Υπάρχουν ορισμένοι αθλητικοί προορισμοί, όπως η Βιτόρια, που έχουν στιγματιστεί από τις παραξενιές ενός προπονητή. Ο απαρχαιωμένος τρόπος προπόνησης του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, εκτός από δεκάδες τραυματισμούς σε αρκετές ομάδες (με τελευταία τον Παναθηναϊκό), έχει δημιουργήσει έναν αρνητισμό στη σκέψη πρωτοκλασάτων παικτών, οι οποίοι άκουγαν Βασκωνία και έστρεφαν το βλέμμα τους αλλού. Ανάλογες ενστάσεις είχε στην αρχή και ο Γιάννης Μπουρούσης, ωστόσο έπειτα από λίγο καιρό στη Βιτόρια ξετρελάθηκε και πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του! Πού οφείλεται, όμως, η παρατεταμένη αγωνιστική φόρμα του διεθνούς σέντερ; «Το Βήμα» φωτίζει τις πιο σημαντικές παραμέτρους.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα επιτεύγματα του Μπουρούση με τη φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα πεπραγμένα του. Στην εφετινή Ευρωλίγκα είναι ο δεύτερος στο σύστημα αξιολόγησης, δηλαδή ο δεύτερος καλύτερος παίκτης με ελάχιστη διαφορά (22,17 έναντι 22,67) από τον Γάλλο Νάντο ντε Κολό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Είναι ο δεύτερος ριμπάουντερ όλων των εποχών, ένατος στο σύστημα αξιολόγησης, δέκατος σε συμμετοχές και εικοστός σκόρερ, διάγοντας τη 14η σεζόν του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Η τεράστια αναγνώριση, όμως, ήλθε μέσα από τις εμφανίσεις του στο ισπανικό πρωτάθλημα (ACB), που θεωρείται το κορυφαίο και το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη. Ο καρδιτσιώτης σέντερ είναι ο καλύτερος παίκτης (22,4) με βάση το σύστημα αξιολόγησης, ενώ με το τέταρτο βραβείο MVP, που κατέκτησε στις 14 πρώτες αγωνιστικές, μπήκε στο πολύ κλειστό κλαμπ παικτών με το ίδιο επίτευγμα: Αρβιντας Σαμπόνις, Οσκαρ Σμιντ, Μαρκ Γκασόλ, Τανόκα Μπέαρντ και Ντάριλ Μίντλετον.
Σύμφωνα με την έρευνα του «Βήματος», ο πρώτος που προέβλεψε την εντυπωσιακή σεζόν του Μπουρούση ήταν ο συμπαίκτης του στην Εθνική Ανδρών Κώστας Καϊμακόγλου. «Γιάννη, άκουσέ με. Αν αντέξεις τις προπονήσεις του Περάσοβιτς, θα κάνεις φοβερή χρονιά» του είχε πει ο πάουερ φόργουορντ της ρωσικής Ούνικς Καζάν, αφού τον συνεχάρη για την υπογραφή του συμβολαίου με την ομάδα των Βάσκων. Πράγματι, ο κροάτης προπονητής (παλαίμαχος «δολοφονικός» σουτέρ) είναι πιο απαιτητικός στις προπονήσεις εν συγκρίσει με τον Πάμπλο Λάσο, που είχε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σπάνια θα δώσει ρεπό έπειτα από αγώνες της Λαμποράλ, οι προπονήσεις του διαρκούν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη ένταση. Πρόσφερε, όμως, το στοιχείο, που είναι απαραίτητο, ώστε να μπορεί να αποδώσει ένας παίκτης όπως ο Μπουρούσης.
Του έδωσε χρόνο συμμετοχής και κυρίως εμπιστοσύνη. Πέρυσι, στη Ρεάλ Μαδρίτης, είχε 11’50» συμμετοχής στην Ευρωλίγκα, όπου από τα μισά του Top 16 και έως το τέλος της διαδρομής ο χρόνος του είχε περιοριστεί σε κάποια πεντάλεπτα. Εφέτος, όμως, παίζει 24′ κατά μέσον όρο, είναι ο βασικός πυλώνας της ομάδας και η ποιότητά του αποτυπώνεται στους αριθμούς: 13,8 πόντοι (54,5% δ., 45% τρ., 87,3% β.), 9,2 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και σχεδόν μία τάπα κατά μέσον όρο! Μαγεία. Ομοίως και στο ισπανικό πρωτάθλημα, οι αριθμοί του έχουν εκτοξευθεί: Από 5,2 πόντους και 3,7 ριμπάουντ σε 14,6′ συμμετοχής που είχε στη Ρεάλ του Λάσο, εφέτος μετρά 14 πόντους και 8,4 ριμπάουντ σε 24′ κατά μέσον όρο.
Η μέρα με τη νύχτα. Κάποιοι πιστεύουν ότι επειδή δεν έπαιζε πέρυσι στη Ρεάλ, όπου μετά το περίφημο «shut up» («σκασμός») του Λάσο σε ένα τάιμ άουτ γύρω στα Χριστούγεννα ουσιαστικά άρχισε να περιθωριοποιείται, κατακτώντας μεν όλους τους τίτλους, αλλά λύνοντας το συμβόλαιό του κοινή συναινέσει στο τέλος της σεζόν, είναι τόσο φρέσκος εφέτος. Ομως, στην περίπτωση του Μπουρούση, η φρεσκάδα είναι ψυχολογική και όχι σωματική, ενώ μην ξεχνάμε ότι και αυτός έρχεται από Ευρωμπάσκετ.


Το μέλλον
Το απωθημένο του ΝΒΑ

«Στη Βιτόρια περνάω καλά. Η ατμόσφαιρα στην ομάδα είναι εξαιρετική και η πόλη πολύ όμορφη και ιδανική για μπάσκετ. Παίρνω το αυτοκίνητο και σε 35 λεπτά είμαι στο Μπιλμπάο και σε άλλα 55 βρίσκομαι στο Σαν Σεμπαστιάν, δύο απίστευτους προορισμούς»
έχει πει ο Γιάννης σε συνεντεύξεις του, ενώ η απόφασή του να γυρίσει την πλάτη στο υπέρογκο συμβόλαιο που του προσέφερε κινεζική ομάδα αποδεικνύει ότι το κίνητρο για μπάσκετ υψηλού επιπέδου έχει ακόμη ισχυρή φλόγα μέσα του.
Οσο για το μεγάλο απωθημένο; Σίγουρα είναι το ΝΒΑ. Πριν από επτά χρόνια, εν μέσω του Φάιναλ Φορ του Βερολίνου, είχε βρεθεί στην ίδια σουίτα ξενοδοχείου με τον εμβληματικό προπονητή των Σαν Αντόνιο Σπερς Γκρεγκ Πόποβιτς, αλλά το «ψηστήρι» που του έκανε για να δοκιμάσει στο ΝΒΑ δεν καρποφόρησε.
Ούτε οι συζητήσεις με τους Νιου Γιορκ Νικς πέρυσι το καλοκαίρι ευοδώθηκαν, καθώς η ομάδα της Νέας Υόρκης τού έδινε μη εγγυημένο συμβόλαιο και προφανώς δεν ήθελε μια ωραία πρωία να του συμβεί ό,τι συνέβη προ ημερών στον Κώστα Παπανικολάου, που αποδεσμεύτηκε στα καλά καθούμενα από τους Ντένβερ Νάγκετς. Αν και εφόσον όμως έλθει νέα πρόταση το ερχόμενο καλοκαίρι, που θα πληροί τις βασικές προϋποθέσεις και όχι απαραίτητα οικονομικές, ο Μπουρούσης θα το σκεφτεί διαφορετικά και πιθανότατα αυτή τη φορά θα αποφασίσει να περάσει το κατώφλι του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ, ώστε να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία για ένα ή δύο χρόνια. Οσο για την Εθνική Ανδρών; Μπορεί να μην το έχει δηλώσει ευθέως, αλλά δεν τίθεται θέμα αποχώρησης, και έτσι το καλοκαίρι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια πρόκρισης στο Ρίο ντε Τζανέιρο μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά. Ακόμη και με σπασμένο χέρι, όπως έκανε στο Μουντομπάσκετ 2010 της Τουρκίας…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ