Το ευρωπαϊκό κοστούμι του Ολυμπιακού χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο φανταχτερό, με τους Ερυθρολεύκους να προσθέτουν σε αυτό διαρκώς νέα παράσημα με κορυφαίο το «διπλό» την περασμένη Τρίτη στο «Emirates» κόντρα στην Αρσεναλ. Οταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης έπαιρνε το χρίσμα από τον Σωκράτη Κόκκαλη και αναλάμβανε το τιμόνι του Ολυμπιακού, στις 18 Ιουνίου του 2010, είχε στο μυαλό του έναν διπλό στόχο.
Επιστροφή στην κορυφή


Αφενός να την επαναφέρει στην κορυφή της Ελλάδας, καθώς την παρέλαβε στην 5η θέση, με τον Ολυμπιακό να έχει τερματίσει τελευταίος (και καταϊδρωμένος) στα πλέι όφ του καλοκαιριού του 2010. Αυτό το πέτυχε, και όχι μόνο οι Ερυθρόλευκοι επανέκτησαν τα σκήπτρα επί ελληνικού εδάφους, αλλά από τότε δεν έχουν ξαναχάσει πρωτάθλημα.
Ωστόσο το κρυφό ή μάλλον μεγάλο όνειρο του νέου προέδρου ήταν να γιγαντώσει τον σύλλογο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γι’ αυτό άλλωστε είχε αντιδράσει τόσο παρορμητικά σε εκείνο το πρώτο του καλοκαίρι του 2010.
Μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από τη Μακάμπι με την ήττα 1-0 στον επαναληπτικό ο Βαγγέλης Μαρινάκης απομάκρυνε τον τότε τεχνικό της ομάδας Εβαν Λίνεν και έφερε τον αγαπημένο του (από την εποχή Κόκκαλη) Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος είναι αλήθεια ότι άλλαξε το ευρωπαϊκό προφίλ της ομάδας.
Στο πλαίσιο ακριβώς αυτού του μοντέλου μετά την αποχώρηση του «Τσινγκούρι», συνέχισε στο ξένο μοντέλο προπονητή και μάλιστα σταθερά από την ιβηρική χερσόνησο.
Δεν είναι τυχαίο ότι ως και το 2010, που είχε την ομάδα ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να πετύχει μόλις δύο «διπλά» στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Μάλιστα χρειάστηκε μια δεκαετία ταξιδιών μέχρι να κάνει σεφτέ η ομάδα το 2007 με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο. Και μάλιστα εις διπλούν τότε τόσο σε Ιταλία (2-1 τη Λάτσιο) όσο και στη Γερμανία (3-1 τη Βέρντερ Βρέμης).
Από το 2011, όπου και ήταν η πρώτη χρονιά με Μαρινάκη στην προεδρία, στο Τσάμπιονς Λιγκ, ως και σήμερα ο Ολυμπιακός έφτασε αισίως τα έξι «διπλά» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια, σχεδόν μία εκτός έδρας νίκη κάθε χρόνο, ή ακόμα και μεγάλα αποτελέσματα, όπως η ισοπαλία στη Λισαβόνα με την Μπενφίκα που ουσιαστικά του είχε εξασφαλίσει το μεγάλο πλεονέκτημα για την πρόκριση στους «16» την περίοδο 2013-14. Δύο νίκες στη Γαλλία (με Μαρσέιγ και Μονπελιέ), μία στο Βέλγιο (Αντερλεχτ) και τώρα η Αρσεναλ.
Δύο άνθρωποι, προσωπικές επιλογές του Βαγγέλη Μαρινάκη, άλλαξαν ουσιαστικά τον ρου (αλλά και το επίπεδο τελικά) της ευρωπαϊκής ιστορίας του συλλόγου καθιστώντας τον Ολυμπιακό μακράν την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία.
Από τον Βαλβέρδε στον Μίτσελ


Ο πρώτος που το έκανε αρχικά επί χάρτου και στη συνέχεια επί χόρτου ήταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που έστηνε πλέον με ευρωπαϊκό προφίλ την ομάδα και ουσιαστικά έχασε στην πρώτη του χρονιά (2011-12) την πρόκριση στους «16» λόγω του αλήστου μνήμης αγώνα Ντόρτμουντ – Μαρσέιγ 2-3 (από 2-0) όπου οι Γερμανοί είχαν χαλαρώσει απίστευτα στο δεύτερο ημίχρονο, όντας βαθμολογικά αδιάφοροι, εξυπηρετώντας την άνετη ανατροπή των Γάλλων.
Αυτός που ολοκλήρωσε τη μεταμόρφωση του ευρωπαϊκού DNA των Ερυθρολεύκων, περισσότερο πνευματικά ασφαλώς, ήταν ο συμπατριώτης τού Βαλβέρδε, ο Μίτσελ. Εχοντας αγωνιστεί για χρόνια στη βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, δεν είχε μάθει τη λέξη «φόβος» μπροστά στο όνομα οποιουδήποτε αντιπάλου.
Κατάφερε να το περάσει στο μυαλό και στη νοοτροπία των παικτών του και επί δικής του θητείας δεν ήρθε μόνο «διπλό» (το 3-0 στις Βρυξέλλες) αλλά και τεράστιες νίκες εντός έδρας επί των πρωταθλητών Ισπανίας (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ιταλίας (Γιουβέντους) και Αγγλίας (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) αλλά και επί της Μπενφίκα.
Αν μπει κανείς στο ranking list της UEFA θα δει στην πρώτη δεκάδα τους κορυφαίους συλλόγους με βάση τη βαθμολογία τους. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Ντόρτμουντ και Αρσεναλ. Ο Ολυμπιακός την τελευταία τετραετία έχει νικήσει τους μισούς (Ατλέτικο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ και Αρσεναλ)!
Γι’ αυτό το ευρωπαϊκό του κοστούμι είναι όλο και πιο γυαλιστερό. Εφάμιλλο με το κοστούμι Brooks Cool αλλά και τα υπόλοιπα ρούχα που φορούν παίκτες, προπονητικό τιμ και τα στελέχη του συλλόγου, καθώς για 4η χρονιά συνεχίζεται με επιτυχία η συνεργασία της πειραϊκής ΠΑΕ με την Brooks Brothers, επίσημο προμηθευτή πολιτικής ενδυμασίας της ομάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ