Η ματαίωση του «αιωνίου» ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό έμελλε να γράψει μία ακόμη μελανή σελίδα στην Ιστορία του αθλήματος.

Ο διαιτητής Παππάς, έκρινε πως οι φωτοβολίδες που έπεσαν μιάμιση ώρα (στις 18:10) πριν από τη σέντρα, ήταν ικανή αφορμή για να επιφέρουν την οριστική ματαίωση του αγώνα περίπου στις 20:00.

Με την ανακοίνωση της απόφασης το «Απόστολος Νικολαΐδης» μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης, καθώς οπαδοί του Παναθηναϊκού εισέβαλαν στο γήπεδο και υπήρξαν σφοδρές συμπλοκές με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Συλλήψεις – προσαγωγές και τραυματισμοί…

Περισσότερα απο 50 άτομα προσήχθησαν μέσα και έξω από το γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, κατά την διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟ- Ολυμπιακού, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε.

Από τους προσαχθέντες οι 16 συνελήφθησαν μέχρι στιγμής, ενώ συνεχίζεται η εξέταση των υπολοίπων.

Επίσης, κατά την διάρκεια των επεισοδίων τρυαματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Οι Αρχές ενημέρωσαν, ότι ο αστυνομικός που τραυματίστηκε από καρέκλα στο κεφάλι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, ωστόσο ακόμη δύο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρότερα.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Κατά τη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων που σημειώθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν από τους χώρους εντός και εκτός του γηπέδου `Απόστολος Νικολαΐδης άνω των 50 ατόμων, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16. Επίσης τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί»

Οι πιθανές ποινές…

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ισχύουν όσα αναφέρονται στο Φύλλο Αγώνα, ότι δηλαδή ο διαιτητής Παππάς ματαίωσε τον αγώνα λόγω τραυματισμού του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Φινμπόγκασον από φωτοβολίδα κατά το «ζέσταμα» της ομάδας (στις 18:07) τότε:

Με βάση τον ΚΑΠ, ο αγώνας ματαιώθηκε με με υπαιτιότητα του γηπεδούχου σωματείου και οι «πράσινοι» θα μηδενιστούν, δηλαδή θα χάσουν τον αγώνα με 3-0 στα «χαρτιά». Παράλληλα απειλούνται με αφαίρεση 3 βαθμών από την εφετινή βαθμολογία και με αφαίρεση 2 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.

Επίσης, με βάση τον νέο νόμο, τα εκτεταμένα επεισόδια εντός του αγωνιστικού χώρου μπορούν να επιφέρουν νέα αφαίρεση 3 βαθμών, καθώς και τιμωρία της έδρας για 2 έως 3 αγωνιστικές και πρόστιμο από 70.000 έως 150.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα στον νέο αθλητικό νόμο 4326/2015, τα πρόστιμα ξεκινούν από 10.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 1 εκατομμύριο έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.

Μπορεί ακόμη να απαγορεύσει τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων και τη διάθεση εισιτηρίων. Λουκέτο δηλαδή στη Λεωφόρο η τμημάτων της όπως στη Θύρα 13, χωρίς να αναφέρεται το χρονικό διάστημα.

Εφόσον παραβιαστούν οι ποινές, προβλέπονται πρόστιμα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα από 25.000 μέχρι 5.000.000 ευρώ.

Αναλυτικά το άρθρο 3 του αθλητικού νόμου αναφέρει τα εξής: «Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός μπορεί επίσης, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται έπειτα από γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, καθώς και της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Μπορεί, εξάλλου, να απαγορεύει τη με οποιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων».

Ο Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το νόμο επακριβώς.


ΠΑΕ ΠΑΟ: «Λανθασμένη και ανεύθυνη απόφαση του διαιτητή»

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός καταδικάζει απερίφραστα τη βία. Μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του αγώνα της ομάδας μας με τον Ολυμπιακό δύο- τρεις άφρονες οπαδοί του Παναθηναϊκού προχώρησαν σε μεμονωμένες ενέργειες ρίχνοντας φωτοβολίδες κατά την έξοδο ποδοσφαιριστών της αντιπάλου ομάδας. Δύο ώρες μετά το συμβάν και παρότι στη συνέχεια δεν συνέβη το παραμικρό, ο διαιτητής κατά παράβαση των κανονισμών προχώρησε στην απόφαση της μη διεξαγωγής του αγώνα, παραγνωρίζοντας τις συνέπειες της απόφασης του αυτής, η οποία ήταν βέβαιο ότι θα οδηγούσε στα απαράδεκτα και απολύτως καταδικαστέα επεισόδια που είδε όλη η Ελλάδα και έπληξαν τον Παναθηναϊκό αλλά και το ελληνικό ποδοσφαιρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αρμόδιο όργανο που θα επιληφθεί, θα τοποθετήσει το θέμα στη σωστή του διάσταση για την καθόλα λανθασμένη και ανεύθυνη απόφαση του διαιτητή».

Live Blog Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (Σούπερ Λιγκ – 11η αγωνιστική)



Αυτό θέλουν ν’ αποτρέψουν οι «πράσινοι», ο οποίοι θα παλέψουν για τη νίκη, ώστε να παραμείνουν στη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο του τον Ιταλό, Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος πήρε τη θέση του Γιάννη Αναστασίου.

Από εκεί και πέρα, δύσκολη αποστολή θα έχει η ΑΕΚ με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι το λογικό φαβορί με τον Παναιτωλικό στην Τούμπα.

Σημαντικό είναι και το ματς στην Τρίπολη μεταξύ του Αστέρα και του Ατρόμητου, αλλά και η μάχη στη Ξάνθη, με την τοπική ομάδα να υποδέχεται τον Πανιώνιο.

Η Σούπερ Λιγκ θα τιμήσει τα θύματα και τους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλα τα γήπεδα της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής:


ΣΑΒΒΑΤΟ 21/11

Αστέρας Τρίπολης – Ατρόμητος 1-0
17:15 (Ιωάννινα) ΠΑΣ Γιάννινα – Καλλονή
19:30 (Α. Νικολαϊδης) Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/11
15:00 (Τούμπα) ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός
17:15 (Περιβολίων) Πλατανιάς – Λεβαδειακός
17:15 (Ξάνθη) Ξάνθη – Πανιώνιος
19:30 (Κομοτηνή) Πανθρακικός – ΑΕΚ

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/11

19:30 (Βέροια) Βέροια – Ηρακλής