτζι Μπουφόν και ο Μάρκος Βελλίδης, ο οποίος ετοιμάζεται για ένα ακόμη ντέρμπι σε διάστημα δύο εβδομάδων, αυτή τη φορά με αντίπαλο τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, «πάσχει» από το ίδιο μικρόβιο που τον κρατούσε με τις ώρες στις αλάνες της Κορησού Καστοριάς και έμελλε να τον προσγειώσει στην Τούμπα!
Ενας δεδηλωμένος Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα βρεθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» σε ένα από τα σπουδαιότερα από κάθε άποψη ντέρμπι της χώρας με στόχο να υπερασπιστεί την εστία του ΠΑΟΚ. Και θα επιχειρήσει να το κάνει με μεγαλύτερη συνέπεια και αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τις πρόσφατες εμφανίσεις του απέναντι στην ΑΕΚ και στον Ατρόμητο, δύο ματς που δεν είχαν ευτυχή κατάληξη για τον Δικέφαλο εξαιτίας (όχι φυσικά μόνο, αλλά) και των δικών του λανθασμένων υπολογισμών στα γκολ που δέχθηκε.

«Νόμιζα πως μπορούσα να μπλοκάρω την μπάλα στο σουτ του Βάργκας, αλλά δεν είχα άλλο βήμα και θεώρησα σωστό να τη διώξω. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω αλλά δεν γίνεται»
παραδέχθηκε το λάθος του στο ντέρμπι Δικεφάλων στο ΟΑΚΑ, ωστόσο η ζωή του τερματοφύλακα έχει αμέτρητες κακοτοπιές θυμίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τη μάχη επιβίωσης του Λεονάρντο Ντι Κάπριο που διεκδικεί το χρυσό αγαλματάκι για την ερμηνεία του στην «Επιστροφή».
Ο 29χρονος (ύψους 1,85 μ.) Βελλίδης έχει δεχθεί χαστούκια στην καριέρα του. Αφού πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα στη Δόξα Κορησού, πρακτικά δεν «έπιασε» στον Παναθηναϊκό, όπου έμαθε τα μυστικά της θέσης από τον Τάκη Οικονομόπουλο ρίχνοντας ματιές θαυμασμού στον Πράσινο ακόμη Αντώνη Νικοπολίδη. Εν συνεχεία, αγωνίστηκε ως δανεικός στο Κορωπί και στον Διαγόρα Ρόδου, έπαιξε για τρία χρόνια στον Αρη και άλλα δυόμισι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Συνεπώς έχει κάνει το αγροτικό του και έχει εισπράξει σημαντικές εμπειρίες, ευχάριστες και δυσάρεστες, σφυρηλατώντας τον χαρακτήρα του.
Το βέβαιον είναι ότι βλέποντας το βραβείο του κορυφαίου τερματοφύλακα της σεζόν 2014-15 που κατέκτησε προ ημερών στην ετήσια γιορτή του ΠΣΑΠ οπλίζεται με αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει την προσπάθεια. Οχι μόνο γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι και οι επιδόσεις του με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά γιατί στη σχετική ψηφοφορία υπερίσχυσε του σπουδαίου Ρομπέρτο και του Γεωργιανού Γκιόργκι Λόρια, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος.
Ο «φύλακας άγγελος» Ρομπέρτο
«Ρομπέρτο αλάνι, για πάντα στο λιμάνι» ήταν το σύνθημα που έγινε λατρεία από την πρώτη χρονιά του ισπανού κίπερ στον Ολυμπιακό. Ο σεμνός χαρακτήρας του, σε συνδυασμό με τις εκπληκτικές επιδόσεις του πολλές φορές στο τέρμα, τον έκανε γρήγορα ένα πρόσωπο που λατρεύουν οι φίλοι των πρωταθλητών.
Ιδιαίτερα η περσινή χρονιά του στο Τσάμπιονς Λίγκ, και κυρίως το ματς με τη Γιουβέντους στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», υπήρξε το αποκορύφωμα του έμπειρου κίπερ, ο οποίος ήταν λογικό να τραβήξει τα βλέμματα και από το εξωτερικό και σαφώς αποτελεί μεγάλη υπόθεση για τον Ολυμπιακό που δεν προχώρησε σε πώλησή του.
Ο Μίτσελ σε πολλά παιχνίδια όχι απλώς αποθέωνε τον Ρομπέρτο με τις δηλώσεις του αλλά δεν περίμενε καν τη συνέντευξη Τύπου. Εφευγε τρέχοντας από τον πάγκο με τη λήξη του αγώνα για να τον αγκαλιάσει, όπως έκαναν και οι συμπαίκτες του, με πιο χαρακτηριστικό το στιγμιότυπο μετά το ανεπανάληπτο ρεσιτάλ του ισπανού κίπερ στη νίκη με 1-0 επί της Μπενφίκα που ουσιαστικά έκρινε σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση της ομάδας στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2013-14.
Ο Σίλβα εφέτος μπορεί να μην έχει πάει να τον αγκαλιάσει όπως ο Μίτσελ, αλλά νιώθει απόλυτη εμπιστοσύνη με τον Ρομπέρτο κάτω από τα δοκάρια και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και στον –μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας –πρόσφατο αγώνα κυπέλλου με τον Αστέρα Τρίπολης στο Νέο Φάληρο τον είχε συμπεριλάβει στην αποστολή, απλώς τελικά χρησιμοποίησε τον Στέφανο Καπίνο, όπως σε όλα τα παιχνίδια κυπέλλου, και δικαιώθηκε γιατί ο έλληνας κίπερ ήταν εξαιρετικός.
Στο περσινό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ο Ρομπέρτο είχε κάνει δυο-τρεις μεγάλες αποκρούσεις (κορυφαία αυτή στο σουτ του Σαλπιγγίδη) αλλά νικήθηκε από το γκολ-φωτοβολίδα του Περέιρα, ένα από τα καλύτερα του πρωταθλήματος.
Εφέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε αρκετές κακές στιγμές (με σημαντικό μερίδιο ευθύνης στα πρώτα γκολ των Αρσεναλ και Μπάγερν εντός έδρας) και ουσιαστικά μια μεγάλη βραδιά στο «Emirates» στον θρίαμβο επί των Κανονιέρηδων.
Ωστόσο στο πρωτάθλημα παραμένει σταθερός, έχοντας βοηθήσει τα μέγιστα στο να σπάσει ο Ολυμπιακός το σερί των 11 συνεχόμενων νικών από την αρχή του πρωταθλήματος (που είχε επί Μπούκοβι) αλλά και αυτό των 16 συνεχόμενων νικών γενικά (που είχε επί Σόλιντ), και γι’ αυτό αποτελεί για τους συμπαίκτες του και τον προπονητή του σταθερή αξία δίνοντάς τους μεγάλη αυτοπεποίθηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ