Στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι αποσύρει το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων βρέθηκε η Οργανωτική Επιτροπή Τόκιο 2020, έπειτα από την καταγγελία βέλγου καλλιτέχνη για λογοκλοπή. Αν και η Επιτροπή επιμένει ότι τα δύο λογότυπα είναι διαφορετικά, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε – και την αγωγή του καλλιτέχνη, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί – κατέληξε ότι θα ήταν «πιο σωστό να αποσύρει το λογότυπο και να δημιουργήσει ένα καινούργιο σήμα».

Το λογότυπο των Αγώνων του 2020 αποκαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα. Ο σχεδιασμός του βασίζεται γύρω από το γράμμα T και έναν κόκκινο κύκλο, ο οποίος αντιπροσωπεύσει μία καρδιά που χτυπά – και που όσοι δεν το είδαν από την αρχή με καλό μάτι είπαν ότι μοιάζει με τη σημαία της Ιαπωνίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι δύο διαφορετικά λογότυπα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη, Τόσιο Μούτο, γενικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής του Τόκιο, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την ομολογουμένως πρωτοφανή απόσυρση του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ωστόσο ότι τα νέα δεδομένα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν και αναγνώρισε ότι κατόπιν όλων αυτών είναι βέβαιο ότι το λογότυπο αυτό δεν θα έχει την υποστήριξη του κόσμου.

Την ευχάριστη έκπληξή του εξέφρασε από την πλευρά του και ο βέλγος καλλιτέχνης. Ο Ολιβιέ Ντεμπιέ, ο οποίος είχε σχεδιάσει ένα σχεδόν πανομοιότυπο λογότυπο (χωρίς τον κόκκινο κύκλο), το 2013, για το Θέατρο της Λιέγης (Theatre de Liege).

Πιστεύοντας ότι δεν θα καταφέρει να σταθεί απέναντι σε μία τόσο «μεγάλη μηχανή», όπως η Διοργανωτική Επιτροπή, ο Ντεμπιέ δεν τολμούσε να σκεφτεί τη νομική οδό. Αποφάσισε να ασκήσει αγωγή έπειτα από προτροπή του διευθυντή του θεάτρου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα τον στηρίξει παρέχοντάς του τους καλύτερους δικηγόρους.