Το –μετά Μπάγερν –μέλλον του Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν ένα μίνι σίριαλ, όπως αυτά στα οποία πρωταγωνιστούν αστέρες του Χόλιγουντ. Αλλωστε και ο καταλανός προπονητής είναι επίσης ένα αστέρι σε έναν άλλο χώρο του θεάματος. Εχει καταφέρει να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής, παρότι τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα δρώμενα στο χορτάρι. Ο Γκουαρντιόλα είναι ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα, αυτός που σκηνοθετεί την παράσταση. Και τώρα, μετά την επιτυχημένη θητεία του σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν, ετοιμάζεται για ακόμη ένα ποδοσφαιρικό Οσκαρ. Αυτή τη φορά επί αγγλικού εδάφους.
Οι άνθρωποί του


Η ανακοίνωση της συνεργασίας του με τη Μάντσεστερ Σίτι από το ερχόμενο καλοκαίρι δεν προκάλεσε έκπληξη. Η παρουσία του Τσίκι Μπεγκιριστάιν (διευθυντής ποδοσφαίρου) και του Φεράν Σοριάνο (εκτελεστικός διευθυντής) στο Ετιχαντ, δύο πρώην συνεργατών του στην Μπαρτσελόνα, οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα ερχόταν κι αυτός να προστεθεί στην παρέα.
Από το 2008 που ανέλαβε την Μπαρτσελόνα η πορεία του λίγο-πολύ είναι γνωστή σε όλους. Στο «Καμπ Νου» και στη συνέχεια στο Μόναχο ως προπονητής της Μπάγερν, ο Γκουαρντιόλα μπορεί να υπερηφανευθεί ότι δημιούργησε δύο ομάδες που έπαιξαν ιδιαίτερα ελκυστικό ποδόσφαιρο το οποίο θα μείνει στην Ιστορία.
Ο Γκουαρντιόλα θέλει παίκτες που να αγωνίζονται για την ομάδα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατοχή της μπάλας και παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες σε ταλαντούχους νεαρούς. Στη Σίτι θα έχει όλους τους δικούς του ανθρώπους. Αμεσος συνεργάτης του στον πάγκο, ο Ντομενέκ Τορέντ, μαζί του από την εποχή της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα. Ο Κάρλες Πλάνχαρντ είναι ο άνθρωπος που αναλύει τα βίντεο και είναι ο υπεύθυνος του σκάουτινγκ.
Ο 52χρονος Λορέντσο Μπουοναβεντούρα είναι ο υπεύθυνος φυσικής κατάστασης, και αυτός μαζί του από το 2008, και, τέλος, ο Μανουέλ Εστιάρτε, μια μεγάλη δόξα του ισπανικού πόλο με 578 συμμετοχές στην εθνική ομάδα και αγωνιστική παρουσία σε έξι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (χρυσό μετάλλιο το 1996 στην Ατλάντα). Ο Εστιάρτε είναι ο προσωπικός του σύμβουλος.
Ολοι αυτοί θα είναι οι άνθρωποι του Γκουαρντιόλα στη Σίτι. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει η σύζυγός του Κριστίνα Σέρα, η οποία θα προετοιμάσει την άφιξη της οικογένειας στο Μάντσεστερ, το καλοκαίρι.
Για τον 45χρονο τεχνικό, ο παίκτης πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση και δεν επιτρέπεται η χαλάρωση. Παράλληλα αυτό που προέχει πάντα είναι η ομάδα, κατά συνέπεια κανένας δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ο Ροναλντίνιο, ένας από τους πλέον αγαπημένους παίκτες των οπαδών της Μπαρτσελόνα, υπήρξε ένα από τα θύματά του, στο «Καμπ Νου». «Δεν πρόκειται να σας κάνω παρατήρηση για μια λανθασμένη πάσα ή αν χάσετε μια κεφαλιά. Αρκεί να ξέρω ότι έχετε δώσει το 100% στο γήπεδο» είχε πει στην πρώτη του συνάντηση με τους παίκτες, όταν ανέλαβε την Μπαρτσελόνα μετά τον Φρανκ Ράικαρντ.
Οι απαιτήσεις


Η Μάντσεστερ Σίτι είναι ήδη μια ομάδα που συνήθως έχει την κατοχή της μπάλας. Αυτό που θα δούμε πάντως από τη νέα σεζόν είναι να εστιάζει ακόμη περισσότερο σε αυτό το κομμάτι. Κάθε παίκτης πρέπει δουλεύει πολύ και να κινείται σωστά και, φυσικά, σε αυτό μετέχει και ο τερματοφύλακας. Εχουμε δει πολλές φορές τους Βαλντές και Νόιερ να γίνονται ο πέμπτος παίκτης της άμυνας, μια μορφή λίμπερο με γάντια! Επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά στην Μπαρτσελόνα και στην Μπάγερν ήταν η δημιουργία αριθμητικής υπεροχής σε όλο το γήπεδο. Αυτό σημαίνει πως οι αμυντικοί πρέπει να αγωνίζονται και ως μέσοι, ενώ οι τελευταίοι οφείλουν να δίνουν βοήθεια και στην άμυνα. Παράλληλα οι πλάγιοι μπακ θα πρέπει να ανεβαίνουν και να αγωνίζονται ως επιθετικοί. Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ένταση.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΠΕΠ
Τα μεταγραφικά σενάρια

Η μπλε πλευρά του Μάντσεστερ ανυπομονεί να δει τον Γκουαρντιόλα στο «Ετιχαντ». Ολοι περιμένουν να δουν μια ομάδα που θα αποδίδει ποδόσφαιρο ανάλογο με αυτό της Μπαρτσελόνα και της Μπάγερν. Αλλωστε ήδη τα σενάρια για το ποιοι παίκτες θα μετακομίσουν στο Μάντσεστερ δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ο προϋπολογισμός που θα δοθεί στον Γκουαρντιόλα για μεταγραφές προβλέπεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ!
Οσο για τους παίκτες που ενδέχεται να γίνουν «πολίτες» το καλοκαίρι, στη λίστα του Γκουαρντιόλα, σύμφωνα με τη «Sun», είναι ο Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους, ο πολωνός φορ του Μπάγερν Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Νεϊμάρ, αλλά και ο 22χρονος μπακ της Εβερτον Τζον Στόουνς. Τέλος, ο αγγλικός Τύπος υποστηρίζει ότι ένας παίκτης που θα ήθελε στη Σίτι ο Γκουαρντιόλα είναι ο Χαβιέ Μαστσεράνο, καθώς η εμπειρία του θα είναι πολύτιμη στη νέα προσπάθεια της Σίτι. Φυσικά έχουν αρχίσει και τα σενάρια για τους παίκτες που θα ακολουθήσουν την αντίθετη διαδρομή, δηλαδή θα αποχωρήσουν από το «Ετιχαντ». Πρώτος στη σχετική λίστα φέρεται να είναι ο Γιάγια Τουρέ, καθώς δεν είχε καλή σχέση με τον Γκουαρντιόλα από την περίοδο της συνεργασίας τους στην Μπαρτσελόνα. Εν αναμονή λοιπόν για ένα καυτό καλοκαίρι. Ο αστέρας του πάγκου φέρνει ντόμινο αλλαγών!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ