Για απόπειρα εντυπωσιασμού και δημιουργίας σύγχυσης κατηγορεί η IAAF το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD και τη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times», με αφορμή ρεπορτάζ των δύο Μέσων που έκαναν λόγο για εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών στο χώρο του στίβου.

«Οι υποψίες από μόνες τους δεν αποτελούν αποδείξεις για ντόπινγκ», αναφέρει χαρακτηριστικά η διεθνής ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού, που υπογραμμίζει επίσης ότι οι αποκαλούμενες στο ρεπορτάζ «μυστικές αναφορές» έχουν στην πραγματικότητα δημοσιοποιηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στη μακροσκελή ανακοίνωση της IAAF τονίζεται ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής ομοσπονδία στίβου υπήρξε πρωτοπόρος στους αιματολογικούς ελέγχους αθλητών, καθώς και ότι η πολιτική της κατά του ντόπινγκ κινείται μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η WADA.

Το επίμαχο ρεπορτάζ εστίαζε κυρίως σε αθλητές από την Κένυα και τη Ρωσία, αλλά και γενικότερα στους δρομείς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων.

Περιλάμβανε μάλιστα μία εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία το 1/3 των αθλητών/τριών που κατέκτησαν μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα από το 2001 έως το 2012, στις αποστάσεις από τα 800μ. έως τον Μαραθώνιο, παρουσιάζουν αποκλίσεις από τις φυσιολογικές τιμές στα δείγματά τους.