Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δύο τελευταίοι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ, από τους συνολικά οκτώ, που συνελήφθησαν πριν και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της γερμανικής ομάδας με τον ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Europa League.

Οι δύο 22χρονοι Γερμανοί, που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που ξέσπασαν λίγο μετά την ανάπαυλα της αναμέτρησης, οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, όπου ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης τους απήγγειλε από τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Πρόκειται για τις πράξεις της παράβασης του νόμου περί Αθλητισμού, της απόπειρας σωματικής βλάβης και της αντίστασης. Ο πρώτος αντιμετωπίζει επιπρόσθετα την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς (ξήλωσε κάθισμα από τις κερκίδες της θύρας 8) κι ο δεύτερος αυτή της παράβασης του νόμου περί φωτοβολίδων (πέταξε πυρσό).

Ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ζήτησαν και πήραν αναβολή για να δικαστούν στις 15 Οκτωβρίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε να άρει την κράτησή τους και ήδη οι δύο νεαροί κατευθύνονται προς την πατρίδα τους. Το πιθανότερο είναι σε λίγες μέρες να δικαστούν δια πληρεξούσιου δικηγόρου.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους έξι οπαδούς, επίσης Γερμανοί (ηλικίας 25-27 ετών), αφέθηκαν από χθες ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφού ορίστηκε δικάσιμος.

Συνελήφθησαν ύστερα από έλεγχο που τους έγινε στο Λευκό Πύργο, σημείο όπου οι φίλοι της Μπορούσια Ντόρτμουντ έδωσαν «ραντεβού» πριν αναχωρήσουν με λεωφορεία για το γήπεδο. Πάνω τους βρέθηκαν αντικείμενα που εμπίπτουν στο νόμο περί φωτοβολίδων.

Η θέση της Ντόρτμουντ για τα επεισόδια των οπαδών της στην Τούμπα

Τη θέση και άποψη της κατέγραψε η Ντόρτμουντ με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου για τα επεισόδια της Τούμπας στα πλαίσια της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η Μπορούσια: «Βεγγαλικά από τους οπαδούς της Μπορούσια, φωτοβολίδες από την άλλη πλευρά και μετά το τέλος του αγώνα, προσπάθεια επίσης των οπαδών του ΠΑΟΚ στην κερκίδα των φιλοξενουμένων. Στο παιχνίδι του Europa League με τον ΠΑΟΚ, φάνηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η απαίσια πλευρά του ποδοσφαίρου και τελείωσε με το κυνήγι στον αγωνιστικό χώρο στο τέλος».

«Οι δικοί μας οπαδοί το ξεκίνησαν. Αυτά δεν μπορεί κανείς να τα δικαιολογήσει» είπε ο ισχυρός άνδρας της Μπορούσια, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε και συνέχισε: «Πρέπει να ασχοληθούμε μ΄ αυτά. Για μένα έχει μεγάλη σημασία πάντα να ακούμε όλους τους εμπλεκόμενους. Αλλά ήταν όλα ξεκάθαρα. Θα τιμωρηθούμε με ένα πρόστιμο. Όταν αυτές οι συμπεριφορές ενοχλούν το παιχνίδι, έχουμε ξεπεράσει το όριο» συμπλήρωσε ο Βάτσκε.

Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα της Μπορούσια «η ομάδα συζήτησε μετά το σφύριγμα της λήξης, αν θα πρέπει να πάει στους οπαδούς. Αποφάσισε να πάει, για δύο λόγους. Για να επιβραβεύσει την πλειοψηφία κι από την άλλη, να δείξει ότι »ήταν μόνο λίγοι αυτοί, που προκάλεσαν το χάος»», όπως είπε ο προπονητής, Τόμας Τούχελ. «Οι υπόλοιποι 1.300 άξιζαν να τους ευχαριστήσει η ομάδα. Καταλαβαίνω, όμως, την ερώτηση, αν θα έπρεπε να στείλουμε ένα μήνυμα στους οπαδούς», συμπλήρωσε.

Σημαντικό είναι πως στα ρεπορτάζ των απεσταλμένων των γερμανικών ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνεται η δυσφορία της Μπορούσια στα όσα έκαναν οι οπαδοί της και θεωρείται πιθανό να τιμωρηθεί η Ντόρτμουντ από την UEFA ακόμη και με αποκλεισμό της έδρας της ή απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της.

Επίσης επισημαίνεται, πως η Μπορούσια θα κάνει έρευνα και θα τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς, που ξεκίνησαν τα επεισόδια.