Προτίμηση στις γερμανικές πόλεις έχουν οι εφετινές ευρωπαϊκές διαδρομές των ελληνικών ομάδων. Δεν είναι μόνο το Μόναχο στο οποίο θα ταξιδέψει ο Ολυμπιακός για να αγωνιστεί με την Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο ΠΑΟΚ στον 3ο όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ έκλεισε εισιτήρια για τη Βεστφαλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την Ντόρτμουντ. Ομως στην κοιλάδα του Ρουρ θα βρεθεί και ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς θα ταξιδέψει στο Γκελζενκίρχεν για να αγωνιστεί με τη Σάλκε, στο πλαίσιο του 11ου ομίλου.
Τα άλλα δύο ταξίδια του ΠΑΟΚ είναι ανατολικά. Η ομάδα του Ιγκορ Τούντορ θα πάει στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την Κράσνονταρ και στο Μπακού όπου τον περιμένει η Καμπάλα, η ομάδα που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον τρίτο γύρο των πλέιοφ. Η Ντόρτμουντ με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο, στη θέση του Γιούργκεν Κλοπ, έχει αρχίσει τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της, έχοντας εξαιρετικές επιθετικές επιδόσεις. Οσο για την Κράσνονταρ αγωνίστηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Ευρώπη.
Ο Αστέρας Τρίπολης, εκτός από το Γκελζενκίρχεν θα ταξιδέψει στην Κύπρο για το ματς με τον ΑΠΟΕΛ και στην Πράγα για να αντιμετωπίσει τη Σπάρτα. Αν θεωρήσουμε ότι η Σάλκε είναι το φαβορί για τη μια θέση που οδηγεί στους 32 της διοργάνωσης, η ομάδα του Στάικου Βεργέτη θα δώσει μάχη για την άλλη με ΑΠΟΕΛ και Σπάρτα.
Οσον αφορά την κυπριακή ομάδα μετά τον αποκλεισμό της στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ από την Αστάνα, αντικατέστησε στον πάγκο τον Πορτογάλο Ντομίγκος Πασιένσια με τον Τιμούρ Κετσπάγια. Η πρεμιέρα της φάσης των ομίλων στο Γιουρόπα Λιγκ είναι στις 17 Σεπτεμβρίου.

Δύσκολη αποστολή
«Φωτιά» στον Ολυμπιακό έβαλε ο Κάρλες Πουγιόλ. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα πήρε στα χέρια του το πρώτο μπαλάκι από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και όταν το άνοιξε το χαρτάκι έγραφε «Ολυμπιακός», που πήγε τελικά στον 6ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα σε ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο, την Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρντιόλα και των πολλών αστεριών, αλλά και την Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ.
Η ομάδα που προέκυψε από το 4ο γκρουπ δυναμικότητας ήταν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, στην οποία αγωνίζεται ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, ως πέρυσι παίκτης του Παναθηναϊκού. Δύσκολη, χωρίς αμφιβολία, η αποστολή των Ερυθρολεύκων, των οποίων οι υποχρεώσεις αρχίζουν στις 16 Σεπτεμβρίου, στο «Γ. Καραϊσκάκης», κόντρα στην Μπάγερν.

Το μόνιμο φαβορί
Το Τσάμπιονς Λιγκ άρχισε όπως ακριβώς τέλειωσε τον περασμένο Μάιο. Με την Μπαρτσελόνα! Αυτή την ομάδα είχε το πρώτο μπαλάκι που πήρε ο καλεσμένος της UEFA στην κλήρωση του Μονακό, Αντονι Θουμπιθαρέτα.
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης αρχίζει τη διοργάνωση με τον τίτλο του φαβορί, αλλά φυσικά δεν είναι μόνη σε αυτόν τον μαραθώνιο.
Από κοντά πάντα η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν και με σοβαρές βλέψεις ομάδες όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, η Γιουβέντους, αλλά και η Τσέλσι, καθώς ο Μουρίνιο κυνηγάει τον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο με διαφορετική ομάδα.
Η Μπαρτσελόνα (5ος όμιλος) είναι αντίπαλος και με τρεις διεθνείς έλληνες ποδοσφαιριστές. Τους Κώστα Μανωλά Βασίλη Τοροσίδη (Ρόμα) και Κυριάκο Παπαδόπουλο (Λεβερκούζεν). Η Ρεάλ Μαδρίτης (1ος όμιλος) θα αντιμετωπίσει την –πάντα φιλόδοξη –Παρί Σεν Ζερμέν, με τις Σαχτάρ Ντόνετσκ και Μάλμε να συμπληρώνουν το γκρουπ.
Ο πλέον ισορροπημένος όμιλος πάντως είναι ο 4ος, στον οποίο μετέχουν Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Σεβίλλη και Γκλάντμπαχ. Εκπρόσωποι των τεσσάρων καλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Και από κόντρες; Δεν πρόλαβε ο Φερνάντο Γιορέντε να φύγει από το Τουρίνο και επιστρέφει για να αντιμετωπίσει τη Γιουβέντους, φορώντας τη φανέλα της Σεβίλλης. Η κόντρα του Ζοζέ Μουρίνιο (στη θητεία του στον πάγκο της Ρεάλ) με τον Ικερ Κασίγιας είναι γνωστή. Τώρα, ο πορτογάλος τεχνικός θα τον αντιμετωπίσει στον 7ο όμιλο, καθώς ο Κασίγιας θα είναι κάτω από τα δοκάρια της Πόρτο. Ο Μουρίνιο θα τεθεί αντίπαλος της ομάδας με την οποία κατέκτησε τους πρώτους ευρωπαϊκούς τίτλους. Αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κόντρα του Ανχελ Ντι Μαρία (παίκτης της Παρί Σεν Ζερμέν πλέον) με τη Ρεάλ. Ο αργεντινός άσος έφυγε από τη Μαδρίτη για το Μάντσεστερ, χωρίς αυτό να είναι δική του επιθυμία.

Μεγάλη δύναμη πυρός από Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε

Μια απίστευτη δύναμη πυρός περιμένει τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια με τις γερμανικές ομάδες.

Η Μπάγερν ξέρει να «εκδικείται» αυτές που τολμούν να την κοιτάξουν στα μάτια. Θυμηθείτε τι συνέβη πέρυσι στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Πόρτο. Οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά της νικώντας 3-1 στο «Ντραγκάο».
Η ρεβάνς στην «Αλιαντς Αρένα» αποδείχτηκε εφιάλτης, καθώς η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα πέτυχε πέντε γκολ στο α’ μέρος και τελικά επικράτησε με 6-1. Με παίκτες μπροστά όπως οι Τόμας Μίλερ, Λεβαντόφσκι, Ρόμπεν, Ριμπερί, αλλά και οι Ντάγκλας Κόστα, Βιδάλ, Τσάμπι Αλόνσο, Τιάγκο Αλκάνταρα να ακολουθούν, η γερμανική ομάδα αρχίζει να σκοράρει και… ξεχνά να σταματά.
Η Ντόρτμουντ πάλι, έχει αρχίζει φουριόζα τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Στο γερμανικό πρωτάθλημα άρχισε να μοιράζει «τεσσάρες» (με Γκλάντμπαχ και Ινγκολσταντ), ενώ στα τέσσερα ματς που έδωσε για να φτάσει τους ομίλους του Γιορόπα Λιγκ σημείωσε συνολικά 17 γκολ! Στην ομάδα του Τόμας Τούχελ αγωνίζεται βασικός στην άμυνα ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ενώ στην επίθεση «βγάζει φωτιές» με τους Μάρκο Ρόις, Ομπαμεγιάνγκ, Μχιταριάν, Σαχίν.
Πολύ δυνατή στην επίθεση είναι και η Σάλκε. Σημαντική δουλειά στη μεσαία γραμμή κάνει ο Τζούλιαν Ντράξλερ, αλλά μπροστά διαθέτει ικανότατους επιθετικούς όπως ο Ολλανδός Χούντελααρ, ο Ιάπωνας Ουτσίντα, οι Καμερουνέζοι Τσούπο Μότινγκ και Ματίπ. Σε ό,τι αφορά την Αρσεναλ, Ζιρού και Σάντσες είναι γνωστοί για τις επιθετικές ικανότητές τους, αλλά η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ παίρνει σημαντική βοήθεια στη μεσαία γραμμή από τους Καθόρλα, Οζίλ και Ράμσεϊ. Στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο ο 20χρονος βόσνιος επιθετικός Αρμίν Χότζιτς, έχοντας πετύχει έξι γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.
Από τις υπόλοιπες αντιπάλους μας στο Γιουρόπα Λιγκ: Ο ΑΠΟΕΛ ενισχύθηκε σημαντικά στην επίθεση με την απόκτηση του αργεντινού φορ Φερνάντο Καβενάγκι, ενός παίκτη που ήταν και στη λίστα του Αστέρα Τρίπολης. Τώρα θα έρθει στο «Θ. Κολοκοτρώνης» αλλά ως αντίπαλος. Τόμας Ντε Βισέντι, Λουίς Λεάλ, Σεμίρ Στίλιτς έχουν εξαιρετικές σχέσεις με τα αντίπαλα δίχτυα.
Η Σπάρτα Πράγας αποτελείται κυρίως από γηγενείς παίκτες, ενώ προπονητής είναι ο γνωστός μας από τη θητεία του σε Παναθηναϊκό και ΟΦΗ Ζντένεκ Σκάζνι.
Η Κράσνονταρ που είναι στον όμιλο του ΠΑΟΚ, στην περυσινή πρώτη παρουσία της στην Ευρώπη έφτασε ως τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά αποκλείστηκε καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση. Ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια και δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο στη Ρωσία.
Τέλος, όσον αφορά την Καμπάλα, θα έρθει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, αλλά τώρα δεν θα μείνει στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη. Η Καμπάλα για να φτάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ εκτός από τον Παναθηναϊκό απέκλεισε και τον Απόλλωνα Λεμεσού.

Τι έβγαλε η κληρωτίδα

οι ομίλοι του τσάμπιονς λιγκ

1ος όµιλος
: Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μάλμε.
2ος όµιλος: Αϊντχόβεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Βόλφσμπουργκ.
3ος όµιλος: Μπενφίκα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γαλατάσαραϊ, Αστάνα.
4ος όμιλος: Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Σεβίλλη, Γκλάντμπαχ.
5ος όμιλος: Μπαρτσελόνα, Λεβερκούζεν, Ρόμα, Μπάτε Μπορίσοφ.
6ος όμιλος: Μπάγερν Μονάχου, Αρσεναλ, Ολυμπιακός, Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
7ος όµιλος: Τσέλσι, Πόρτο, Ντιναμό Κιέβου, Μακάμπι Τελ Αβίβ.
8ος όµιλος: Ζενίτ, Βαλένθια, Λυών, Γάνδη.
οι όμιλοι του γιουρόπα λιγκ
1ος όµιλος: Αγιαξ (Ολλανδία), Σέλτικ (Σκωτία), Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Μόλντε (Νορβηγία).
2ος όµιλος: Ρούμπιν Καζάν (Ρωσία), Λίβερπουλ (Αγγλία), Μπορντό (Γαλλία), Σιόν (Ελβετία).
3ος όµιλος: Μπορούσια Ντόρτμουντ (Γερμανία), ΠΑΟΚ, FC Κράσνονταρ (Ρωσία), Καμπάλα (Αζερμπαϊτζάν).
4ος όµιλος: Νάπολι (Ιταλία), Μπριζ (Βέλγιο), Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία), Μίντιλαντ (Δανία).
5ος όµιλος: Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία), Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία), Ντιναμό Μινσκ (Λευκορωσία).
6ος όµιλος: Μαρσέιγ (Γαλλία), Μπράγκα (Πορτογαλία), Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία), Γκρόνινγκεν (Ολλανδία).
7ος όµιλος: Ντνίπρο (Ουκρανία), Λάτσιο (Ιταλία), Σεντ Ετιέν (Γαλλία), Ρόζενμποργκ (Νορβηγία).
8ος όµιλος: Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία), Μπεσίκτας (Τουρκία), Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία), Σκεντέρμπεου (Αλβανία).
9ος όµιλος: Βασιλεία (Ελβετία), Φιορεντίνα (Ιταλία), Λεχ Πόζναν (Πολωνία), Μπελενένσες (Πορτογαλία).
10ος όµιλος: Τότεναμ (Αγγλία), Αντερλεχτ (Βέλγιο), Μονακό (Γαλλία), Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν).
11ος όµιλος: Σάλκε (Γερμανία), ΑΠΟΕΛ (Κύπρος), Σπάρτα Πράγας (Τσεχία), Αστέρας Τρίπολης.
12ος όµιλος: Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία), Αλκμααρ (Ολλανδία), Αουγκσμπουργκ (Γερμανία) Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ