Σήμερα στο Περιστέρι, στις 17.15, η ΑΕΚ έρχεται αντιμέτωπη με το πρόσφατό παρελθόν της, ίσως όμως και με το απώτερο μέλλον της. Απέναντί της θα βρίσκεται στον πάγκο του Ατρομήτου ο Τραϊανός Δέλλας, ο άνθρωπος που την οδήγησε μέσα από το τούνελ των μικρότερων κατηγοριών στη Σούπερ Λίγκα και αποχώρησε πολύ νωρίς στη σεζόν λόγω ατυχών αποτελεσμάτων δίχως να χαλάσει τη σχέση του με τους ανθρώπους της ομάδας ή να μιλήσει δημόσια για τον πόλεμο που εντός και εκτός των τειχών δέχθηκε. Πολλοί λένε ότι στο μέλλον οι δρόμοι τους θα ανταμώσουν. Σήμερα όμως είναι αντίπαλοι και ο έλληνας τεχνικός καλείται να βάλει στοπ στο τρελό σερί που τρέχει η ΑΕΚ με τον Πογέτ στον πάγκο της μέσα στο 2016.
Εννέα σερί νίκες (πέντε στο πρωτάθλημα και τέσσερις στο κύπελλο) συμπλήρωσε η Ενωση στο τρέχον έτος και η σφραγίδα του ουρουγουανού κόουτς σε αυτό το κατόρθωμα είναι ανεξίτηλη. Πήρε στα χέρια του μια ομάδα με χαμηλό ηθικό και αγωνιστική ταυτότητα την οποία δεν μπορούσε να υπηρετήσει βάσει της ελλιπούς ποιότητάς της σε σχέση με αυτό που προσπαθούσε να παίξει και τη μετάλλαξε σε ένα σύνολο που έμαθε να νικά. Και ακολούθως καθιέρωσε αυτή την κατάσταση σε μόνιμη συνήθεια!
Τώρα όμως αρχίζουν τα πολύ δύσκολα για την ΑΕΚ. Αρχής γενομένης από το σημερινό δύσκολο εκτός έδρας ματς απέναντι στον Ατρόμητο (ο οποίος τελευταία υποχρέωσε σε ισοπαλίες τους ΠΑΟ και ΠΑΟΚ), η Ενωση θα κληθεί να δώσει μια σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών αγώνων καθώς έπονται οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό (το ερχόμενο Σάββατο στο ΟΑΚΑ), τον Αστέρα στην Τρίπολη και τον Παναθηναϊκό εντός έδρας. Παιχνίδια μέσα από τα οποία η ομάδα θα κληθεί να διατηρήσει τη δεύτερη θέση αλλά και την απόσταση που τη χωρίζει από τους διώκτες της ώστε, αν αυτό είναι εφικτό, να εισέλθει με βαθμολογικό προβάδισμα στη μάχη των πλέι οφ.
Μαθαίνει τους παίκτες να νικούν


Το πόσο γρήγορα ο Πογέτ κατάλαβε σε ποιο πρωτάθλημα βρίσκεται και πώς θα πάρει τις νίκες άσχετα με το θέαμα και την εικόνα της ομάδας αποδεικνύει και τον βαθμό ευφυΐας του. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερο χρόνο για να μπει στο πετσί του ρόλου και δεν θα αλλάξει τη συνταγή για να παρουσιάσει σώνει και καλά κάτι που θα φαίνεται πιο ελκυστικό στο μάτι. Στο τέλος της ημέρας μετράει η σούμα των βαθμών, οι προκρίσεις στο Κύπελλο (η Ενωση βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά του θεσμού) και τα νικηφόρα σερί που τη συνοδεύουν. Η ΑΕΚ μαθαίνει να νικά, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τώρα, μέσα από την προσέγγιση του Πογέτ, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η φανέλα απαιτεί πρωτίστως κυνισμό, ακόμη περισσότερο μάλιστα όταν δεν διαθέτει την αστείρευτη ποιότητα.
Εκτός από τυπολάτρης και απόλυτος επαγγελματίας, ο Πογέτ φαίνεται ότι είναι και πολύ έξυπνος άνθρωπος. Παρατηρεί τα όσα γίνονται εντός της ομάδας, σαφώς και αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική στενότητα δεν του επιτρέπει να κάνει τις κινήσεις που έχει στο μυαλό του, ωστόσο συμβιβάζεται με την κατάσταση, ασχολείται επισταμένως με το πώς θα βελτιώσει την ΑΕΚ με τους υπάρχοντες και κοιτάζει πιο μακριά δίχως να βαρυγκωμεί. Αυτό που έχει αντιληφθεί είναι ότι η ομάδα θα αρχίζει να αλλάζει όταν θα έχει τη σιγουριά της ανέγερσης του γηπέδου, όταν δηλαδή το έργο θα έχει ξεκινήσει.
Οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής


Στο ξεκίνημα της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ο προπονητής είχε μιλήσει δημόσια για την αναγκαιότητα απόκτησης ενός γρήγορου εξτρέμ, ενώ στην πορεία φάνηκε ότι θα ήθελε και στόπερ. Εν τέλει η ΑΕΚ απέκτησε ποδοσφαιριστή που ενίσχυσε ποιοτικά την ήδη εξαιρετική μεσαία γραμμή της και έναν φορ περιοχής με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπάρχοντες. Ο αργεντινός χαφ Μπρούνο Ζουκουλίνι, ερχόμενος ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Σίτι, έδειξε από την πρώτη κιόλας συμμετοχή του στο εκτός έδρας ματς Κυπέλλου απέναντι στον Ηρακλή ότι αφίχθη πανέτοιμος να πάρει φανέλα βασικού.
Ο πανύψηλος (1,94 μ.) τσέχος επιθετικός Τόμας Πέκχαρτ είναι το δεύτερο απόκτημα της Ενωσης και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας ενάμισι έτους. Πριν από δύο χρόνια η συνεργασία μαζί του θα ήταν ανέφικτη καθώς προερχόταν από σεζόν με αρκετά γκολ στη Νυρεμβέργη, ήταν εν ενεργεία διεθνής και η νεοφώτιστη στην Μπουντεσλίγκα Ινγκολσταντ του προσέφερε τότε συμβόλαιο με πολύ υψηλές απολαβές. Ωστόσο ο Πέκχαρτ δεν βρήκε ποτέ τη βολή του εκεί, αγωνιζόταν σπάνια και ως εκ τούτου έχει να βρει δίχτυα σε επίσημο ματς από τις 22 Φεβρουαρίου 2014, όταν ακόμη έπαιζε στη Νυρεμβέργη. Ωστόσο ο Πογέτ τον πιστεύει αρκετά, γι’ αυτό και η ΑΕΚ έκανε δεκτό το μοναδικό αίτημά του για έξτρα μπόνους, εφόσον ο Τσέχος καταφέρει αυτό που με την πορεία της καριέρας του σήμερα μοιάζει ουτοπικό, δηλαδή το να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2016-17.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ