Πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν για το πρωτάθλημα Ελλάδας με την Ενωση γηπεδούχο. Εκείνο το 0-0 στο ΟΑΚΑ στις 16.2.2013, έδρα στην οποία οι δύο Δικέφαλοι θα αναμετρηθούν απόψε (19.30), έβρισκε τότε την Ενωση σε «ημιθανή» κατάσταση καθώς φαινόταν ότι η κατάσταση την οδηγούσε προς τα χαμηλότερα κλιμάκια του εγχώριου ποδοσφαίρου, την ώρα που η ομάδα της Θεσσαλονίκης πάλευε να κρατηθεί σε κοντινή απόσταση από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και εν τέλει τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Σήμερα μονομαχούν έπειτα από πολλά χρόνια για τον ίδιο στόχο, την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, ώστε να αποκτήσουν αβαντάζ στα πλέι οφ κατά τις μονομαχίες του ερχόμενου Μαΐου.
Δοκιμή σε συνθήκες ντέρμπι


Ούσα δεύτερη στη βαθμολογία και μετρώντας πέντε σερί νίκες (τρεις στο πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο Ελλάδας), η ΑΕΚ δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερο φεγγάρι από τον ΠΑΟΚ. Η έλευση του Γκουστάβο Πογέτ τοποθέτησε τους Κιτρινόμαυρους σε ράγες ισορροπίας και τους δίδαξε πως μπορούν να κερδίζουν συνεχόμενα ματς και να κατακτούν βαθμούς δίχως να παίζουν απαραίτητα ελκυστικό ποδόσφαιρο. Η Ενωση, υπό την καθοδήγηση του Ουρουγουανού, είναι πλέον ένα σύνολο που ξεκινάει να «χτίζει» τα επιτυχή αποτελέσματα από την άμυνά του έχοντας ως προτεραιότητα το να μη δεχθεί γκολ. Κάποιες φορές το πετυχαίνει και άλλες όχι, ωστόσο το αντίβαρο της ύπαρξης πολλών παικτών με ικανότητα στο σκοράρισμα τις περισσότερες φορές καλύπτει το χάντικαπ που προκαλείται στις περιπτώσεις που ο αντίπαλος παραβιάζει τα δίχτυα της. Ο πλουραλισμός σε αυτόν τον τομέα και οι αρκετοί διαφορετικοί σκόρερ (Μπαρμπόζα, Αραβίδης, Μπουονανότε, Βάργκας βρίσκουν δίχτυα με συχνότητα, ενώ υπάρχει πάντα και ο απρόβλεπτος Τζεμπούρ) συνθέτουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο για την Ενωση στο να παίρνει τα ματς. Βέβαια επί των ημερών του Πογέτ και με την αγωνιστική φιλοσοφία της ιδιαίτερα διαφοροποιημένη σε σύγκριση με την περίοδο του Τραϊανού Δέλλα στο τιμόνι της ομάδας η ΑΕΚ δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες ντέρμπι. Το αποψινό απέναντι στον ΠΑΟΚ είναι το πρώτο μιας σειράς αγώνων υψηλής δυσκολίας και σημασίας καθώς πολύ κοντά ημερολογιακά είναι και οι (εντός έδρας ξανά) αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Αγώνες που θα δείξουν πού βαδίζει η Ενωση και αν όντως έχει τα φόντα να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση ως το τέλος του πρωταθλήματος. Ο Πογέτ είναι ένας προπονητής που ήρθε στην Ελλάδα για να πετύχει άμεσους στόχους, όχι για να «χτίσει» ομάδα μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Αποφασίζει βάσει της δικής του εικόνας για το έμψυχο δυναμικό της ΑΕΚ έχοντας θέσει ως προτεραιότητα την παθητική συμπεριφορά, το να παίζει η ΑΕΚ πίσω από την μπάλα.
Μπερμπάτοφ για μεγάλα ματς


Στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ επικρατεί αναστάτωση. Σύνηθες θα πει κανείς… Τα πολλά πρόσωπα που έχουν αναμειχθεί στο ποδοσφαιρικό τμήμα, δίχως ακόμη οι αρμοδιότητές τους να είναι απόλυτα ξεκάθαρες και με κάμποσες απορίες να αιωρούνται για το μέχρι πού φτάνουν τα όρια και οι ευθύνες του καθενός, έχουν προκαλέσει ένα μπέρδεμα το οποίο περισσότερο ενισχύει την εσωστρέφεια παρά βοηθάει την ομάδα να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο δρόμο. Οι στοχεύσεις είναι διαφορετικές καθώς συχνά παρατηρείται ξεκάθαρη σύγκρουση απόψεων για ποδοσφαιριστές που απασχολούν μεταγραφικά ή όταν πρέπει να εξαχθεί συμπέρασμα που θα αφορά τη χρησιμότητα των υπαρχόντων στο σύνολο. Ο Ιγκόρ Τούντορ είναι ο εύκολος στόχος και στο τέλος της ημέρας εκείνος που πληρώνει το μάρμαρο για κάθε μη επιτυχές αποτέλεσμα του ΠΑΟΚ. Οχι ασφαλώς ότι ο προπονητής είναι άμοιρος ευθυνών, ωστόσο όταν παραδέχεται δημόσια ότι επιλογές όπως ο σπουδαίος Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ δεν είναι σε θέση να προσφέρουν αυτά που εκείνος επιθυμεί βάσει των τακτικών προσεγγίσεών του κάπου έχει και ένα δίκιο. Οπως επίσης μπορεί κανείς να καταλάβει τη δυσκολία του να εμπιστευθεί για συνεχόμενα ματς θέση βασικού στον Βούλγαρο από τη στιγμή που η τριάδα της επίθεσης αποτελούμενη από τους Μακ, Ροντρίγκεζ και Αθανασιάδη αποδίδει πολύ καλύτερα. Ωστόσο Μπερμπάτοφ είναι αυτός και τρέφεται από τα μεγάλα ματς, όπως κάθε ποδοσφαιριστής που έχει διαγράψει σπουδαία καριέρα σε πολύ πιο αξιόλογα πρωταθλήματα και μετράει κάμποσα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και επειδή όπως και για την ΑΕΚ, έτσι για τον ΠΑΟΚ, ακολουθεί μια σειρά αγώνων που θα τον φέρουν αντιμέτωπο με τις κατά τεκμήριο κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, η διοικητική πίεση προς τον κροάτη τεχνικό προκειμένου να αξιοποιήσει καλύτερα τον βαλκάνιο σουπερστάρ όλο και εντείνεται.
Τούντορ σε θέση δύσκολη


Μετά την κάκιστη εμφάνιση κόντρα στην Ξάνθη και το τέρμα με το οποίο η ακριτική ομάδα στέρησε δύο βαθμούς από τον Δικέφαλο του Βορρά στα τελειώματα του αγώνα, ο Τούντορ βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Πολλοί λένε ότι ενδεχόμενη ήττα απόψε θα φέρει αρνητικές εξελίξεις για εκείνον. Η σκέψη και μόνο δείχνει έλλειψη καθαρού μυαλού και στρατηγικής. Υποτίθεται ο ΠΑΟΚ τον επέλεξε στα 37 χρόνια του προκειμένου να επενδύσει σε εκείνον και να αποκτήσει έναν καθοδηγητή αρκετών ετών. Ποτέ ένα εξιλαστήριο θύμα δεν έλυσε τα προβλήματα που άλλοι δημιούργησαν μέσα στην ομάδα. Είναι απλά μια λύση για να τα κρύβεις προσωρινά κάτω από το χαλί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ