Ντέρμπι ιδιαιτεροτήτων είναι το αποψινό για τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, δύο ομάδες που τα τελευταία χρόνια κινούνται πάνω σε έναν κοινό παρονομαστή, αυτόν της προσπάθειας να επιστρέψουν σε τροχιά κατάκτησης τίτλων, αλλά και αποκτώντας μονιμότητα σε αυτήν, όπως πετύχαιναν επί συναπτά ποδοσφαιρικά έτη κατά το παρελθόν. Οι απαιτήσεις των οπαδών τους είναι πολύ μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτό που οι δυο τους παρουσιάζουν ως σήμερα εντός των γηπέδων, γίνονται δε πολύ πιο πιεστικές όσο διαπιστώνονται αδυναμίες οι οποίες δεν διορθώνονται εύκολα. Οι Πράσινοι, πληγωμένοι ακόμη από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό τους, με το φιάσκο με τον Εσιέν να τους βαραίνει και την άνευ όρων παράδοση στον ΠΑΟΚ στον αγώνα της Τούμπας, ψάχνουν εναγωνίως ηρεμία και εξιλέωση. Οι Κιτρινόμαυροι διασκέδασαν τις εντυπώσεις των δύο ηττών στα εκτός έδρας ντέρμπι από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ με δύο διαδοχικές νίκες κόντρα σε Ηρακλή και Ξάνθη, έχουν νέο προπονητή (Πογέτ), ψάχνουν όμως με λαχτάρα τη νίκη σε ένα μεγάλο ματς.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Κρυφά πλάνα, φανερός Μπεργκ

Τακτική: Οι συνεχείς διαρροές επί θεμάτων τακτικής ανάγκασαν τον προπονητή του Παναθηναϊκού Γιάννη Αναστασίου στην απόκρυψη των αγωνιστικών πλάνων του ακόμη και από τους παίκτες του Τριφυλλιού, οι οποίοι πλέον πληροφορούνται την ενδεκάδα λίγες ώρες πριν από τη σέντρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο 42χρονος κόουτς διατηρεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού προς τον αντίπαλο προπονητή. Την περασμένη εβδομάδα ο Αναστασίου κράτησε και πάλι κλειστά τα χαρτιά του θέλοντας να επιφυλάξει κάποια έκπληξη στους Κιτρινόμαυρους. Ανεξάρτητα πάντως από τα πρόσωπα και το σύστημα (κινείται μεταξύ 4-4-2, 4-2-2-2, 4-2-3-1 και 4-3-2-1) που επιλέγει, η αγωνιστική φιλοσοφία των Πρασίνων δεν αλλάζει: συνεχές πρέσινγκ, καλή φυσική κατάσταση, επιθετικογενές παιχνίδι.


Βαρόμετρο:
Ο Παναθηναϊκός διαθέτει πολλές λύσεις στο ρόστερ του αλλά ελάχιστοι είναι οι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο Μάρκους Μπεργκ αποτελεί, μακράν του δεύτερου, τον πιο ποιοτικό και συνάμα επικίνδυνο ποδοσφαιριστή της ομάδας. Μολονότι έχει σιγήσει επί πέντε συνεχόμενες αγωνιστικές, παραμένει ο πιο αξιόπιστος σκόρερ του Τριφυλλιού τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχοντας πετύχει 49 γκολ σε 85 συμμετοχές. Στην κακή του ημέρα μπορεί να συμπαρασύρει μια ολόκληρη ομάδα στη μετριότητα, αλλά αν έχει κέφια είναι ικανός να διαλύσει μια άμυνα μόνος του…

Αδύναμος κρίκος:
Τρεις είναι οι μεγάλες αδυναμίες στο ρόστερ του Παναθηναϊκού για άλλη μία σεζόν: 1) η «μαύρη τρύπα» στο δεξί άκρο της άμυνας που δεν έκλεισε ούτε με την προσθήκη του Γερμανού Γενς Βέμερ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τραυματίας, 2) η απουσία ενός ποιοτικού αμυντικού μέσου (ως επί το πλείστον αγωνίζονται ο Τάσος Λαγός και ο Γιώργος Κουτρουμπής) καθ’ ότι ο σουπερστάρ Μάικλ Εσιέν παραμένει εκτός γηπέδων, 3) η έλλειψη ακραίων επιθετικών που μειώνει τις λύσεις του Αναστασίου όταν οι Πράσινοι θέλουν να ανοίξουν την αντίπαλη άμυνα.

Πάγκος:
Για πρώτη φορά από την αρχή της σεζόν το απουσιολόγιο του Παναθηναϊκού περιλαμβάνει ελάχιστα ονόματα (Εσιέν, Κλωναρίδης). Τα περισσότερα αγωνιστικά προβλήματα των περασμένων μηνών ξεπεράστηκαν, κάτι που δίνει στον Αναστασίου μεγαλύτερη επιλογή λύσεων, κυρίως στα χαφ, όπου μέχρι πρότινος υπήρχε λειψανδρία. Ο Σωτήρης Νίνης επανέκαμψε και δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση, το ίδιο και ο Φινλανδός Ρόμπιν Λουντ, που μαζί με τους Ντάνιελ Πράνιτς, Αμπντούλ Ατζαγκούν, Μεχντί Αμπέντ και Κάρλος Ζέκα λύνουν τα χέρια του προπονητή των Πρασίνων.

ΑΕΚ
Πεπατημένη, αιφνιδιασμός και Μάνταλος

Τακτική: Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ δεν είχε ως σήμερα κάτι να κρύψει από τους αντιπάλους της καθώς ήταν γνωστό τοις πάσι ότι ο Δέλλας ακολουθούσε απαρέγκλιτα ως τακτική το 4-2-3-1, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μεταλλασσόταν σε 4-3-3, εν ολίγοις μετρημένα κουκιά. Ωστόσο η έλευση του Γκουστάβο Πογέτ ενδέχεται να επιφέρει αλλαγές στην αγωνιστική φιλοσοφία και διάταξη της ομάδας. Η λογική πρεσβεύει ότι ο Ουρουγουανός δεν θα δοκιμάσει επαναστατικά πράγματα μετρώντας μόλις δύο ημέρες δουλειάς με τους ποδοσφαιριστές της Ενωσης και ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη του προκατόχου του, ωστόσο στο παρελθόν έχει δείξει ότι αρέσκεται στο να αιφνιδιάζει και να δοκιμάζει τολμηρά πράγματα από τον πάγκο.


Βαρόμετρο:
Εχει αποδειχθεί ότι ο κεντρικός άξονας της ομάδας και η λειτουργικότητά του εξασφαλίζουν στην ΑΕΚ ανασταλτική ασφάλεια και δημιουργική έμπνευση. Δύο είναι οι ποδοσφαιριστές που ως σήμερα έχουν πείσει άπαντες ότι δίχως εκείνους τα δύο προαναφερθέντα προαπαιτούμενα δεν εξυπηρετούνται όταν βρίσκονται σε κακό φεγγάρι ή δεν αγωνίζονται. Ο αμυντικός μέσος Γιάκομπ Γιόχανσον λειτουργεί ως παγοθραυστικό μπροστά από τους δύο στόπερ και ως ο συνδετικός κρίκος των τριών γραμμών, ενώ ο Πέτρος Μάνταλος δίνει ρυθμό και ουσία στο παιχνίδι των Κιτρινόμαυρων κρατώντας την μπαγκέτα του ενορχηστρωτή.

Αδύναμος κρίκος:
Παρ’ όλο που αρκετοί ποδοσφαιριστές της ομάδας καταφέρνουν να βρουν δίχτυα, η έλλειψη ενός φορ κλάσης γύρω από τον οποίο θα στηθεί η μεσοεπιθετική τριπλέτα ακουμπώντας την μπάλα σε εκείνον παραμένει εμφανής. Ο Ραφίκ Τζιμπούρ παραμένει ανενεργός καθώς δεν έχει συμμετάσχει εφέτος σε επίσημο ματς της ομάδας, ο Χρήστος Αραβίδης παλεύει φιλότιμα και δίνει λύσεις, το ίδιο και ο Μακόλεϊ Κρισάντους για την μπάλα που ξέρει και αυτά που μπορεί να προσφέρει.

Πάγκος:
Το σίγουρο είναι ότι ο Πογέτ δεν θα κοιτάζει πίσω του και θα δαγκώνεται από ανασφάλεια όταν θα θέλει να αλλάξει κάτι δραστικά σε σχέση με το αρχικό πλάνο. Η ΑΕΚ έχει γεμάτο ρόστερ και την πολυτέλεια να κρατά εκτός βασικού σχήματος παίκτες όπως ο Ντιέγο Μπουονανότε, ο Δημήτρης Ανάκογλου, ο Μιγκέλ Κορδέρο, ο Βαγγέλης Πλατέλλας, ενίοτε και ο Ρόναλντ Βάργκας ή ο Ελντερ Μπαρμπόζα, ανάλογα με τους 11 που ξεκινούν τον αγώνα. Λύσεις υπάρχουν επίσης στους στόπερ αλλά και στα ακραία μπακ, γενικώς το ρόστερ της Ενωσης είναι σημαντικά γεμάτο σε ποιότητα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ