Θα περίμενε κάποιος ότι έναν και μόνο λόγο θα έχει για να πιέζεται τον τελευταίο καιρό ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου επιχειρεί να τον δελεάσει με χρήματα που ουδείς προπονητής στα χρονικά του ποδοσφαίρου έχει λάβει σε μία σεζόν και ενώ εκείνος έχει δηλώσει ότι «δεν θέλω να μένω για πολλά χρόνια σε μία ομάδα». Κι όμως, τα 48 εκατ. ευρώ που του προσφέρει η βαυαρική ομάδα προκειμένου οι δύο πλευρές να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για επιπλέον δύο έτη διόλου τον αγχώνουν. Αντιθέτως, το μυαλό του ισπανού «Αϊνστάιν της μπάλας» ασχολείται με τον αγώνα με τον Ολυμπιακό για το Τσάμπιονς Λιγκ και το πώς η Μπάγερν θα τελειώνει με την πρωτιά του ομίλου.
Πού να το είχε κατακτήσει κιόλας… Στις πρώτες δύο σεζόν του στον πάγκο της Μπάγερν αντιμετωπίστηκε με χαρακτηρισμούς από «μισθοφόρος και εμμονικός» ως «αξεπέραστος και ιδιοφυΐα». Κατακρίθηκε από τον εν ζωή θρύλο της βαυαρικής ομάδας κ. Φραντς Μπενεκμπάουερ ως «ξεροκέφαλος» και ως «προπονητής που θέλει να είναι πάνω από την ομάδα, γι’ αυτό και δεν προσπαθεί να προσαρμοστεί με τις αρχές της Μπάγερν προσπαθώντας με το ζόρι να επιβάλει τις δικές του» και χρεώθηκε όλες δικές του (στο 100%) τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες να την οδηγήσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο διαδοχικοί αποκλεισμοί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα «τσαλάκωσαν» το προφίλ του.
Ωστόσο αυτό που σήμερα σύσσωμη η ποδοσφαιρική υφήλιος αποδέχεται και επικοινωνεί είναι ότι αυτό που ο κ. Πεπ Γκουαρντιόλα δημιούργησε στη Βαυαρία είναι ένα «ποδοσφαιρικό τέρας». Μια μηχανή εξόντωσης αντιπάλων που θα επιχειρήσουν να την αντιμετωπίσουν ανοιχτά με την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να την νικήσουν σε αγώνα ο οποίος δεν θα παραπέμπει σε κλεφτοπόλεμο. Ο σπουδαίος σκακιστής κ. Γιούρι Κασπάροβ είχε πει κάποτε στον ισπανό τεχνικό ότι «δεν αρκεί να κινείς τα πιόνια σου μόνο προς τα εμπρός για να νικάς πάντα». Ο κ. Γκουαρντιόλα δεν τον άκουσε και υπήρξαν φορές που χτύπησε τη γροθιά στο μαχαίρι, πληρώνοντας για παράδειγμα εκείνο το ταπεινωτικό 0-4 μέσα στο Μόναχο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ωστόσο όσοι τολμούν να πράξουν κάτι αντίστοιχο εναντίον της δικής του Μπάγερν παθαίνουν και χειρότερα!
Η ταπείνωση της Αρσεναλ


Η μοναδική εφετινή ήττα της Μπάγερν σε επίσημο ματς κατεγράφη στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου, όταν η Αρσεναλ του κ. Αρσεν Βενγκέρ βρήκε τον τρόπο να τη στριμώξει στα σχοινιά στο «Εμιρεϊτς» επικρατώντας με 2-0. Ηταν ένα ματς στο οποίο δεν υπήρξε παίκτης της γερμανικής ομάδας που να διακρίθηκε, ούτε ένας! «Ημασταν όλοι κακοί και πρώτος από όλους εγώ από τον πάγκο» γκρίνιαξε και μαζί αναγνώρισε ο Γκουαρντιόλα.
Οι Κανονιέρηδες πίστεψαν ότι θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο, έχοντας δηλαδή σχετικά ψηλά την άμυνά τους και τις γραμμές τους παρατεταγμένες σε λογική επιθετικής τακτικής, να πετύχουν το ίδιο και στην «Αλιάνζ Αρίνα». Εισέπραξαν πέντε γκολ, είπαν «ευχαριστούμε που δεν μας βάλατε περισσότερα» και επέστρεψαν ταπεινωμένοι στο Λονδίνο. «Είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα σήμερα στο ποδόσφαιρο να αντιμετωπίζεις την Μπάγερν με φιλοσοφία νίκης, όμως η Αρσεναλ πρέπει να παίζει για αυτήν σε όλα τα γήπεδα» δικαιολογήθηκε μετά τη συντριβή ο αλσατός τεχνικός της ομάδας.
Είναι μια παγίδα που θα βρει μπροστά του και ο Ολυμπιακός. Ερχόμενος από τρεις διαδοχικές νίκες στη διοργάνωση και με τον φόβο των παλαιότερων ετών για τα εκτός έδρας ματς να έχει πλέον ξεκάθαρα νικηθεί, οι Ερυθρόλευκοι θα πιεστούν πνευματικά γνωρίζοντας εξαρχής ότι εισέρχονται για να αγωνιστούν στο στόμα του λύκου. Το να σκοράρει η Μπάγερν πέντε γκολ είναι κάτι σύνηθες, ωστόσο για τον εφετινό Ολυμπιακό η πρόκληση του να πετύχει κάτι καλό εκεί όπου μεγαθήρια αδυνατούν είναι μεγάλη. Ο κ. Γκουαρντιόλα, ο οποίος με τον καιρό εξελίχθηκε και στα λεγόμενα «παιχνίδια του μυαλού», θα προτιμούσε να βρει απέναντί του μια ομάδα που θα παραταχθεί για να παίξει ποδόσφαιρο, όχι για να το καταστρέψει:
«Εχω μεγάλη εκτίμηση σε όσα έχει πετύχει ως σήμερα ο Ολυμπιακός. Η πορεία του στη διοργάνωση μιλάει από μόνη της. Νίκησε την Αρσεναλ εκεί που χάσαμε εμείς, αυτό λέει πολλά. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σεβασμό, όπως αξίζει σε κάθε πολύ καλή ομάδα του θεσμού». Λόγια που μερικά χρόνια πριν ο Γκουαρντιόλα δεν θα εκστόμιζε ποτέ, ίσως να μη γνώριζε καν κατά πού πέφτουν ο Πειραιάς και το «Καραϊσκάκης»…
Οι ασταμάτητοι και ο επανακάμψας


Σε αυτή την προσπάθειά του να επιστρέψει από το Μόναχο έχοντας πετύχει κάτι που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό προφίλ του, ο Ολυμπιακός καλείται να βρει τρόπο αντιμετώπισης και περιορισμού παικτών που βρίσκονται σε δαιμονιώδη κατάσταση. Ο Γερμανός Τόμας Μίλερ με τα 11 τέρματα σε 14 επίσημα ματς και ο Πολωνός Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με τα 14 γκολ σε 11 παιχνίδια προκαλούν δέος ως και φόβο σε κάθε άμυνα. Αν μάλιστα τον μυριστούν, γίνονται ακόμη πιο πεινασμένοι. Πίσω τους ο Βραζιλιάνος Ντάγκλας Κόστα εξελίσσεται σε ένα μεσοεπιθετικό θωρηκτό, ενώ η ολική επαναφορά του Αριεν Ρόμπεν (σκόραρε μάλιστα στο πρόσφατο 4-0 επί της Στουτγάρδης) προκαλεί περισσότερους ιλίγγους. Είναι το πιο δύσκολο ματς ως προς τη διαχείρισή του, ίσως απέναντι στην καλύτερη αυτή τη στιγμή ομάδα του πλανήτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ