Η Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της FIFA, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, αποβάλλεται από το αξίωμά του για τους επόμενους τρεις μήνες(σ.σ. ήταν η μέγιστη που μπορούσε να του επιβάλει).

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον ομολογό του στην UEFA, Μισέλ Πλατινί, ο οποίος ενεπλάκη στην υπόθεση του σκανδάλου για τεράστιο χρηματικό ποσό που έλαβε από τη FIFA (1,8 εκατ. ευρώ το 2011), χωρίς συγκεκριμένη δικαιολογία. Οι ποινές είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Ετσι ο Γάλλος πρόεδρος της UEFA, που είναι φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπλάτερ στην FIFA, δεν μπορεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο για τις επόμενες 90 ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια των αναφερόμενων περιόδων, οι αναφερόμενες προσωπικότητες απαγορεύονται από κάθε δραστηριότητα που έγκειται στο ποδόσφαιρο, είτε εθνική είτε διεθνής» αναφέρει η ανακοίνωση της FIFA.

Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της FIFA, είναι η 26η ημέρα του τρέχοντος μηνός, Οκτωβρίου. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στη παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι προγραμματισμένες για την 26η Φεβρουαρίου του 2016.

Ταυτόχρονα παρά τα όσα διέρρεε ο Ελβετός παράγοντας περί παραμονής του στον προεδρικό θώκο στη Ζυρίχη δεν μπόρεσαν να κλείσουν τα μάτια μπροστά στο περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο 79χρονος παράγοντας.

Την ηγεσία της FIFA σύμφωνα με τις διατάξεις αναλαμβάνει ο Καμερουνέζος Ίσα Χαγιάτου, ως ο πρεσβύτερος των αντιπροέδρων της ομοσπονδίας.

Τέλος να αναφερθεί ότι τιμωρήθηκε και ο γενικός γραμματέας της UEFA, Ζερόμ Βάλκε με 90 ημέρες αποκλεισμό αλλά και ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA, Τσουνγκ-Μουνγκ Γιουν με αποκλεισμό έξι ετών και πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων.

Απογοητευμένος ο Μπλάτερ

Οι δικηγόροι του Σεπ Μπλάτερ δήλωσαν σήμερα ότι ο πελάτης τους είναι απογοητευμένος που η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA δεν μίλησε μαζί του, προτού τον τιμωρήσει με προσωρινό αποκλεισμό.

«Ο πρόεδρος Μπλάτερ είναι απογοητευμένος που η επιτροπή δεοντολογίας δεν ακολούθησε τον κώδικα δεοντολογίας και τον πειθαρχικό κώδικα, οι οποίοι αμφότεροι δίνουν τη δυνατότητα να ακουστεί» αναφέρουν οι δικηγόροι του Μπλάτερ σε δήλωσή τους που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και συνεχίζουν:

«Επιπρόσθετα, η επιτροπή δεοντολογίας στήριξε την απόφασή της σε μια παρανόηση των ενεργειών του γενικού εισαγγελέα στην Ελβετία, ο οποίος έχει ανοίξει έρευνα, αλλά δεν έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία εναντίον του προέδρου».

Οι δικηγόροι του Ελβετού παράγοντα τονίζουν ακόμη ότι ο πελάτης τους ανυπομονεί να παρουσιάσει στοιχεία που θα αποδείξουν ότι δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε παράβαση καθήκοντος.

ΔΟΕ: Εως εδώ κύριε Μπλάτερ

Όσο έπαιξαν – έπαιξαν Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί! Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να παρέμβει στο σκάνδαλο διαφθοράς που βαραίνει τις δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές αρχές του κόσμου και να βάλει τέλος στα… παιχνιδάκια της FIFA και της UEFA. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, κάλεσε τη FIFA να προχωρήσει άμεσα σε δομικές αλλαγές που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία της και είναι αποφασισμένος να… τραβήξει το αφτί σε όποιον καθυστερήσει τις εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του Τόμας Μπαχ:

«Ως εδώ. Ελπίζουμε ότι τώρα, επιτέλους, όλοι στη FIFA πρέπει να έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να παραμένουν παθητικοί. Πρέπει να δράσουν άμεσα για να κερδίσουν ξανά την αξιοπιστία τους. Δεν μπορούν για πάντα να διαχωρίζουν την αξιοπιστία της FIFA από την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.

Η FIFA πρέπει να αντιληφθεί ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο μία λίστα υποψηφίων. Είναι ένα δομικό πρόβλημα και δεν θα λυθεί μόνο με την εκλογή νέου προέδρου.

Πρέπει να κάνουν δύο πράγματα άμεσα. Πρέπει να επιταχύνουν και να κάνουν πιο βαθιές τις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να συμμορφωθούν με τις ευθύνες, τη διαφάνεια, και όλες τις αρχές μίας σωστής διακυβέρνησης, που ορίζονται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεως της Ολυμπιακής Ατζέντας του 2020.

Πρέπει επίσης να είναι ανοιχτοί σε έναν εξωτερικό προεδρικό υποψήφιο υψηλού κύρους, που θα μπορέσει να εκπληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και επαναφέρει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία στη FIFA».