Το βράδυ των εκλογών ο ΑΝΤ1 θα σαρώσει την τηλεθέαση, λένε οι… υπήκοοι της χώρας του μπάσκετ στην Ελλάδα και οι λόγοι είναι προφανείς αν κοιτάξετε τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Ευρωμπάσκετ.
Η 39η διοργάνωση, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές καινοτομίες και κάνει τζάμπολ το ερχόμενο Σάββατο (5/9), θα ρίξει αυλαία την Κυριακή 20/9, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να διενεργηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Οι πιστοί οπαδοί της εθνικής ομάδας μπάσκετ ονειρεύονται πως τη νύχτα των εκλογών, αντί να βλέπουν τις αναλύσεις των exit polls, θα είναι καρφωμένοι μπροστά στους δέκτες τους και θα παρακολουθούν την «επίσημη αγαπημένη» στον τελικό του Ευρωμπάσκετ.
Μετά τις αποτυχίες της τελευταίας πενταετίας, σε όλες τις διοργανώσεις και από κάθε αντίπαλο που ήθελε να κάνει την πρώτη μεγάλη νίκη της Ιστορίας του (Νιγηρία στο προολυμπιακό του 2012, Φινλανδία στο Ευρωμπάσκετ του 2013), το σενάριο μοιάζει να ξεφεύγει από τη σφαίρα του αισιόδοξου. Ομως η Εθνική, που θα ταξιδέψει στην Κροατία, όπου θα αγωνιστεί για την πρώτη φάση της διοργάνωσης, δημιουργεί μεγάλες –ανομολόγητες –προσδοκίες.
Το τιμόνι της ομάδας βρίσκεται, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, στα χέρια ενός εκ των καλύτερων ελλήνων κόουτς, άξιου μέλους της χρυσής γενιάς προπονητών που εξάγει η χώρα μας ανά τον κόσμο. Ο Φώτης Κατσικάρης έχει τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστεί τις καταστάσεις, τα συναισθήματα και το υλικό, που χωρίς αμφιβολία είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Ζάγκρεμπ.
Αν λοιπόν η καλύτερη, σύμφωνα με το δυναμικό της, Εθνική δεν μπορεί να φθάσει ψηλά, τότε από ποια να περιμένουμε την επιστροφή στα μετάλλια για πρώτη φορά από το 2009 στην Πολωνία; Η ομάδα που επέλεξε ο Κατσικάρης να διεκδικήσει το όνειρο του ελληνικού μπάσκετ έχει τον πιο μεγάλο «killer» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, τον Βασίλη Σπανούλη. Διαθέτει τέσσερις παίκτες που τελείωσαν τη σεζόν στο ΝΒΑ (Αντετοκούνμπο, Κουφός, Καλάθης, Παπανικολάου). Εχει περιφέρεια που ξεχειλίζει από ποιότητα, εμπειρία και μυαλό (Σπανούλης, Ζήσης, Καλάθης, Σλούκας, Μάντζαρης). Γεμάτη φροντ λάιν (Κουφός, Μπουρούσης, Καϊμακόγλου, Πρίντεζης), ικανότατους πλάγιους (Περπέρογλου, Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου). Παίζει άμυνα σε πολύ υψηλό επίπεδο, μπορεί να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, έχει το μυαλό και την τεχνογνωσία για να επιβάλει το σετ παιχνίδι (5 εναντίον 5).
Στο ρόστερ της υπάρχουν παίκτες μεγάλης εμπειρίας, αλλά η πλειονότητα των παικτών που θα έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής βρίσκονται στην καλύτερη, αθλητικά, ηλικία (25-27 χρόνων). Είναι ομάδα που έχει βιώσει στο πετσί της εκκωφαντικές αποτυχίες στο πρόσφατο παρελθόν και έχει σφυρηλατήσει χαρακτήρα. Είναι, τέλος, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το ελληνικό μπάσκετ και απομένει να το δείξει στα παρκέ της Κροατίας και εν συνεχεία στο Λιλ της Γαλλίας.
Για να συμβεί αυτό τα προαπαιτούμενα δεν είναι πρωτίστως αγωνιστικά και για αυτό ο Φώτης Κατσικάρης από την ημέρα που παρουσίασε τη 15άδα που πήρε μαζί του στο Καρπενήσι για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας έχει γίνει κουραστικός να επαναλαμβάνει τη λέξη «ανιδιοτέλεια». Βασικές προϋποθέσεις για να παίξει το μπάσκετ που μπορεί να παίξει αυτή η 12άδα παικτών είναι η αποδοχή του ρόλου που θα έχει ο κάθε ένας. Να βάλουν όλοι, όπως οφείλουν να πράξουν στις ομάδες τους, τον εαυτό τους κάτω από το σύνολο.
Στο 39ο Ευρωμπάσκετ η Ελλάδα μόνο με θαύμα μπορεί να χάσει το αεροπλάνο για τη Γαλλία και την τελική φάση, που θα διεξαχθεί με απευθείας νοκ άουτ αγώνες μεταξύ των καλύτερων 16 ομάδων που θα προκριθούν από τους τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων.
Στο Ζάγκρεμπ, εκτός από την Ελλάδα, θα αγωνιστούν η οικοδέσποινα του ομίλου και η έκπληξη του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ, Κροατία, που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της. Τα Σκόπια, με τα οποία έχουμε να δώσουμε μια ρεβάνς για τη συντριβή του 2011 (72-58), χωρίς όμως να βρούμε απέναντί μας πια τον Μακ Κάλεμπ και τον Αντιτς. Η επικίνδυνη Σλοβενία του Γιούρι Ζντοβτς και του έλληνα βοηθού του, Στέφανου Δέδα, και ακόμη η Γεωργία και η Ολλανδία.
Για τη σοβαρή εθνική ομάδα, την ομάδα που θα δικαιολογήσει τις προσδοκίες που δημιουργεί, οτιδήποτε κάτω από τις δύο πρώτες θέσεις θα είναι ηχηρό καμπανάκι για τη συνέχεια, που λογικά θα περιλαμβάνει έναν (θεωρητικά) εύκολο αγώνα στις «16» (με μια ομάδα από τον όμιλο των Λιθουανίας, Τσεχίας, Λετονίας, Ουκρανίας, Βελγίου, Εσθονίας) και το ματς-κλειδί, που ήδη έχει βάλει σε κύκλο ο Φώτης Κατσικάρης και οι συνεργάτες του, είναι ο προημιτελικός (15 ή 16/9).

Πού πονάει η ελληνική ομάδα

Αναζητώντας αγωνιστικές αδυναμίες για την εθνική ομάδα του Κατσικάρη, η κυριότερη εντοπίζεται στην έλλειψη ενός παίκτη που θα μπορέσει να καλύψει τη θέση του τρίτου σέντερ. Πίσω από τον Κουφό και τον Μπουρούση, η Εθνική δεν έχει εναλλακτική λύση. Ο Καϊμακόγλου είναι ο μόνος που θα μπορούσε για λίγα δευτερόλεπτα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες να γίνει ο τρίτος σέντερ και αυτό καταδεικνύει τη μοναδική, χτυπητή, αδυναμία του ρόστερ, που διαθέτει όμως τρεις «πλάγιους» (Περπέρογλου, Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου).


Με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Εκτός από το βαρύτιμο Κύπελλο, που η Ελλάδα έχει κατακτήσει δύο φορές στο παρελθόν (1987 και 2005) και τα μετάλλια, το Ευρωμπάσκετ έχει και τρίτο διακύβευμα. Την πρόκριση στα (τρία) προολυμπιακά τουρνουά, που πρόσφατα ανακοίνωσε η FIBA πως θα διοργανώσει πριν από το Ρίο. Οι ομάδες του τελικού θα προκριθούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ από τις υπόλοιπες έξι των προημιτελικών μόνο μία –αυτή που θα μείνει στην 8η θέση –δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο τουρνουά πρόκρισης για τους αγώνες του 2016 στη Βραζιλία.

Οι αγώνες του Ευρωμπάσκετ θα διεξαχθούν σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Η μία από τις δύο μεγάλες καινοτομίες της διοργάνωσης προέκυψε υποχρεωτικά για την ευρωπαϊκή ομοσπονδία λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, που είχε αναλάβει τη διοργάνωση. Υπό την πίεση του χρόνου και για λόγους οικονομίας, η Fiba Europe αποφάσισε οι τέσσερις όμιλοι να διεξαχθούν σε τέσσερις χώρες, διασφαλίζοντας έτσι γεμάτα γήπεδα σε πολλούς αγώνες.
Στο Μονπελιέ η κάτοχος του τίτλου και φαβορί του Ευρωμπάσκετ Γαλλία θα φιλοξενήσει τις Ρωσία, Βοσνία / Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Πολωνία και Ισραήλ. Στο Βερολίνο, η Γερμανία με τον Νοβίτσκι ξανά στη σύνθεσή της, θα υποδεχτεί τις Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία, Σερβία και Ισλανδία.
Και, τέλος, στη Ρίγα της Λετονίας οι Λετονοί θα διοργανώσουν τους αγώνες του 4ου ομίλου με τη συμμετοχή των Λιθουανίας, Ουκρανίας, Εσθονίας, Βελγίου και Τσεχίας.
Οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο θα ταξιδέψουν στο Λιλ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της τελικής φάσης και ο τελικός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ